Ultima oră

Incasarile Focsaniului se bazeaza pe taxa auto si de concesiune

Doina Ganea
8 aug 2011 2287 vizualizări
Veniturile proprii ale municipalitatii sint peste nivelul celor de anul trecut cu 24% u cei mai multi bani ajung in vistieria locala din concesiuni, inchirieri si impozitul pe masini u cei mai putini din taxa hoteliera si impozitul pe spectacole

Alesii locali au luat la cunostinta la recenta sedinta ordinara despre situatia veniturilor din impozitele si taxele locale atrase la vistieria municipiului in primele 6 luni ale anului. Potrivit situatiei prezentate de directorul economic Natasa Nemes, veniturile însumeaza 71.772,95 mii lei si s-au realizat în procent de 91,72 % fata de prevederile primului semestru. „Comparind gradul de incasare a veniturilor pe primul semestru al anului 2011 fata de aceeasi perioada a anului 2010 se constata o diminuare a acestora cu 11,33%, din care impozitele si taxele locale au crescut cu 24,47%, incasindu-se mai mult cu 5.199,62 mii lei, cotele defalcate din impozitul pe venit s-au diminuat cu 17,2%, fiind cu 4.095,52 mii lei mai mici decit in 2010, sumele defalcate din TVA sint mai mici cu 32,62%, respectiv cu 10.802,73 mii lei, iar subventiile au crescut cu 9,33%, respectiv 494,35 mii lei”, se arata in raportul semestrial al Primariei Focsani. Cheltuielile bugetului local au inregistrat si ele un procent de realizare de 83,32%, fiind orientate in special pe achitarea cheltuielilor de functionare a institutiilor subordonate, pe diferenta de pret la energia termica si nu in ultimul rind pe serviciile de asistenta sociala asigurate populatiei. Totusi, potrivit aceluiasi document, platile efectuate pe primul semestru sint mai mici decit cele din semestrul I al anului 2010 cu 13.688,27 mii lei, din care 10.844,27 mii lei salarii. La 30 iunie 2011, municipiul Focsani inregistra plati restante in suma de 2.080,11 mii lei, din care 2.003,77 reprezinta numai subventia la energia termica finantata de la bugetul de stat si 76,34 mii de lei reprezentind utilitati aferente unitatilor de invatamint.

Terenurile inchiriate aduc cei mai multi bani

Veniturile constituite din impozite, taxe locale au fost pe semestrul I in suma de 24.126,86 mii lei. Din taxa pe terenuri municipalitatea a incasat 790.650 lei, din impozitele pe terenurile extravilane 166.750 de lei, din taxa hoteliera 45.440 de lei, iar din impozitul pe spectacole… 1.980 lei! Cei mai multi bani vin la bugetul local din impozitul pe masini care a adus anul acesta atit de la persoane fizice cit si de la cele juridice 3,2 milioane de lei. Din concesiuni si inchirieri la vistieria locala au intrat in primele 6 luni 3,891 milioane de lei.
Veniturile proprii incasate pe primul semestru al anului 2011 de cele opt institutii de cultura, sport, politie locala, evidenta persoanelor si caminul de batrini care se finanteaza atit din venituri proprii cit si din alocatii de la bugetul local, la care se adauga si unitatile de invatamint, detin o pondere de 44,29% in totalul veniturilor. „Aceasta fata de prevederile bugetare la semestrul I s-au realizat in procent de 80,35%, iar fata de realizarile aceleiasi perioade a anului precedent cu 72,74%, ceea ce demonstreaza ca exista rezerve de realizare a veniturilor proprii”, mai precizeaza directorul Natasa Nemes in raportul sau. In ceea ce priveste sectiunea de functionare aceasta inregistreaza un excedent de 528,88 mii lei. Cheltuielile cu salariile au scazut fata de semestrul I 2010 cu 1.822,56 mii lei. Din imprumutul contractat pentru refacere infrastructura strazi s-a tras suma de 2.493,22 mii lei, din care s-a platit lucrari efectuate la strazile Cuza Voda, Bahne, Bd-le Unirii si Bucuresti. La acest punct democrat-liberalul Ionel Preda a cerut executivului Primariei lamuriri cu privire la imprumut si stadiul lucrarilor de pe bulevarde. „Exista o diferenta intre executare lucrarilor si alocarea banilor fiindca ele au fost scoase la licitatie si procedurile sint de durata”, a explicat Cristina Costin, sefa Serviciului de investitii. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.