Ultima oră

Laminorul a intrat în faliment şi se pregăteşte de a doua lichidare

Mihai Boicu
11 ian 2012 6246 vizualizări
Laminate SA, din care face parte fabrica din Focşani, a intrat în faliment şi se pregăteşte de lichidare şi vînzarea pe bucăţi u fosta întreprindere Laminorul a fost lichidată în 1997, după care a fost vîndută unei societăţi controlată de omul de afaceri iordanian Fahti Taher u aceasta a avut pierderi însemnate în ultimii ani, iar fabrica de la Focşani a intrat în conservare u ultimul proiect de renaştere a fabricii, de înfiinţare a unei oţelării electrice, a fost abandonat anul trecut, după ce locuitorii din zonă s-au opus vehement u sute de oameni au intrat în şomaj

Laminate SA Bucureşti, firma care deţine fostul Laminorul Focşani, a intrat în faliment, după ce în ultimii ani a înregistrat pierderi însemnate, iar fabrica se afla în conservare. Societatea este controlată de omul de afaceri Fathi Taher şi a lăsat pe drumuri cîteva sute de vrînceni, specializeţi în meserii de nişă. Omul de afaceri solicitat intrarea în insolvenţă încă din primăvara anului trecut, după care în decembrie 2011 Tribunalul Bucureşti a declanşat procedura falimentului. Două societăţi specializate, Alor SPRL şi RVA Insolvency Specialists SPRL, se vor ocupa de vînzarea bunurilor firmei. Stan Codrescu, liderul sindicatului de la Laminorul Focşani, spune în această perioadă lichidatorul va evalua bunurile din fabrică. Fathi Taher  a pregătit intrarea în faliment  a Laminate SA de mai mult timp, avînd în vederile deciziile pe care le-a luat. Astfel, societatea a fost divizată prin desprinderea unei părţi din patrimoniu, care a fost trecută pe o nouă firmă ,Laminate Prod Com. Aceasta derulează activităţi de cumpărare şi vînzare bunuri imobiliare, după cum reiese din datele Ministerului Finanţelor,  avînd pentru început un capital de 8,7 milioane lei. Procesul de faliment  va continua pe 3 aprilie. Laminorul Focşani a început să funcţioneze la începutul anilor ’80, iar în timpul comunismului avea peste 1.300 de angajaţi care munceau din greu pentru producerea de profile laminate şi oţel beton, în cele două secţii de pe platforma din cartierul Sud al Focşaniului. Producătorul de metale feroase sub forme primare şi feroaliaje a fost lichidat în anul 1997, după care principalele sale active au fost vîndute către Metanef Engineerig, controlată de omul de afaceri iordanian Fathi Taher.


28 de angajaţi păzesc bunurile de la Laminorul


Singura soluţie de salvare a fostei platforme de la Laminorul ar fi cumpărarea ei în întregime de către un investitor interesat. Varianta este destul de puţin probabilă din cauza crizei, dar nu este exclus să se întîmple şi acest lucru. “A venit criza peste noi şi nu a mai fost piaţă de desfacere. Piaţa noastră era pe plan intern”, spune Stan Codrescu, liderul de sindicat. Actualmente, fabrica este la stadiu de conservare, cu 28 de oameni care păzesc bunurile acesteia ca să nu dispară. Anul trecut, sucursala Laminate a intenţionat să demareze realizarea unei oţelării electrice în curtea societăţii. Proiectul a fost însă contestat puternic de locuitorii zonei, din cauza impactului asupra mediului şi a poluării pe o arie semnificativă în jurul obiectivului. Chiar dacă s-ar ar fi creat sute de locuri de muncă, după cum spuneau reprezentanţii Laminate, investiţia a fost în cele din urmă abandonată, după ce focşănenii au protestat în faţa primăriei. Nici autorităţile nu au fost prea încîntate de proiect, deşi acesta obţinuse avizele necesare de la mediu.


Întreprinderile comuniste dispar una cîte una


Înainte de declanşarea crizei, sucursala Laminate din Focşani avea 480 de angajaţi, care au fost trimişi acasa din cauza lipsei comenzilor. Iniţial au fost trimişi în şomaj tehnic, în 2010, însă speranţele de a fi rechemaţi la lucru s-au năruit. Taher a încercat de mai multe ori să vîndă Laminate, care face parte din portofoliul Taher Investments Grup, însă negocierile purtate cu investitori din Italia şi Coreea de Sud nu s-au concretizat. Laminate SA a avut pierderi foarte mari în ultimii ani: 4,9 milioane lei în 2010, 30,1 milioane lei în 2009, 18,2 milioane lei în 2008, 4,5 milioane lei în 2007. Ultimul an cu profit a fost 2006. Bilanţurile financiare dinainte de 2005 arătau ca firma avea profit de zeci de milioane de lei pe an, după care a ajuns ca la sfîrşitul lui 2010 să acumuleze datorii de peste 64 milioane de lei. Dispariţia fostei fabrici Laminorul se adaugă listei lungi a societăţilor de pe platforma industrială a judeţului care nu au supravieţuit perioadei post comuniste, deşi au încercat să se adapteze. Ultimul faliment este cel al Comat, fosta Baza judeţeană de aprovizionare tehnico – materială, cerut chiar de către conducerea fabricii. Şi Veritas Panciu, moştenitoarea fostului IAS din zonă, este ameninţat cu dispariţia dacă nu i se aprobă planul de reorganizare. Triconton Panciu, SCCM sau Mopaf sînt alte societăţi care au dispărut în ultimii ani. (Mihai BOICU)

Situatia Laminate in ultimii cinci ani           
An    Cifra de afaceri    Profit    Pierderi    Datorii    Nr. angajati
2010    5,3 milioane lei        4,9 milioane lei    65,7 milioane lei    53
2009    25,1 milioane lei        30,1 milioane lei    62,6 milioane lei    339
2008    142,2 milioane lei        18,2 milioane lei    74,6 milioane lei    447
2007    121,1 milioane lei        4,5 milioane lei    69,6 milioane lei    466
2006    108,3 milioane lei    417.167 lei        52 milioane lei    474


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Titi, acum 4484 zile, 22 ore, 58 minute, 13 secunde
Imi spune si mie cine a dat avize de constructie pentru casele ridicate in perimetrul industrial?! aia cand si-au facut casele, nu stiau ca langa e Laminorul?! Dar ce sa-i faci, asa e in Focsani, nu citeste integral
miratul, acum 4485 zile, 3 ore, 2 minute, 54 secunde
criza pe piata otelului!? golanie pe fata, piata otelului nu a fost in criza, cererea a fost ridicata chiar si in ultimii ani, sunt doar interese imobiliare.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.