Ultima oră

148 de milioane euro pentru împădurirea terenurilor agricole

Corneliu Condurache
2 dec 2011 1664 vizualizări
Proiectele se depun la Oficiul Judeţean de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pînă pe data de 30 decembrie

Ieri a început sesiunea de depunere a proiectelor pentru Măsura 221 – Prima împădurire a terenurilor agricole. Fondurile disponibile se ridică la 148,9 milioane euro, din care 20% reprezintă contribuaţia guvernului, iar 80% finanţarea acordată de Uniunea Europeană. Proiectele se depun la Oficiul Judeţean de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Vrancea pînă pe data de 30 decembrie, ora 12.00. “Prima împădurire a terenurilor agricole este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau creşterea biodiversităţii”, se arată într-un comunicat de presă al APDRP. Suprafaţa agricolă propusă pentru împădurire trebuie să fie minim de 0,5 hectare. Prin Măsura 221 se pot acorda trei tipuri de plăţi: o primă pentru lucrările de înfiinţare, o primă anuală pentru lucrările de întreţinere a plantaţiei pe o perioadă de cinci ani, începînd cu anul înfiinţării platanţiei forestiere şi o primă compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru pieredea de venit ca urmare a împăduririi pe o perioadă de 15 ani, începînd cu anul înfiinţării plantaţiei. APDRP nu acordă finanţare pentru plantaţiile de pomi pentru Crăciun şi pentru producerea de energie regenerabilă. După cum se ştie, în ultimii ani s-au defrişat suprafeţe importante de pădure în judeţul nostru, aşa că proprietarii pot profita de această oportunitate pentru regenerarea aurului verde. Pădurile acoperă aproape 38 % din suprafaţa judeţului Vrancea (191.792 hectare), cele mai multe fiind amplasate în zona de munte. În ultimii ani au fost retrocedate în judeţul nostru peste 30.000 de hectare de pădure. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.