Ultima oră

Noi reguli pentru haosul din urbanism

Doina Ganea
3 aug 2011 2855 vizualizări
PUZ-urile vor fi aprobate dupa noi reguli u cetatenii vor fi consultati pentru fiecare Plan Urbanistic Zonal in parte u PUZ-ul nu mai poate fi facut de cetatean, ci de Primarie

Primaria Focsani a scos in dezbatere publica un proiect de act normativ privind noul regulament de adoptare a planurilor urbanistice. Regulamentul a fost conceput de oficialii municipali in lumina noilor prevederi legale elaborate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. O noua Ordonanta de Urgenta introduce o serie de reglementari referitoare la dezvoltarea urbanistica si patrimoniul construit, în Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului. Astfel focsanenii sint chemati sa se informeze si sa-si spuna parerea despre efectele Ordinului ministrului de resort privind consultarea publica obligatorie, în ceea ce priveste avizarea planurilor de urbanism si autorizarea constructiilor. ”Proiectul de act normativ a fost afisat la sediul institutiei si pe site www.focsani.info. În  termen de 10 zile de la afisarea si publicarea prezentului anunt cei interesati pot trimite în scris la Primaria Municipiului Focsani din B-dul Dimitrie Cantemir nr. 1 bis, camera 102, persoana de contact – Bozna Claudia, propuneri, sugestii, opinii privind aceste  proiecte de act normativ”, se precizeaza in comunicatul oficialilor locali. Autoritatile statului vor ca prin aceste modificari sa intervina la nivelul practicilor urbanismului derogatoriu care au facut posibila aparitia unor constructii iesite din decorul zonei în care au fost edificate.

Reguli anti-haos urbanistic

Modificarea din lege spune practic ca nu mai poate face nimeni planuri de urbanism zonal si ca orice constructie pe care vrea cineva sa o ridice, oricit de mica, va avea nevoie de un plan de urbanism zonal. PUZ-ul nu mai poate fi facut de cetatean, ci de Primarie, care îl face pentru tot cartierul, trebuie sa-l treaca în bugetul de investitii pentru anul respectiv si sa organizeze licitatii. Primaria nu are voie sa faca plan urbanistic zonal, daca suprafata studiata nu depaseste 5.000 de metri patrati. Sint citeva modificari si în ceea ce priveste si realizarea documentatiilor de urbanism, de exemplu, constructia de cladiri înalte în ciuda faptului ca arealul nu permitea acest lucru. Daca ar fi sa aplicam, însa, aceasta lege s-ar produce urmatorul fenomen: daca exista o zona industriala de mici dimensiuni al carei proprietar doreste sa o transforme în zona de constructie de locuinte, nu poate face aceasta modificare daca suprafata nu are 5.000 de metri patrati. Ordinul de ministru dispune o metodologie de informare si consultare a publicului pentru planurile de urbanism. Procedura presupune formarea unei comisii în cadrul Primariei, care sa se ocupe de identificarea publicului-tinta, de informarea si chestionarea acestuia, urmind sa ajunga la o concluzie, de care sa tina cont Consiliul Local în momentul în care voteaza. Comisia se va ocupa de trimiterea scrisorilor de informare catre un public-tinta care nu se stie înca dupa ce criterii se va determina, apoi se va ocupa de amplasarea pe terenul care urmeaza sa fie utilizat, ca urmare a întocmirii unei documentatii de urbanism, a panourilor care sa anunte cetatenii ca se lucreaza. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.