Ultima oră

VIDEO!!! Lautarii, învinşi de muzica pe calculator

Aurelian Ivan
2 dec 2011 5005 vizualizări
Lăutarul Ştefan Ene a cîntat în toată lumea, dar acum nu îl mai caută nimeni pentru că la nunţi, mai nou, se cere muzica pe calculator u DJ-ii spun că astea sînt vremurile şi că lumea nu mai are bani să cheme formaţii care să cîte live u “Nu o să facă niciodată DJ-ul ce face un lăutar. Obiceiul care se face la legatul miresei, la bărberitul mirelui nu se va face cu muzica pe calculator”, spune Ştefan Ene, cel care a coordonat orchestra Brăduleţul din Focşani u în judeţ a mai rămas un singur ansamblu folcloric profesionist

 De mic copil, Ştefan Ene a iubit muzica, în special vioara. Numai că la vîrsta de 9 ani trăieşte o dramă. Un şpan îi sare în ochi şi pierde ochiul stîng. Avînd vederea limitată, copilul de atunci nu s-a lăsat şi a învins handicapul. Mai tîrziu a reuşit să performeze în muzică şi a ajuns dirijorul orchestrei de la Casa de Cultură a Sindicatelor Focşani, treabă pe care a facut-o timp de 20 de ani. În anul 1989 a venit Revoluţia şi s-a terminat cu orchestrele mari, care numărau chiar şi 20 de instrumentişti. “Declinul a început de la Revoluţie… Atunci marile orchestre din ţară s-au desfiinţat, din lipsă de fonduri acum se fac şi restructurări. Eu am fost dirijor la Casa de Cultură din anul 1969 şi pînă în 1989”, a spus artistul popular Ştefan Ene. După acest an şi-a făcut o orchestră privată, “Brăduleţul”, şi a cîntat peste tot, ajungînd şi pe scenele din Occident, alături de colegii săi. “În 1993 cîntam în faţa Consiliului Europei de la Strasbourg la un colocviu internaţional al medicilor. Avem orchestra privată din Focşani. Cînd au ieşit cele peste 1000 de personalităţi din lumea medicală aruncau cu banii pe noi. Apoi am ajuns în Suedia, unde am cîntat în faţa ministrului Culturii, se întîmpla prin 1996. Cel mai mare regret al meu este că nu am rămas acolo. Mi-au propus mie şi soţiei să ne dea casă, masă şi serviciu ca să stăm acolo, să cîntăm pentru ei. Eu aş fi predat muzica instrumentală acolo, dar nu am făcut-o din patriotism. Mi-a rămas dorul de casă şi de părinţi”, ne povesteşte lăutarul Ştefan Ene. Îşi aduce aminte de toţi cei lîngă care a încîntat lumea cu muzica sa, cei mai buni interpreţi populari din ţară. Chiar se făleşte cu faptul că a avut onoarea de a împărţi scena cu nume celebre în muzica populară, precum Benone Sinulescu, Maria Ciobanu, Irina Loghin, Laura lavric sau Sofia Vicoveanca şi sînt doar o parte din cei alături de care a cîntat de-a lungul anilor.


Muzica pe calculator a dat lovitura decisivă


De cîţiva ani puţini mai caută formaţiile de lăutari care s-au rupt din vechile orchestre de muzică populară. Şi asta pentru că mulţi preferă, dacă nu manelele, muzicanţii mai tineri, în formulă numerică mai mică. Artistul popular Ştefan Ene spune că acum muzica pe calculator la nunţi i-a învins. Pentru el acesta este sfîrşitul acestei tradiţii străvechi. “Apariţia acestor DJ-ei a dus la distrugerea folclorului romanesc, distrugerea obiceiurilor şi tradiţiilor de nuntă. Nu o să facă niciodată DJ-ul ce face un lăutar, un artist specializat pe aşa ceva. Obiceiul care se face la gătitul miresei, la bărberitul mirelui, nu se va face cu muzica pe calculator niciodată. Nu te atinge la suflet”, spune Ştefan Ene, care le cere vrîncenilor să susţină muzica populară adevărată şi tradiţiile străvechi atunci cînd îşi căsătoresc sau îşi botează copiii. Un alt lucru pe care îl condamnă artistul este faptul că mulţi cîntăreţi şi cei care oferă muzică pe calculator la petreceri încasează bani la negru. “Să plătească impozitele la stat. La societăţi comerciale vine inspectorul fiscal şi te ia la bani mărunţi. Unii cîştigă mii de euro pentru care nu plătesc nimic şi nu este corect”, a mai spus Ştefan Ene. În replică, cei care asigură muzica la petreceri cu calculatorul spun că ceea ce se întîmplă cu formaţiile este normal. ”Oamenii obişnuiţi nu mai au bani pentru o petrecere mare, cu muzică live, ca în alţi ani. Eu, ca DJ, iau între 100 şi 500 de euro dacă este o petrecere mare, pe cînd o formaţie cere de la 1.500 -2.000 de euro în sus. Este adevărat că sînt mulţi care nu au firmă, care iau bani la negru din această afacere, dar nu este doar cazul nostru şi artiştii mari fac la fel”, ne-a spus sub anonimat un DJ din Focşani care îşi cîştiga existenţa făcînd atmosfera la petreceri cu muzică pe calculator. În ultima vreme, chiar şi artiştii consacraţi vin să cînte la petreceri cu CD-ul în buzunar, făcînd payback, adică mimînd muzica. (Aurelian IVAN)
 

 
Nici instituţiile nu mai au bani pentru artişti


Judeţul nostru a avut pînă acum cîţiva ani două ansambluri folclorice importante: Ansamblul Folcloric “Doina Vrancei”, desfiinţat de Consiliul Judeţean în urmă cu cîţiva ani pe motiv că nu mai are bani să-l întreţină şi Ansamblul Folcloric Profesionist “Ţara Vrancei”, aflat în subordinea Primăriei Focşani. Rămaşi şomeri, artiştii tineri de la “Doina Vrancei” au luat-o încotro au văzut cu ochii, unii dintre aceştia cîntînd în baruri şi restaurante din occident. Alţii s-au repliat, făcînd parte din cîteva formaţii locale, cu care fac atmosferă pe la petreceri. Printre cele mai renumite formaţii din Vrancea, care cîntă la diferite evenimente sînt Classic Band, Romanticii, Meteorit, Onyx sau Sentimentalii. Componenţii sînt în special tineri, care ştiu să-şi facă mai multă reclamă. Se ştie că cer de la 1.000 de euro în sus pentru a fi prezenţi la petreceri de nuntă sau de botez şi au agendele mai tot timpul ocupate cu evenimente, chiar şi pentru anul viitor. Unii dintre artişti încearcă să ţină vii şi obiceiurile străvechi, însă sociatatea actuală a fost deja contaminată de noile stiluri muzicale din categoria manelelor.
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea povestea lăutarului care se vaită că muzica instrumentală pierde teren la petreceri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
tambalagiul, acum 4499 zile, 11 ore, 55 minute, 25 secunde
"Respectabilul" Ene, uita sa ne povesteasca de perioada in care a cantat in puscarie. Au fost extrem de satisfacuti cei inselati de acest escroc.
wise teachings, acum 4499 zile, 14 ore, 44 minute, 24 secunde
Are dreptate...din pacate!Adevaratii muzicanti nu se bucura de prea mare succes, in schimb toti neavenitii au devenit "renumiti"!De aici si lipsa de cultura a populatiei.Snobismule e in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.