Ultima oră

De teama hoţilor şi a atacurilor în trafic, vrîncenii au început să se înarmeze ca-n vestul sălbatic

Aurelian Ivan
6 sep 2011 3203 vizualizări
Pe fondul violenţelor din trafic, vrîncenii se înarmează pentru autoapărare u poliţiştii spun că numărul solicitărilor pentru permise de arme neletale a crescut numai în ultimul an cu 15% u sînt femei de afaceri din judeţ care şi-au cumpărat deja pistoale neletale, de teama atacurilor u în special afaceriştii, interlopii şi politicienii se înarmează cu astfel de arme, cu bile de cauciuc, gaz comprimat sau aparate cu electro-şocuri u oferta magazinelor de specialitate cuprinde şi sprayuri lacrimogene pentru domnişoarele care pleacă noaptea tîrziu din discoteci

Începem să ne întoarcem în vestul sălbatic. Oamenii se irită tot mai uşor şi fac uz de armă, scandalurile pornind de la tot felul de nimicuri. Cine nu a trecut prin situaţia în care a fost claxonat doar pentru că a întîrziat să plece cu cîteva secunde mai tîrziu după ce s-a făcut verde la semafor?  Unii mai ghinionişti s-au trezit şi cu bîta la geam dacă s-au încadrat greşit la semafor sau pentru că nu s-au dat la o parte cînd li s-a făcut semn cu farurile. Mai nou, bîta devine o unealtă clasică de atac în trafic, pentru că la modă este acum pistolul cu bile sau cu gaze. Cel mai recent caz în care s-a folosit arma în trafic a avut loc în Bucureşti, unde de la o şicană în trafic, un om a fost rănit, după ce a fost împuşcat cu un pistol cu bile de cauciuc. În Vrancea, anul trecut, doi cetăţeni din Bucureşti au tras asupra unei maşini tot pe fondul unei şicane în trafic. Şi fiul senatorului PDL de Vrancea Sorina Plăcintă, Andrei Plăcintă, a fost împuşcat cu o astfel de armă în timpul scandalului violent de anul trecut, cînd se certa în mijlocul străzii cu fosta prietenă. Şi un tînăr de liceu din Vrancea a fost surprins de presă la absolvire purtînd o armă de apărare pe sub mantie, la defilarea prin Focşani din această vară. Ce este grav, numărul celor care îşi cumpără acum arme este tot mai mare şi mulţi dintre ei ignoră respectarea regimului acestor arme. “Vînzările au explodat pur şi simplu. Se caută în special pistoalele neletale cu bilă. Clienţii mă întreabă şi de săbii, macete şi topoare, dar nu avem aşa ceva”, ne-a spus Marius Macedon, reprezentantul unei firme din Focşani care comercializează arme. Preţurile nu sînt foarte mari, iar cei care îşi cumpără astfel de arme spun că protecţia lor şi a familiei lor este pe primul loc.

“M-au atacat cu o bîtă în trafic şi mi-am cumpărat pistol”

Ce poate face un om care merge cu maşina împreună cu soţia şi copiii şi la un moment dat, un autoturism vine cu putere din spate, ajunge în dreptul lui, un pasager scoate o bîtă pe geam şi încearcă să îi spargă parbrizul? Nu este o ipoteză, este un caz real. Marinel Ardeleanu a trăit pe propria piele o astfel de situaţie, ceea ce l-a determinat să se înarmeze. Pe el l-am găsit la magazinul de arme neletale din oraş, căutîndu-şi un pistol cu gaze. “Mergeam în localitate cu 50 de km/h, viteza legală, în Goleşti. Nişte cetăţeni de etnie romă, pentru că nu m-am dat după banda doi pe banda unul, şi am făcut-o după ce am ieşit din localitate, unul din ei, cel din dreapta, a scos o bîtă de baseball să-mi dea în parbriz. Soţia s-a speriat, copiii s-au speriat. De atunci mi-a fost teamă şi mi-am cumpărat o armă de autoapărare cu gaze”, ne-a povestit Marinel Ardeleanu, din Focşani. Iar cazul lui nu este singular. Zilnic intră în magazinele de specialitate oameni care se interesează de astfel de pistoale. Cei mai mulţi sînt oameni de afaceri, care transportă sume de bani sau valori, şi se vor protejaţi, mai ales în contextul social actual. Mulţi invocă înarmarea şi prin reducerile considerabile ale efectivelor de poliţişti din trafic sau de prin cartiere.

Vrîncenii deţin peste 3.000 de arme letale şi neletale

În Vrancea sînt 2.200 de cetăţeni care deţin peste 3.000 de arme letale şi neletale, cei mai mulţi afacerişti sau politicieni, dar şi interlopi. Sînt care au cîte două, trei sau chiar patru arme, în special de vînătoare. Obţinerea permisului de portarmă presupune să ai vîrsta minimă de 18 ani, să nu ai cazier, să obţii avizul psihologic şi să întocmeşti fişa medicală, plus plata unei taxe de 100 lei. “În ultimul an, numărul persoanelor fizice care au solicitat autorizarea în vederea obţinerii de arme şi muniţii letale şi neletale a crescut în procent de 15% şi aici mă refer la persoane care deţin arme neletale, pistoale cu bile de cauciuc şi cu gaz iritant pentru a se apăra”, ne-a spus comisarul şi Vasile Ochean, şeful Serviciului de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea. Numărul femeilor care îşi cumpără arme pentru autoapărare este, de asemenea, în creştere. În Vrancea sînt zece femei care deţin arme letale şi neletale, identitatea lor nefiind făcută publică. Numai că aceste arme nu pot fi folosite oricum şi oriunde. Deţinătorul unei arme neletale nu are voie să se afişeze cu ea pe stadioane, în săli de spectacole sau adunări publice. Un personaj politic care a fost acuzat că şi-ar fi fluturat arma în public a fost chiar preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, în timpul campaniei electorale de la Tulnici. Cercetările în acest caz însă nu au găsit nimic în neregulă. Oprişan a recunoscut atunci că are armă neletală, pentru protecţia sa. Cei care, de exemplu, fac uz de armă neletală nerespectînd legea, riscă de la trei luni la un an de închisoare. În cazul celor care folosesc armă letală primesc între doi şi opt ani, iar pentru uzul ilegal al celor militare, pedeapsa cu închisoarea este cuprinsă între trei şi zece ani. (Aurelian IVAN)

Cît te costă să devii pistolar, legal?

Pentru pistoalele care necesită un permis de portarmă oferta este variată în magazinele specializate. Pistoalele cu bile de cauciuc, în funcţie de marcă, se vînd cu preţuri care variază între 500 şi 2.400 de lei, iar cele cu gaz, între 830 şi 1.200 de lei. Armele cu electroşocuri se achiziţionează la liber, costul este cuprins între 80 şi 130 de lei, în funcţie de voltaj. Tot la liber pot fi cumpărate şi spray-urile lacrimogene care costă între 9 şi 26 de lei.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
bil laden, acum 4613 zile, 18 ore, 10 minute, 34 secunde
fratilor la noi nu sunt problaeme si voi le faceti. l-as intreba pe distinsul reporter care l-a intocmit unde a mai vazut el arme in afara de magazinul de specialitate. vorba romanului daca nu sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.