Ultima oră

Veritas Panciu a intrat în insolvenţă. Urmează falimentul?

Mihai Boicu
30 nov 2011 6575 vizualizări
Renumitul producător de şampanie a intrat în insolvenţă,avînd datorii totale de aproape 10 milioane de euro,multe dintre acestea la CEC Bank u în plus, Finanţele au pus sechestru pe bunurile societăţii u cum firma se află în pragul dispariţiei, directorul Adrian Toma vrea să intre în reorganizare judiciară pentru a scăpa de faliment

Producătorul spumantului de Panciu are serioase probleme. Judecătorii Tribunalului Vrancea au aprobat declanşarea procedurii insolvenţei Veritas SA Panciu la cererea a trei firme. Datoriile totale ale Veritas se apropie de aproape 10 milioane de euro, iar cei mai mari creditori sînt CEC Bank şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea. Producătorul de şampanie vrea să intre în reorganizare judiciară, pentru a evita falimentul. Cu toate acestea, aproape nimeni nu mai crede în capacitatea actualei echipe de conducere de a salva unul dintre cele mai importante branduri ale judeţului.
Producătorul de şampanie Veritas SA Panciu, unul dintre cele mai cunoscute branduri ale judeţului, a intrat în insolvenţă în urma unui proces declanşat anul trecut. Trei firme i-au cerut falimentul pentru o sumă de 586.000 lei, iar Tribunalul Vrancea a dispus pe 8 noiembrie declanşarea procedurii generale a insolvenţei. Următorul termen al procesului va avea loc pe 17 ianuarie 2012, iar pînă atunci trebuie întocmit tabelul creditorilor. Valoarea datoriilor este foarte mare, iar la finalul anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, ajunseseră la peste 8 milioane de euro. Se pare că valoarea acestora a urcat între timp la 10 milioane de euro, dar o situaţie exactă se va vedea după stabilirea creditorului de către lichidatorul stabilit de instanţă, Ştefan Bordea. Veritas SA Panciu intenţionează să evite intrarea în faliment prin depunerea unui plan de reorganizare judiciară pe o perioadă de trei ani de zile care să salveze societatea. “Noi vrem să depunem un plan de reorganizare, cu eşalonarea obligaţiior. Ne bazăm în demersul nostru pe activitatea de producţie şi activitatea comercială. Intenţia noastră este de a ne respecta obligaţiile şi de a revitaliza activitatea economică”, a declarat Adrian Toma. Dacă Veritas Panciu va intra în faliment, aceasta ar putea însemna sfîrşitul unuia dintre simbolurile judeţului, cu o tradiţie de peste patru decenii. Singura salvare de la vînzarea pe bucăţi ar fi cumpărarea bunurilor societăţii şi repunerea pe linia de plutire. Avînd în vedere că din punct de vedere tehnic Veritas stă destul de bine, o asemenea variantă nu este exclusă.


Un an de procese pînă la insolvenţă


Drumul Veritas spre intrarea în insolvenţă început anul trecut, cînd firmele Biochem SRL (300.000 lei datorii), Vivai Cooperativi Rauscedo SRL (209.000 lei) şi Autodac Service SA Panciu (77.000) au apelat la instanţă pentru a-şi recupera banii. Directorul Veritas susţine că, de fapt, cei trei creditori care i-au cerut falimentul nu ar fi chiar trei. Astfel, împotriva Biochem SRL Constanţa SRL, care a revendicat 300.000 de lei, a fost deschis proces penal pentru a se demonstra că nu exista această datorie. În ceea ce priveşte Vivai Cooperativi Rauscedo SRL, o firmă italiană, directorul Toma spune că a fost o eroare în ceea ce priveşte un instrument de plată. Singura datorie recunoscută este către Autorservice Dac SA Panciu, dar nu de 77.000, ci de 48.000 lei. “Noi în instanţă nu am putut să ne dovedim buna credinţă că nu avem datorii la Biochim, pentru că nu am avut o hotărîre definitivă în celelălalt proces”, susţine Adrian Toma. Directorul Veritas nu se mai bucură de aprecierea social – democraţilor din oraş, din rîndul cărora face parte, din cauza situaţiei societăţii şi a nemulţumirilor provocate. “Este păcat că această societate a fost condusă prost, iar cei care o conduc  nu au ştiut să valorifice potenţialul acesteia. Nu-i nici o bucurie că intră în faliment, toată lumea are de pierdut”, a afirmat primarul Ion Petre.


Tot mai puţină şampanie


În mare, structura datoriilor Veritas Panciu arată astfel: Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vancea aproximativ 4 milioane lei, Primăria Panciu are de recuperat  300.000 lei, firmele care au cerut falimentul 500.000 lei. La acestea se mai adaugă şi salariaţii care au de recuperat la rîndul lor alte cîteva sute de mii de lei în contul salariilor neplătite. Diferenţa pînă la aproape 10 milioane de euro se pare că este reprezentată de sumele datorate CEC Bank, unde creditele luate s-au tot mărit prin adăugarea de penalităţi şi majorări. Dacă se aprobă procedura de reorganizare judicară, Veritas trebuie să achite sume importante pe o durată de trei ani, ceea ce presupune revitalizarea activităţii de producţie şi comerciale. La această dată firma mai produce doar circa 100.000 de sticle de şampanie, în timp ce linia de îmbuteliere a vinurilor liniştite este stricată şi se caută finanţarea pentru punerea în funcţie a alteia noi. Cu toate că directorul Veritas vorbeşte de încheierea unor contracte cu un distribuitor de şampanie din Austria şi de intrarea pe piaţa chineză, aproape nimeni nu mai crede în capacitatea de redresare a a firmei, acuzînd prostul management al acesteia. Pînă cînd judecătorii vor hotărî în ce direcţie o va lua societatea ar putea trece chiar şi trei luni, deoarece există un termen de o lună pentru depunerea planului de reorganizare de la întocmirea tabelului creditorilor. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
, acum 4526 zile, 17 ore, 34 minute, 11 secunde
doh
, acum 4526 zile, 17 ore, 37 minute, 51 secunde
lol
, acum 4526 zile, 18 ore, 46 minute, 15 secunde
.
, acum 4526 zile, 18 ore, 47 minute, 10 secunde
,
, acum 4526 zile, 18 ore, 48 minute, 49 secunde
.
SUPARACIOSUL, acum 4528 zile, 19 ore, 13 minute, 27 secunde
VERITASUL a inceput sa se darame dupa ce a venit CAP-ist junior la ,,TIMONA SOCIETATII,,.1994 anul in care a inceput practic inceputul sfarsitului odata cu venirea noului timonier.ACTIVITATILE DE BAZA citeste integral
suparaciosul, acum 4528 zile, 19 ore, 22 minute, 15 secunde
ytfv8u
ANDREI, acum 4529 zile, 28 minute, 33 secunde
Hipopotanul acesta a distrus un nume de prestigiu. Sa nu uitam echipa .[Marcu,Calin , Samoila ,Iacob ,] si tot neamul lor.
ANDREI, acum 4529 zile, 30 minute, 32 secunde
Hipopotanul acesta a distrus un nume de prestigiu. Sa nu uitam echipa .[Marcu,Calin , Samoila ,Iacob ,] si tot neamul lor.
juristul, acum 4529 zile, 4 ore, 47 minute, 19 secunde
Daca ai semnat facturi de miliarde avocatului da-i ferma 1 si scapa de el odata. Nu voi doi a-ti dus Veritasul in faliment??? Finantele au pus sechestru pe un vin care nu exista.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.