Ultima oră

Un gunoier cistiga mai mult decit un profesor

Aurelian Ivan
17 aug 2011 6948 vizualizări
Dupa cinci ani de studii, un tinar absolvent care intra in invatamint cistiga mai putin decit un angajat la statia de selectare a gunoielor din Golesti

Ani de pregatire, bani cheltuiti pentru o facultate, apoi master si intr-un final - examen pentru titularizare. Dupa atitia ani de scoala, tinarul care se pregateste pentru meseria de profesor are aproape 30 de ani, vrea sa isi intemeieze o familie, sa aiba o casa, sa fie parinte. Si trebuie sa faca asta cu un salariu de numai 600 de lei pe luna, pentru ca atit primeste ca debutant. ”Pot sa va arat fluturasul de salariu daca nu ma credeti. Daca parintii mei nu m-ar ajuta sa imi platesc datoriile, nu as rezista. Imi place ce fac, dar ma gindesc cu groaza ca daca as avea copii, salariul de 600 de lei nu mi-ar ajunge decit pentru scutece. De multe ori ma gindesc sa plec din tara pentru ca nu mai suport”, ne-a spus Bianca Andreescu, profesor debutant. “Vestea buna” pentru profesori - in Vrancea un gunoier cistiga mai mult, poate ajunge la un venit de 1.000 de lei pe luna. Sint si profesori debutanti care au un venit lunar cu 200 de lei peste, adica 800 de lei, dar nu ajung decit sa egaleze salariul unui om care lucreaza zilnic la sortarea gunoaielor la Golesti, fara prea multa experienta, nu mai vorbim de diplome scolare. Dar si in acest caz, ajutorul parintilor este necesar pentru a putea acoperi cheltuielile. “Fara parinti nu as putea sa ma descurc, nu mai vorbesc ca imi doresc sa ma casatoresc, sa am copii…Nu pot. Meseria de profesor nu iti permite acest lucru. Multi imi spun de ce nu imi iau alt serviciu, dar unde sa te duci cu jumatate de norma, cind a doua zi trebuie sa iti pregatesti lectia”, ne-a spus Gabriela Savin, un alt profesor debutant din cei citeva sute din Focsani. Un angajat la Statia de Sortare a Gunoaielor la Golesti, fara prea multe studii, cel mult o scoala profesionala, poate incasa lunar, in functie de vechime, intre 800 si 1.100 de lei, cu mult peste salariul unui cadru didactic la inceput de drum. “Cistig in jur de 800 de lei, opt ore pe zi”, ne spune unul din angajatii Statiei de Sortare a Gunoaielor de la Golesti. Un altul face un calcul rapid si spune ca: “eu ajung la 1.000 – 1.100 de lei pe luna si lucrez opt ore”. Aceasta situatie nu poate fi decit o palma peste ochi data celor care isi dedica tineretea, timpul si banii pentru a invata, ca intr-un final sa nu conteze pentru nimeni, cu atit mai putin pentru un om care sorteaza gunoaie si se duce cu mai multi bani acasa. (Aurelian IVAN)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteti urmari si un material video despre aceasta situatie, profesor vs. gunoier.

 

 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.