Ultima oră

Satui sa astepte Guvernu, focsanenii isi izoleaza apartamentele in rate

Aurelian Ivan
19 aug 2011 1811 vizualizări
Placarea cu polistiren a blocurilor din Focsani se face acum in rate, fara nici un ban de la Guvernul Romaniei sau Administratia locala u captusirea peretilor unui apartament costa in jur de 1.500 lei u firmele care izoleaza cu polistiren lucreaza la foc continuu inca din primavara

Satui sa mai astepte sa-si reabiliteze termic blocul prin Ministerul Dezvoltării Regionale, focsanenii s-au pus sa-si anvelopeze blocul cu fonduri proprii, fara nici un ajutor de la Guvernul Romaniei sau de la Administratia locala.  In contextul in care in aceasta iarna se asteapta facturi foarte mari la intretinere, cu atit mai mult s-au pus pe izolare termica. Asa ca Focsaniul s-a transformat intr-un santier, peste tot vezi schele si oameni cocotati la inaltime care placheaza blocul cu polistiren. „De cind se tot vorbeste de programul asta, m-am saturat de subventie, mi-am facut eu izolarea si chiar se merita, in anii trecuti plateam la gaz pe timp de iarna 200 de lei pe luna, acum a scazut la 150 de lei. Toti vecinii mei fac acum in rate cu o firma, le ia undeva la 55 de lei de metrul patrat cu tot cu polistirenul firmei. Ajunge undeva la 1.500 de lei de apartament, in functie de suprafata peretilor din exterior. Este mai convenabil, decit sa astepti sa intri in programul asta national”, ne-a spus Vasile Alexandru, proprietarul unui apartament dintr-un bloc aflat in plina captusire termica. Faptul ca firmele le ofera plata in doua -trei rate, locatarilor le convine. Firmele se lauda ca in acest an solicitarile au inceput din primavara, lucru care in alti ani se intimpla din vara. „Sintem foarte solicitati, facem lunar citeva scari de bloc sau citeva apartamente intr-un bloc. Oamenii sint incintati ca le oferim posibilitate sa isi faca anveloparea termica a blocului in rate. Placam blocul cu polistiren de 10 centimetri”, ne-a spus Ionica Saragea, reprezentantul unei firme de constructii din Focsani. Prin programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, Focsaniul nu se poate lauda nici în 2011 cu vreo alocare bugetara pentru aceasta reabilitare, au ramas tot cu cele cinci scari de bloc realizate cu un foarte mare chin în anul 2009. Daca birocratia ar fi mai mica, prin programul national de anvelopare a blocurilor, cetatenii  ar contribui doar cu 20%, administratiei  locale revenindu-i 30% din costuri, iar Guvernului diferenta de 50%.  În Vrancea, programul de anvelopare a blocurilor functioneaza bine în orase precum Panciu, Adjud si Odobesti, dar si în comunele Gugesti sau Cîmpineanca, unde autoritatile locale au atras fonduri importante. (Aurelian IVAN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
adriana, acum 4625 zile, 10 ore, 48 minute, 53 secunde
Vrea si eu nr de tel al domnului Saragea ptr o izolatie termica. Ms
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.