Ultima oră

VIDEO!!!Vrancea în alertă! Vîrful codului portocaliu de viscol este azi

Mihaela Beșleagă
12 feb 2012 12488 vizualizări
Ministrul de Interne a aprobat ieri starea de alertă pentru judeţul nostru, care intră în vigoare de azi, la ora 12.00 u ministrul Berca i-a cerut prefectului Hornea să fie mai ferm şi să se impună în faţa şefului Consiliului Judeţean u „Să nu ne facem iluzii că ne putem îmbogăţi pe seama unor oameni în dificultate”, a spus ministrul MAI despre contractele fără licitaţie pentru deszăpezire u ministrul a atras atenţia şi asupra „bătăliei politice” pe ajutoarele care vin în Vrancea, cerînd că acestea să ajungă direct la sinistraţi u 7.000 de vrînceni erau şi ieri izolaţi de troienele cît casa, însă oameni din toată ţara trimit ajutoare în Vrancea, în frunte cu Gigi Becali

 Următoarele ore se anunţă din nou critice în Vrancea, întrucît astăzi, de la ora 12.00 intră în vigoare un nou cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabil pînă marţi, la ora 14.00.  Deja populaţia a intrat în panică şi a început să golească magazinele, după anunţul autorităţilor privind instituirea stării de alertă. Decizia a fost luată sîmbătă seara, în urma unei şedinţe extraordinare a Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), care a solicitat Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) declararea stării de alertă în Vrancea. Ieri, ministrul Gabriel Berca a aprobat starea de alertă, valabilă pînă marţi, cînd se încheie şi codul portocaliu. MAI a precizat că acest fapt nu presupune alte lucruri suplimentare faţă de măsurile dispuse deja în cadrul situaţiei de urgenţă, cum ar fi contractarea de utilaje suplimentare pentru deszăpezire. Dacă situaţia o va cere, starea de alertă se poate prelungi, însă deocamdată nu se pune probleme evacuării populaţiei din case, a specificat prefectul Sorin Hornea. Acesta a făcut un apel la vrînceni să îşi facă provizii de alimente întrucît în următoarele zile condiţiile meteo ar putea conduce la izolarea mai multor localităţi din cauza blocării drumurilor.


Miniştrii îi cer lui Hornea să fie bărbat


Ieri, în cadrul unei videoconferinţe, ministrul Internelor, Gabriel Berca, le-a atras atenţia prefecţilor să preia comanda la nivel judeţean, să fie implicaţi 24 de ore din 24 şi să fie responsabili cu raportările privind numărul oamenilor izolaţi. Ministrul MAI, care a fost sîmbătă într-o vizită în Vrancea, alături de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, a ţinut să le specifice prefecţilor că ei trebuie să aibă „frîiele”, în calitate de preşedinţi ai Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi reprezentanţi ai Guvernului în judeţe. „Dlor prefecţi, comanda e la dvs. Sînteţi reprezentanţii statului în CJSU, impuneţi-vă, spuneţi «comanda e la mine!». Cînd stabiliţi un lucru, să fie literă de lege pentru toată lumea. Mesajul acesta vi-l dau ferm”, a spus ministrul Berca, făcînd referire şi la Vrancea, unde prefectul Hornea a fost „încălecat” de Oprişan în ultimele zile, acesta din urmă preluînd conducerea, cel puţin mediatic, asupra gestionării situaţiei. Şeful MAI a cerut, încă o dată, să existe colaborare între prefect şi preşedintele de CJ, făcînd apel la şefii administraţiei judeţene, cu trimitere directă la Oprişan, şi el prezent la videoconferinţă alături de Hornea, să lase lupta politică la o parte  şi să îi ajute pe oameni. „Să nu văd preşedinţi de consilii judeţene la TV, în loc să fie în teren, lîngă oameni. Nu este timp de aşa ceva. Vine campania electorală şi atunci veţi avea timp să vă faceţi imagine cît vreţi”, a spus  Berca. 


„Să nu-şi frece nimeni mîinile că se pot da contracte mai uşor”


Ministrul Berca a atras atenţia ieri asupra modului în care vor fi cheltuiţi banii suplimentari alocaţi pentru contractarea utilajelor necesare deblocării drumurilor, spunînd că aceste sume vor fi monitorizate cu atenţie. „Să nu-şi frece nimeni mîinile că se pot da contracte cu încredinţare directă. Să nu ne facem iluzii că ne putem îmbogăţi pe seama unor oameni în dificultate. Romania nu îşi poate permite să cheltuie bani anapoda”, a mai declarat Berca. Acesta a menţionat că Guvernul nu vine să cureţe drumurile şi nu va acoperi ineficienţa autorităţilor locale, intervenţiile fiind doar în situaţiile de urgenţă. Ministrul MAI a precizat că administratorul drumului are obligaţia să deszăpezească drumul. De asemenea, Gabriel Berca a atras atenţia şi asupra „bătăliei politice” pe ajutoarele care vin pentru sinistraţii din Vrancea. Ieri, la Ciorăşti, unde a mers un transport de ajutoare de la CJ Suceava, împreună cu doi lideri PDL, oamenii înfometaţi s-au luat la bătaie pe alimente. Ministrul a cerut prefecţilor să direcţioneze încărcăturile cu ajutoare direct la oamenii care au cu adevărat nevoie de ajutor. De altfel, oameni din toată ţara şi-au îndreptat ochii către Vrancea şi au început să colecteze ajutoare pentru sinistraţi.


Codul roşu de viscol ar bloca Romania


„Romania nu intră în Apocalipsă”, a spus şeful MAI. Cu toate acestea, directorul Institutului Naţional de Meteorologie (INM), Ion Sandu, a menţionat că intensitatea maximă a codului portocaliu va avea loc astăzi, de dimineaţă pînă la prînz, cînd vîntul va bate în rafale cu o viteză de 60 km/h şi se va depune un strat de 30-40 cm de zăpadă. „Îmi doresc să nu dăm cod roşu, ceea ce ar însemna să blocăm Romania. Cod roşu se dă pentru 50-100 cm de zăpadă în 24 de ore, vînt care bate cu peste 80 km/h. Pînă pe 20 februarie nu trebuie să ne facem griji că se vor topi zăpezile şi vor fi inundaţii, temperaturile vor fi de 2-3 grade”, a declarat şeful INM în cadrul videoconferinţei.


25 de sate izolate


În Vrancea, aseară mai erau 7.000 de oameni complet izolaţi din cauza zăpezii, din 25 de sate componente a 10 comune, în special din sudul judeţului şi de la munte. Este vorba despre locuitori din Bogheşti, Corbiţa, Dumitreşti, Gura Caliţei, Jitia, Paltin, Popeşti, Tătăranu, Vintileasca şi Vînători. Conform situaţiei prezentată ieri de prefectul Hornea,  în judeţ se acţiona pe cinci linii prioritare: intervenţia la toate urgenţele medicale, continuarea acţiunilor de deblocare a localităţilor izolate, intervenţia permanentă a utilajelor de deszăpezire astfel încît drumurile să fie menţinute în stare de circulaţie, distribuirea de alimente către sinistraţi şi asistenţă oferită persoanelor vîrstnice sau aflate în dificultate, pentru îndepărtărea cu ajutorul cadrelor MApN, Jandarmeriei şi ISU a zăpezii din curţi. Ieri au fost distribuite ajutoare în 16 comune afectate, constînd în pîine, apă, mezeluri, conserve sau făină. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
mihai, acum 4449 zile, 6 ore, 56 minute, 16 secunde
s-a mers din smecherie in smecherie, totul ca sa luam banii de la guvern sau uniune si de facut s-a facut mai putin. drumuri fentate pe vremea lui mitrea, contracte dubioase cu vega, umb, sotirex care citeste integral
gigel, acum 4449 zile, 10 ore, 40 minute, 14 secunde
Oprisan e4ste expert in 'invartirea banului public"in favoarea csa personala...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.