Ultima oră

Isi cistiga traiul scormonind pamintul-Ultimii cautatori de "plante miraculoase”

Aurelian Ivan
31 iul 2011 8268 vizualizări
Uneori sapa si la doi metri adincime pentru a scoate o radacina cu proprietati "miraculoase” pentru ca din activitatea aceasta isi cistiga piinea u locurile din care aduna aceste plante sint numai de ei stiute u vorbim despre vrincenii care cauta si vind plante de leac suferinzilor


Pentru cautatorii de plante cu efecte tamaduitoare nu exista simbata, duminica sau sarbatori legale. Singura zi cind nu se duc sa scormoneasca pamintul din padurile Vrancei este atunci cind ploua. Unul din acesti cautatori care isi cistiga piinea zilnica de pe urma plantelor “miraculoase” este Aneta Raileanu, o batrina de care nu ai cum sa nu afli daca ajungi in Piata Moldovei din Focsani. Cei care o cunosc ii spun “bunica Suzi”.

La prima vedere, o femeie scunda, cu ochii negri si cu miinile crapate de munca. Spune ca aduna plante medicinale de cind se stie. A invatat tainele meseriei si locurile secrete de la mama ei, care tot cu asta s-a ocupat. Are 70 de ani si este bucuroasa sa ajute pe oricine ii cere ajutorul. ”Sint multumita sufleteste ca ma respecta lumea, imi zice, «mamaie, sarut-mina», m-a ajutat leacul. La 70 de ani pe care-i am simt ca intineresc cind aud multumiri de la cei pe care i-am ajutat cu plantele mele”, povesteste sefa de la „taraba cu medicinale”. Isi aduce aminte ca de 16 ani, de cind vinde plante medicinale in Piata Moldovei, au trecut pe la ea de la oameni simpli pina la politisti, profesori, chiar si doctori.


Planta “miraculoasa” din fundul pamintului


La “bunica Suzi” pe taraba gasesti de la menta proaspata si pina la ierburi si radacini dintre cele mai rare, in jurul carora s-au creat legende. De cum o intrebi pe batrina despre plante incepe sa-ti prezinte tot ce are la vinzare. Are insa si produse pentru cei avizati. ”Stati sa va arat ceva, o am aici sub masa, ascunsa, este o planta “miraculoasa”, ne sopteste batrina. Si aduce cu greu o sacosa plina cu radacini de dimensiunea unui brat de om. Ne spune ca se numeste ”untul pamintului”. ”Sa stiti ca sint aici in piata oameni care vind radacini de brusture sau de stevie si zic ca este untul pamntului… Ia sa vedeti ceva”. Ia un cutit si razuieste din radacina groasa. ”Asa se verifica, il pui pe mina si freci un pic pe piele. Daca este cleios si simti imediat intepaturi ca o usturime asa, ala este Untul pamintului, celalalt care nu da reactia asta este fals. Este bun pentru dureri de reumatism, coxartroza, dureri de cap, are mai multe intrebuintari. Reteta zice asa: se rade radacina, se pune intr-un borcan peste care se adauga alcool la vreo 70 de grade si se lasa la macerat vreo 10-15 zile. Dupa perioada asta se poate da pe locul dureros. Stiti cit de greu se gaseste!? Ma duc in munte dupa radacina de “Untul pamintului” si uneori sap si pina la doi metri dupa el”, ne-a spus batrina.


Arsurile de soare, tratate cu untura de galbenele


Acum este perioada arsurilor de soare. Batrina spune ca stie un leac vechi de crema pentru arsurile provocate de expunerea prelungita la soare. ”Trebuie vreo 250 de grame de grasime de porc proaspata, se topeste intr-un ceaun si se arunca un pumn de flori de galbenele, se amesteca cu o lingura de lemn 20 de minute. Se lasa de seara pina dimineata amestecul, se mai incalzeste o data, se strecoara si se pune in borcane, se lasa sa se inchege amestecul si apoi se aplica pe piele”, povesteste pe nerasuflate lecuitoarea. “Si sa va mai arat ceva: o planta foarte rara, spinz se cheama. Asta merge pentru tumorile pe creier. Se iau 10 g de spinz si se pun la doi litri de apa. Se fierbe 15-20 de minute, apoi se lasa la racit, se strecoara si se bea in prima zi o lingurita, apoi a doua zi doua ligurite si tot asa pina la un pahar de 200 de mililitri. Trebuie sa se faca pauza apoi vreo zece zile”, a mai spus batrina.


Pe canicula se bea ceai din frunze de afin


In perioada de canicula se cauta frunzele de afin. In general, vara consumam fructe si legume proaspete, iar acestea ne produc uneori stari de disconfort abdominal. Solutia naturista propusa de bunica “Suzi”: frunzele de afin. ”Se face ceai cu ele si se consuma cam o cana, doua pe zi”, ne-a spus Aneta Raileanu. Pretul plantelor medicinale in piata incepe de la 2 lei si ajunge pina la 10 lei sau mai mult, in functie de cantitate. Medicii avertizeaza ca sint situatii in care unii pacienti renunta la tratamentul medicamentos si se axeaza pe cel naturist, ascultind de sfaturi neavizate. Ei spun ca este o decizie periculoasa care le poate pune viata in pericol. Tratamentele naturiste trebuie folosite in completarea celor medicamentoase. Totodata, trebuie stiut ca unele plante, folosite in concentratii mari, pot avea efecte adverse si chiar toxice asupra organismului. In plus, trebuie stiut ca plantele nu se pastreaza oricum, ci in conditii speciale de temperatura si umiditate pentru a nu-si pierde efectele terapeutice.


Magazinele de naturiste vs cautatorii de plante


In Focsani de citiva ani afacerile cu produse naturiste se extind. Sint tot mai multe magazine care vind plante “miraculoase”, ambalate, in conditii de igiena si cu toate avizele necesare. Iar vrincenii nu le ocolesc, pentru ca le considera mai sigure. Specialistii spun ca este bine sa mergem si pe mina lor. ”Cei care cumpara de la acesti cautatori de plante medicinale isi asuma riscul de a cumpara niste plante pe care nu au unde sa le verifice, trebuie sa le ia pe incredere. Ceea ce vindem noi intr-un magazin naturist sint plante si preparate care au fost testate in laborator, sint culese din zone nepoluate, se iau mostre de sol, de planta. Este un proces complex pentru obtinerea avizelor, astfel incit sa fie vindut produsul pe raft. Sint pe afectiuni, sint combinate plantele in anumite conditii, lucru pe care nu il poti face acasa cu borcane”, ne-a declarat Mihaela Botoaca, reprezentanta unui magazine de profil din Focsani. In aceste magazine se vind produse naturiste, ceaiuri, tincturi, uleiuri medicinale si tratamente naturale pentru diferite afectiuni, care nu inlocuiesc insa tratamentele alopate, ci functioneaza ca adjuvante in amelionarea sau vindecarea diferitelor boli. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.