Ultima oră

Salbaticia a pus stapinire pe Cheile Tisitei

Aurelian Ivan
3 aug 2011 3068 vizualizări
turistii nu mai pot vizita cea mai importanta arie protejata din judetul Vrancea din cauza ca toate puntile din lemn au fost rupte dupa ploi

De mai bine de o saptamina, Aria Protejata Cheile Tisitei, punctul principal de atractie pentru turistii care viziteaza zona Tulnici-Lepsa, este inaccesibila amatorilor de drumetii montane. Nu se poate merge decit un kilometru si jumatate din cei sapte, pentru ca toate podurile din lemn au fost distruse de riul Tisita, umflat de la precipitatiile cazute in aceasta vara. Cu sase ani in urma, la marile inundatii din 2005, apa a distrus aproape in intregime drumul forestier care permitea accesul in rezervatie autoturismelor. S-a refacut traseul cu aceste punti din lemn pentru turisti, dar au fost rupte cu o saptamina in urma. Asa se face ca nici cu piciorul nu se mai poate circula in rezervatie, pina la tunel. Reabilitarea acestor poduri de lemn ar putea costa 10.000 de lei, dupa cum spune directorul Parcului Natural Putna, Ion Militaru. „ Am avut o intilnire cu proprietarii de pensiuni pentru a discuta problema turismului in zona. Sint foarte multi turisti, vor sa viziteze Cheile Tisitei dar sint suparati ca nu pot merge mai mult de un kilometru si jumatate din cei sapte in rezervatie. Nu am putut face nimic pentru a stopa distrugerea acestor poduri de lemn peste apa, care asigurau circulatia in zona. Riul a fost involburat, volumul de apa a crescut de la precipitatii si a rupt tot in cale. Vom face tot posibilul pentru a reface podurile din lemn”, ne-a declarat directorul Ion Militaru. Cheile Tisitei sint una dintre cele mai importante arii protejate din judetul Vrancea si face parte din Parcul Natural Putna-Vrancea, infiintat in 2004. Salbaticia si frumusetea peisajelor de pe Cheile Tisitei au transfomat arealul in principala atractie in zona Lepsa. Parcul care cuprinde si aceasta rezervatie cautata de turisti ocupa o suprafata de 38.204 hectare si este un element cheie pentru protectia si conservarea populatiei viabile de lup, urs si ris din cadrul Retelei ecologice locale de protectie a carnivorelor mari din Vrancea. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.