Ultima oră

VIDEO!!!Bacinschi: "ENET este gaura neagra a Focsaniului”

Doina Ganea
27 iul 2011 1166 vizualizări
Edilul sef al Focsaniului a recunoscut ca fabrica de energie termica a orasului este piatra de moara a administratiei locale u declaratiile au venit pe fondul solicitarii ENET de majorare a capitalului cu 47 de milioane de lei, adica mai bine de jumatate din veniturile orasului

Dupa ce de mai bine de un deceniu Primaria Focsani si Consiliul Municipal au tinut in brate firma cea mai nerentabila din subordinea lor, ENET SA, ieri in cadrul sedintei de Consiliu Local primarul Decebal Bacinschi a recunoscut ca ENET reprezinta „gaura neagra” a bugetului local. Expresie pe care a ocolit-o ani la rind si de care s-a declarat nemultumit ori de cite ori aceasta aparea in spatiul public. Declaratia a aparut cu prilejul discutarii unei solicitari de recapitalizare a ENETcu suma de 47 de milioane de lei. Raportul dezastruos al ENET si solicitarea de recapitalizare au stirnit discutii in sedinta de ieri. Consilierul PDL Ionel Preda a subliniat ca solicitarea de recapitalizare a ENET ar trebui sa dea de gindit. «Potrivit legii, in cazul acesta orice persoana interesata poate cere dizolvarea societatii, inclusiv furnizorii. Eu nu voi fi de acord cu aceasta majorare de capital pentru ca nu stiu de unde se vor lua banii, in conditiile in care veniturile proprii ale bugetului local sint de 71 de milioane de lei. Sa presupunem ca se vor gasi si bani. Dar suma este imensa. Cu acesti bani mai bine am achizitiona cite o centrala de cartier si am amplasa-o in cele 40 de Puncte Termice ale orasului. Asa vom rezolva problema marilor conducte de distributie. Sa nu mai spunem ca mai bine cu acesti bani putem lua cite o centrala de apartament pentru fiecare locatar », a declarat Preda.

Gaura neagra a Focsaniului

Lind cuvintul in locul lui Valter Popescu, directorul ENET care a lipsit ieri de la sedinta, primarul Decebal Bacinschi a folosit pentru prima oara cuvintele care stau de multi ani pe buzele tuturor. Si anume, ENET este o «gaura neagra» pentru comunitate si ca nu mai are de unde sa dea bani. «Este o problema grea fiindca nu avem acesti bani. ENET este gaura neagra a Primariei si Consiliului Local. Aceasta este situatia. Sintem in plina vara si nu avem apa calda. E adevarat ca nu numai ENET are datorii, toate CET-rile din tara au. Cred ca e un sistem care nu mai merge. Nu stiu ce este gresit, felul in care se calculeaza pretul, in care se livreaza gazul, facturarea catre beneficiari… nu stiu ce nu merge. Eu nu sint de acord sa dam acesti bani pentru cresterea capitalului chiar daca 60% din populatia Focsaniului beneficia de serviciile ENET » a spus Bacinschi. Aceasta in conditiile in care in raportul celor de la ENET se precizeaza ca ENET asigura energie termica pentru 38% din populatia municipiului, la care se adauga institutiile publice si aproximativ 1.000 de firme.

ENET, trimis dupa colecta la usa focsanenilor

Perspectiva intrarii in faliment a ENET nu a generat si solutii viabile, desi a nemultumit pe toti cei implicati. In cele din urma edilul sef a facut o propunere. Solutia propusa de primarul Bacinschi nu are legatura cu solicitarea ENET si este putin probabil ca ea isi va gasi corespondent in realitate. Edilul a propus ca jumatate din datoria catre GDF Suez sa fie platita de la bugetul local pentru ca la iarna cei care stau la bloc sa nu tremure de frig. «Populatia datoreaza ENET 11,6 milioane de lei. Eu propun ca, daca ENET stringe de la populatie 50-60% din suma, noi sa aprobam de la bugetul local diferenta. In aceste conditii putem pregati iarna 2011-2012. Trebuie ca si cei de la ENET sa faca un pic de efort in acest sens si eu garantez ca daca aduna jumatate din datoria la gaze nu vom avea probleme in aceasta iarna. Altfel nu stiu cum o vom scoate la capat si cum vom iesi din aceasta iarna”, a declarat ieri primarul Bacinschi. Solicitarea ENET nu a mai fost nici discutata si nici supusa aprobarii alesilor dupa pozitia exprimata de seful executivului municipal. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.