Ultima oră

Fond de rulment pentru cei 647 de chiriasi de la blocurile ANL

Doina Ganea
13 iul 2011 3266 vizualizări
Primaria Focsani ii obliga pe chiriasi sa plateasca un fond de rulment echivalent cu trei chirii lunare, adica in jur de 400 de lei u locatarii nu sint de acord sa dea bani pentru a acoperi golurile lasate de rau-platnici

Primaria Focsani a decis constituirea unui fond de garantii ce urmeaza a fi perceput de la toti chiriasii din blocurile ANL, astfel incit sa existe o suma de bani in cazul in care se inregistreaza restante din partea rau-platnicilor. Asa se face ca locatarii s-au trezit in utimele saptamini cu «zapisca» de la Primarie prin care li se cere echivalentul a trei chirii. Daca pina nu demult suma platita lunar de un chirias se invirtea in jurul a 50 - 70 de lei/apartament, de un an acestea s-au majorat, mai ales pentru chiriasii care au implinit virsta de 35 de ani. Asa se face ca acestia au de platit intre 400- 700 de lei contravaloarea fondului de rulment. Tot trei chirii vor trebui sa plateasca si cei care se vor muta in casa noua. Banii vor intra in conturile Primariei, cea care administreaza locuintele, urmind sa fie folositi, in caz de necesitate, la acoperirea gaurilor facute de restantieri. «Avem acolo un ban pus deoparte pentru utilitati», ne-a spus primarul Decebal Bacinschi. Viceprimarul Bogdan Matisan spune ca masura il afecteaza personal, dar este necesara. «Si eu sint chirias ANL si eu voi plati cele trei chirii, dar la valoarea de acum. Eu nu stiu cum de nu s-a aplicat pina acum aceasta prevedere legala, poate ca nu s-a vrut. De un an ma chinuiesc eu sa se aplice. Fondul este bun, in cazul in care locatarii acumuleaza datorii, luam bani din acest fond", a precizat Matisan.


Chiriasii sint nemultumiti


Cei mai nemultumiti sint insa mai vechi chiriasi ai ANL-urilor care acum platesc chirii mai mari si automat sint pusi sa plateasca un fond de rulment mai are. «Locuiesc de 8 ani la intr-un bloc ANLsi platesc o chirie de 140 de lei pentru o garsoniera. Am fost sa-mi platesc darile si de la ghiseul Primarie mi s-a spus ca mai am de platit si un fond de rulment de 400 de lei. Nu mi se pare corect. Nici nu stiu daca este legala aceasta masura. Stiam ca fondul de rulment se stringe in cadrul asociatiilor de proprietari, unde se stabileste cuantumul in adunarea generala. Nu stiu daca se aplica chiriasilor», s-a plins Florentina Macovei, chirias intr-o garsoniera ANL. Locatarii sint nemultumiti si de faptul ca li se cer sa plateasca diferite contributii, ei nefiind proprietari, fara sa li se explice pentru ce. Unii sustin ca Primaria nu se ingrijeste prea mult de administrarea spatiului locativ si de faptul ca in zona Brailei sint foarte multi ciini. "Nu sint de acord sa dau banii astia pentru cei care sint rau platnici. Nu stiu cum ma poate obliga Primaria sa platesc acest fond", a spus Traian Popoviciu, un alt locatar.


«Daca cineva pleaca de la ANL primeste fondul inapoi»


Potrivit secretarului municipal Eduard Corhana, fondul de rulment este prevazut in Legea 114/1996, legea locuintei. «Banii s-au oprit mai de mult, dar chiriasii nu au simtit deoarece chiriile erau mai mici», ne-a declarat secretarul municipiului. De aceeasi parere este si sefa serviciului de investitii si spatiu locativ, Cristina Costin. «Fondul de rulment este reglementat prin legea locuintei. Plata acestui fond este prinsa in contract. Daca cineva pleaca de la ANL primeste fondul inapoi. El nu poate fi folosit la reparatii si lucrari pentru fonduri locative, ci doar pentru acoperirea unor goluri de casa produse de neplata chiriei. Chiriasii sint cuprinsi in Asociatia Primariei 2000 pe care noi, in calitate de proprietar, am infiintat-o, care are un administrator si care se ocupa de tot ce inseamna colectarea banilor, anuntarea unor decizii oficiale, mai putin citirea contorilor de apa etc. Cei 647 de chiriasi au presedinti de scara de bloc, au fochisti pentru centralele proprii"¦ Deci se gospodaresc la fel ca o asociatie», ne-a explicat inginerul Cristina Costin din cadrul Primariei. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 8 ore, 21 minute, 24 secunde
eu am inteles ca acest fond este folosit palta restantelor care apar de la uni chiriasi dar EU nu inteleg de ce sa platesc eu pentru gaurile altora sau acesti bani primaria se foloseste de ei iar noi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.