Ultima oră

Video!!!O victimă a violenţei conjugale vorbeşte: “M-a bătut cu copilul la piept!”

Corneliu Condurache
25 nov 2011 2888 vizualizări
Bătută cu sălbăticie de soţ în faţa copiilor, o femeie a acceptat să vorbească despre drama ei de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor u ”M-a bătut, am leşinat, dar m-a udat cu apă, m-a trezit din inconştienţă şi din nou m-a bătut”, mărturiseşte victima violenţei conjugale, care a dormit în mai multe nopţi în parcul Bălcescu de frica soţului u zeci de femei abuzate au găsit adăpost la Crucea Roşie

Cu greu ne putem imagina calvarul în care trăiesc unele femei în Romania, victime ale violenţei conjugale. Bătăi de o violenţă ieşită din comun, mame maltratate cu cruzime în faţa copiilor. Realităţi care cu greu pot fi redate în cuvinte. De Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, care este marcată în fiecare an pe 25 noiembrie, vă prezentăm cazul cutremurător al unei femei din Vrancea. Abandonată de la vîrsta de 11 ani într-un orfelinat din Bucureşti, la 22 de ani se căsătoreşte şi devine mamă a 9 copii, dintre care unul este în lotul naţional de gimnastică. A îndurat 16 ani de chin şi bătăi, după ce mai mulţi ani a spus “tată” şi “mamă” unor îngrijitori de la unul din orfelinatele din Capitală, pentru că părinţii au abandonat-o împreună cu ceilalţi patru fraţi. Ea a ajuns în Bucureşti, fraţii au fost împrăştiaţi prin ţară. Şi-a revăzut părinţii la 24 de ani, după doi ani de cînd s-a căsătorit. În acei ani a început a doua perioadă de coşmar din viaţa ei. Soţul venea beat acasă şi îşi arăta brutalitatea inimaginabilă faţă de ea şi copii, chiar şi cînd era însărcinată. Acum a acceptat să vorbească sub anonimat despre momentele de groază trăite. “Arsă cu ţigara am născut un copil. Mi s-a pus întrebarea la spital cine m-a ars, sub ameninţarea că nu voi fi asistată. Tot să îl acopăr, mă gîndeam că vor rămîne copiii fără tată. Sînt nouă copii, am vrut să aibă un tată. Un tată căruia nu îi păsa de proprii copii. Aceleaşi lovituri le luau şi copiii, că se băgau în faţa mea. Dacă eram să fiu gonită dormeam în parcul Nicolae Bălcescu cîte o noapte, două, trei... Copiii au avut cel mai mult de suferit. Eu am răbdat de foame, dar ei?”, ne-a mărturisit femeia. Cel mai mare copil are acum 24 de ani şi cel mai mic un an şi jumătate. Sînt trei băieţi şi trei fete, de care este tare mîndră.
 

Trebuia să împartă casa cu amantele soţului
 

Femeia povesteşte că soţul îşi aducea amantele acasă, chiar de faţă cu copiii. “Îmi spunea «casa e a mea, uşa e a ta!». Luam copiii şi plecam, evitam bătăile. Mi-a luat şi scalpul din cauza unei amante, că am dat-o afară din casă. M-a bătut de mi-a smuls părul din cap, mi-a rupt mîna stîngă... Aveam un copil la piept, m-a bătut cu tot cu copil, nu a avut milă nici de ţipetele copilului. În ce poziţie mă prindea mă bătea! Nu se uita că e copil, călca pe capul lor, pe picioare, pe mînuţe. Mă băgam între ei, crezînd că nu o să dea în ei. Pînă la urmă, cînd am văzut că îi bate, am băgat copiii la spate, şi am strigat la el: «hai, omoară-mă pe mine». M-a bătut pînă m-a udat cu apă, leşinasem, căzusem inconştientă, m-a udat şi din nou m-a bătut”, s-a confesat femeia. În urma bătăilor crunte şi-a pierdut un ochi. Într-un final, aceasta a divorţat, dar după 16 ani în care a îndurat bătai greu de imaginat. De multe ori a fost tentată să-şi dea copiii într-un orfelinat, dar nu a vrut să le ofere aceeaşi soartă pe care a avut-o ea. Femeia îşi întreţine copiii cu un venit de 1.000 de lei pe lună, pe care îl are pentru creşterea unuia dintre copii, care are doar un an şi jumatate. Eroina noastră le-a sfătuit pe celelalte victime ale violenţei în familie să lupte pentru copii şi să-şi părăsească soţii agresori, chiar dacă ea nu a putut să le ia copiilor ei dreptul de a avea un tată.

Fiica ei este campioană

Marea bucurie a eroinei noastre este că una din fetiţe a ajuns o mare gimnastă, în ciuda vieţii dure pe care a dus-o. “O fetiţă o am în lotul naţional de gimnastică, are un palmares mare, am întreţinut-o din alocaţia suplimentară de care nu ştia el, pentru că îmi lua toţi banii să se ducă la femei. Eu am păstrat alocaţia şi am investit-o în ea. A fost selectată pentru mondiale”, ne-a mai povestit mîndră femeia. Zeci de femei abuzate din Vrancea au primit consiliere şi protecţie în centrul Crucii Roşii Vrancea, singurul din Moldova. Locul în care sînt adăpostite femeile este secret, tocmai pentru a nu fi descoperit de soţii agresivi, aşa cum s-a mai întîmplat. Proiectul “Femeia ocrotită” a fost înfiinţat cu 10 ani în urmă, pe fondul consumului de alcool în judeţ, care transformă mulţi bărbaţi în bestii. Multe femei se plîng de violenţa soţilor. În primul an, peste 70 de femei au apelat la serviciile Crucii Roşii. “Orice femeie care se adreasează Filialei de Cruce Roşie Vrancea şi solicită fie forma de adăpost, fie consiliere, primeşte serviciile în mod gratuit”, ne-a spus Rodica Davidean, directorul Filialei judeţene a Crucii Roşii. (Aurelian IVAN)

Pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro puteţi urmări un material video despre povestea cutremurătoare a acestei femei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.