Ultima oră

PUG-ul Focsaniului e salvat de cimitire

Doina Ganea
18 iul 2011 1493 vizualizări
Pentru ca angajatii Primariei Focsaniul nu s-au straduit suficient sa afle la timp ca municipiul dispune de cei 26 mp de spatiu verde/cap de locuitor, finalizarea planului urbanistic a fost aminata pina anul viitor u potrivit insa ultimelor descoperiri ale primarului, Focsaniul are peste 50 mp de spatiu verde/cap de locuitor u la numaratoarea edililor au intrat verdeata din cimitire, liziera de pe marginea liniei ferate, a pasunilor de la Bolotesti si nu in ultimul rind din cimpul de pe linia de centura

Consilierii municipali au aminat luna trecuta pentru a treia oara finalizarea Planului Urbanistic General la solicitarea primarului Decebal Bacinschi. Potrivit proiectului de hotarire, finalizarea PUG-ului a fost aminat pina la 30 martie 2012, valabilitatea planului existent fiind prelungita de la sine. Principalele motive de prelungire sint legate de documentatia care nici pina la ora asta nu este finalizata din cauza lipsei spatiilor verzi, pentru care cei de la AMP Galati nu dau avizul. "In cadrul procedurii de obtinere a avizului de mediu, reprezentantul Autoritatii de Mediu Galati a solicitat completarea proiectului de plan si a draftului raportului de mediu cu observatiile si informatiile rezultate ca urmare a namolului ramas din epurarea apelor uzate, gestionarea deseurilor rezultate din constructii si demolari si preluarea lucrarii Registrul local al spatiilor verzi din intravilanul municipiului Focsani", documentatie de lucru, in vederea asigurarii din terenul intravilan a suprafetei de spatiu verde de minimum 26 mp/locuitor pina la data de 31. 12. 2013, a indeplinirii obligatiei autoritatii publice de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora ori obligatia de a nu le stramuta", se arata in raportul Serviciului de urbanism intocmit de ing. Alexandru Stanciu. Lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat poate aduce uneori haos si lipsa unei strategii clare in ceea ce priveste dezvoltarea imobiliara a orasului. Ceea ce se poate observa cu ochiul liber. Un alt aspect ingrijorator este cel legat de spatiul verde. Cu alte cuvinte, daca nu exista PUG, oricine poate veni si construi bazindu-se doar pe autorizatia de constructie si de o hotarire de CL.


Aleile dintre morminte au intrat la numaratoare


Pentru cresterea suprafetei de spatiu verde pe cap de focsanean, municipalitatea a propus celor de la Mediu sa ia in calcul si unele terenuri care nu apartin administratiei locale, cum ar fi cele 5 ha de teren apartinind MAPN. Cele mai recente declaratii ale primarului Decebal Bacinschi ne arata ca de fapt Focsaniul are de doua ori mai mult spatiu verde pe cap de locuitor decit este necesar. Greseala se pare ca apartine subordonatilor edilului sef, care au "uitat" sa treaca in registrul spatiilor verzi si suprafete ca cele din cimitirele din Focsani, pasunile de la Bolotesti, balariile de pe linga liniile ferate, cimpurile din jurul liniei de centura si cele pe care se afla puturile de apa. "Aici noi am gresit ca nu le-am trecut. Numai la puturile de apa avem 152 de hectare de spatiu verde. Daca 5% din ce-am propus o sa ne ia in calcul inseamna ca totul e bine. Voi face un memoriu in care voi cere sa se analizeze si aceste spatii", ne-a declarat Bacinschi.


Atac la spatiul verde


Este cunoscut faptul ca in ultimii ani municipiul Focsani a fost "mutilat" de constructii haotice ridicate mai cu seama pe spatii verzi, care nefiind declarate oficial, proprietarii nu au putut fi sanctionati in nici un fel. La rindul sau, primarul sustine ca si cei de la Autoritatea de Mediu au vina lor, fiindca si ei dau aviz de mediu pentru constructii ridicate pe spatii verzi. "Am avut o discutie cu cei de la Mediu si le-am spus ca daca ei nu ar acorda aviz de mediu, nici noi nu am da autorizatie de constructie", a afirmat edilul sef. Dezvoltarea haotica si distrugerea spatiului verde nu va mai fi permisa in Focsani odata cu adoptarea noului PUG. Aceasta pentru ca dincolo de toate acestea, miza spatiilor verzi este insa data de unele prevederi legale. Potrivit acestora, odata prinse in PUG si declarate spatii verzi, pe aceste terenuri nu se va mai putea construi niciodata fiindca nu se vor mai putea acorda avize si certificate de urbanism. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.