Ultima oră

Mărirea şi decăderea şampaniei de Panciu: Directorul Adrian Toma speră să redreseze situaţia firmei

Mihai Boicu
10 oct 2011 11309 vizualizări
Adrian Toma spune că societatea are cel mai modern combinat de vinificaţie din judeţ Şampania de Panciu, „înfundată” cu datorii de 8 milioane de euro

Veritas SA Panciu a ajuns la datorii de peste 8 milioane de euro, în timp ce afacerile societăţii au scăzut de la an la an u oamenii din viticultură se aşteaptă la o cădere a producătorului de şampanie, în timp ce directorul Adrian Toma spune că pregăteşte ieşirea pe pieţele externe  u cum nu şi-a mai putut îmbutelia vinurile din cauza unei instalaţii defecte, Veritas a pierdut contractele cu supermarket-urile Metro şi Carrefour u directorul speră însă să salveze societatea cu ajutorul exporturilor pe piaţa chineză
Datoriile pot aduce sfîrşitul şampaniei de Panciu sau un nou proprietar, dacă managementul de la Veritas SA nu va redresa situaţia economică a societăţii. Potrivit Ministerului Finanţelor, la sfîrşitul anului trecut producătorul de şampanie datora 8 milioane euro creditorilor, iar între timp suma se pare că a crescut. Deja oamenii avizaţi din Panciu vorbesc de o posibilă vînzare silită a bunurilor societăţii. Pe de altă parte, directorul Adrian Toma spune că societatea are cel mai modern combinat de vinificaţie şi că pregăteşte ieşirea pe pieţele externe, una dintre ele fiind China. Planurile depind însă de obţinerea finanţării pentru repunerea în funcţiune a liniei de îmbuteliere a vinurilor liniştite, dar şi de refinanţarea creditelor existente.
Cine nu a auzit de şampania de Panciu? Aproape toată lumea. Dar cine a văzut-o pe rafturile magazinelor  în ultimii ani? Mult mai puţini oameni. Vinul spumant patentat de oenologul Ion Puşcă în anul 1968 a dus faima oraşului în toată ţara. La mai bine de 40 de ani de la acel moment, Veritas SA, fosta IAS Panciu, se află într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic. Cu 100.000 de sticle vîndute anual, după cum recunoaşte directorul Adrian Toma, viitorul Veritas Panciu nu este foarte roz. Societatea are rapid nevoie de finanţare pentru a evita scoaterea la vînzare de către creditori. Datoriile Veritas Panciu au crescut de la an la an şi au ajuns în acest moment la cîteva milioane de euro. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice pentru anul precedent, producătorul de şampanie avea la 31 decembrie 2010 datorii totale în valoare de 34,3 milioane lei, adică aproximativ 8 milioane euro. Cifra de afaceri a societăţii a fost de 10,3 milioane lei, în scădere în comparaţie cu anii precedenţi, iar profitul net s-a ridicat la doar 7186 lei. Între timp, se pare că datoriile Veritas au mai crescut deoarece nici acest an nu a fost prea bun. Băncile sînt cei mai mari creditori ai societăţii, alături de stat, dar şi de bugetul Panciului.


Băncile, Fiscul şi Primăria Panciu ar putea executa Veritas


Veritas Panciu avea la jumătatea anului o datorie de 3,9 milioane lei numai în contul obligaţiilor neachitate către stat. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea încearcă de anul trecut să vîndă 220.000 litri de vin pentru a-şi mai recupera din bani, însă pînă acum nu a reuşit să găsească un cumpărător. DGFP a reuşit totuşi să vîndă ceva: depozitul Veritas de la gara din Panciu, pentru care a obţinut aproximativ 500.000 lei. Directorul Finanţelor , Ion Ghionea, spune că Fiscul mai are răbdare, în perspectiva redeschiderii liniei de îmbuteliat vinuri liniştite, care s-a stricat în urmă cu trei ani. În caz contrar, Fiscul ar putea solicita intrarea societăţii în insolvenţă, aşa cum a mai încercat în urmă cu cîţiva ani, fără succes însă. Potrivit şefului DGFP, Finanţele au sub sechestru vinuri, clădiri şi terenuri ale societăţi. Nici relaţiile cu Primăria Panciu nu sînt cele mai bune. Potrivit primarului Ion Petre, restanţele societăţii se ridică la circa 200.000 lei, în primul rînd din impozite pe terenuri şi clădiri. “Am făcut o compensare de datorii de 500 milioane lei vechi, cu condiţia ca Veritas să-şi achite restul datoriilor, ceea ce nu s-a întîmplat. De cîte ori am avut discuţii, conducerea lor m-a păcălit. În condiţiile în care nu plătesc nici în luna octombrie o să încercăm să executăm ceva pentru suma respectivă”, a spus primarul din Panciu, care a fost coleg de partid cu şeful şampaniei de Panciu.


Directorul Toma este mai liniştit decît ... vinul liniştit


Adrian Toma, directorul Veritas, este cît se poate de calm cînd vorbeşte despre societate, spunînd că viitorul acesteia este la fel ca al oricărei firme într-o perioadă de criză economică, cînd se încearcă evitarea intrării în incapacitate de plată. Problemele au început, odată cu stricarea liniei de îmbuteliere a vinurilor în urmă cu trei ani, ceea ce a dus şi la pierderea unor contracte. “Cu hipermarketurile Metro şi Carrefour distribuţia vinurilor spumante s-a făcut la pachet cu vinurile liniştite, iar atunci cînd a căzut linia a căzut şi distribuţia”, a declarat Adrian Toma. Acesta spune că, din cauza crizei, băncile nu au mai vrut să rişte, astfel că societatea nu a mai obţinut finanţare.  În ultimii ani, Veritas a vîndut vinuri doar vrac, cu excepţia vinurilor cu denumire de ordine controlată (DOC), care au fost îmbuteliate la alte crame. Directorul societăţii spune că are în plan două investiţii pentru realizarea unei linii de îmbuteliere normale şi a uneia de îmbuteliere a vinurilor sub presiune. Valoarea acestora se ridică la 3,2 milioane euro, din care jumătate cu fonduri europene. De realizarea liniilor de îmbuteliere depinde încheierea a două contracte, care ar scoate societatea din criză. “Unul dintre contracte este cu un distribuitor din Austria, prin intermediul căruia să vindem şampanie în mai multe ţări. Al doilea contract este direct cu China, pentru a vinde şi vin spumant şi vinuri liniştite”, a declarat Adrian Toma.


Viitorul depinde de găsirea unei surse de finanţare


Numai prin intermediul distribuitorului austriac, Veritas ar urma să se vîndă 3 milioane de sticle de şampanie, în condiţiile în care capacitatea maximă în vremurile bune a fost de 4 milioane de sticle. Toate planurile de încheiare a celor două contracte depind de obţinerea finanţării necesare pentru realizarea liniilor de îmbuteliere. AdrianToma spune că intenţionează obţinerea unui credit care să acopere nu doar cofinţarea investiţiei, ci plata tuturor datoriilor actuale, pentru a obţine o dobîndă mai mică. Societatea a solicitat deja Finanţelor  ca să fie scutită de plata penalităţilor în care va reuşi să-şi achite obligaţiile principale către stat. Suma cîştigată astfel ar fi de circa 6 -7 miliarde lei vechi, potrivit directorului Adrian Toma. Pentru mulţi locuitori din Panciu, planurile de relansare a Veritas par nerealiste, aceştia anticipînd că fostul IAS va fi vîndut pe bucăţi şi că o altă firmă va prelua cunoscutul brand de şampanie. Pe de altă parte, conducerea societăţii spune că are atu-urile necesare pentru a ieşi cu fruntea sus din această perioadă dificilă.


Renume vs datorii


Punctele slabe ale Veritas Panciu ţin de datoriile mari acumulate în ultimii ani, neputinţa de a scăpa de ele, sechestrarea unor bunuri de către Finanţe, vînzările relativ mici de vinuri. La acestea se adaugă şi renunţare la mulţi angajaţi, ceea ce a provocat nemulţumirea lor. Gurile rele spune că situaţia Veritas se datorează managementului defectuos, lipsa unui marketing specializat, iar căderea vînzărilor a survenit ca urmare a creşterii preţurilor. Pe de altă parte şi directorul Adrian Toma are argumentele lui, mai ales că societatea a mai evitat un faliment cerut de Finanţe. Şeful Veritas spune că a renunţat la muncitori din cauza construirii unui combinat de vinificaţie complet automatizat, cu o capacitate de prelucare de 600 tone pe zi, care are nevoie doar de trei oameni pentru supraveghere, nu de 80 ca pînă acum. Un alt atu este o instalaţie de răcire a vinului pentru eliminarea depunerilor, unică în Romania, care realizează ceea ce înainte se făcea în 12 zile. La toate acestea se adaugă renumele şampaniei şi hrubele în care este păstrată, care datează din timpurile lui Ştefan cel Mare. “Visul meu este ca Veritas Panciu să-şi consolideze brandul pe piaţa internaţională. Succesul societăţii depinde de încheierea celor două contracte prin care vrem să aducem vinul la valoarea sa reală”, a conchis Adrian Toma. (Mihai BOICU)
Punctele tari ale Veritas
-    Notorietatea  şampaniei de Panciu
-    calitatea vinurilor spumante, recunoscută prin numeroase premii
-    840 de hectare de viţă de vie, cu aciditate ridicată şi alcoolemie mică, potrivite pentru şampanie
-    Hrubele de pe vremea lui Ştefan cel Mare, care constituie o atracţie turistică
-    Investiţiile realizate în combinatul de vinificaţie
-    capacitatea de producţie de 4 milioane sticle de şampanie
Punctele slabe ale Veritas
-    Datoriile de peste 8 milioane de euro acumulate de societate
-    Vînzările mici din ultimii ani, atît de vinuri spumante, cît şi de vinuri liniştite
-    Lipsa finanţării necesare continuării activităţii şi pentru plata datoriilor actuale
-    Absenţa vinurilor Veritas de pe pieţele internaţionale
-    Profitul mic obţinut în ultimii ani şi cifra de afaceri în scădere, care nu au permis achitarea restanţelor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
Ovidiu, acum 4565 zile, 3 ore, 54 minute, 9 secunde
Absenta vinurilor Veritas de pe pietele internationale este cauzata de calitatea slaba a lor. In Italia, de exemplu, vinurile de pe raftul supermarketurilor sunt ieftine si bune, pe cand cel produs la citeste integral
fb, acum 4579 zile, 11 ore, 27 minute, 58 secunde
As dori foarte mult ca acest uzurpator al acesei intreprinderi sa fie tras la raspundre de dna pentru acele vii lasate in paragina cu inprumuturi eoropene cu care se lauda .-----DE prasit si de citeste integral
db, acum 4579 zile, 18 ore, 16 minute, 42 secunde
@ sc Asa, pai eu am zis altceva ? Normal ca vindeti spumant si nu sampanie dar directorul vostru zice ca vindeti sampanie.
ANCA, acum 4579 zile, 19 ore, 2 minute, 46 secunde
Ca-n totdeauna tu DEBEULE dai cu muci-n fasole! Sampania (spumantul) de Panciu este una dintre cele mai bune bauturi din lume! Pentru aceasta inventie creatorul sau Dr Ion PUSCA A PRIMIT IN ANUL 1986 citeste integral
vasile, acum 4580 zile, 5 minute, 45 secunde
Omul acesta a distrus Podgoria Panciu a ars zeci de hectare de vie nobila a lasat pe drumuri sute de locuitori ai orasului.
vasile, acum 4580 zile, 12 minute, 39 secunde
Omul acesta a distrus podgoria Panciu si a dat foc la zeci de hectare de vie nobila. Plantatiile nou infiintate sunt niste pirloage. Unde esti tu SAPARD sa vezi unde se duc fondurile europene de la citeste integral
sc, acum 4580 zile, 54 minute, 32 secunde
În România, facem întâi diferenţa lingvistică dintre vin spumos - cu dioxod de carbon injectat, la fel ca la orice suc acidulat - şi vin spumant, al cărui conţinut de CO2 provine din citeste integral
sc, acum 4580 zile, 56 minute, 43 secunde
db - caca ai avea cateva cunostinte ninime in domeniu ai stii ca denumirea de"sampanie" este marca inregistrata in Franta, de accea folosim denumirea de vin spumant. Documenteaza-te si dupa citeste integral
ANCA, acum 4580 zile, 1 ora, 24 minute, 19 secunde
Acest Toma este de o nesimtire crasa,de asta e gras ca un porc.Nu a platit putinii oameni care mai lucreaza la societate de peste doi ani,dar el isi achizitioneaza limuzine,viille sunt in citeste integral
db, acum 4580 zile, 8 ore, 48 minute, 38 secunde
O alta treaba interesanta este ca intr-un secol in care pana si covrigariile au site pe Internet un ditamai fabricantul ca Veritas nu are. Care o fi oare strategia dansilor de marketing ? Vand din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.