Ultima oră

Vrancea are proiecte de peste 400 de milioane de euro

Doina Ganea
11 iul 2011 770 vizualizări
Din cele 169 de proiecte depuse au fost aprobate doar 37, pentru unele dintre ele nemaifiind bani

La nivelul judetului Vrancea au fost depuse 169 de proiecte pentru obtinerea de fonduri europene, in valoare totala de 438.082.000 de euro. Dintre acestea doar 37 au fost aprobate, valoarea lor fiind de 232.870.410 de euro. Potrivit unei situatii elaborate de Prefectura Vrancea pentru raportarile lunare la Guvern, la nivelul lunii iulie, din proiectele aprobate, trei erau pe fonduri PHARE, 1 pe ISPA, 13 prin Programul Operational Regional, 2 PNDR, 14 Programul Operational Regional de Dezvolatare a Capacitatii Administrative (POSDCA) si trei pe POS Mediu, acestea din urma insumind 177.211.660 de euro. Din totalul celor 37 de proiecte aprobate pina in prezent s-au efectuat plati pentru 33 dintre ele, valoarea totala a acestora fiind de 192.878.290 de euro, din care s-au facut plati in suma totala de 43.522.140 de lei. Conform aceleiasi situatii exista si proiecte care au iesit din termen, cum este proiectul de reabilitare a Pietei Unirii in valoare de 7,9 milioane de euro, sau proiecte care au intirzieri, valoarea acestora din urma fiind de aproximativ 245.000 de euro. Cele mai multe proiecte depuse au fost in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) "" 70 de proiecte in valoare de 129.943.000 de euro, urmate de cele prin POSDCA "" 36 de proiecte in suma de 3,5 milioane de euro. Potrivit oficialilor, "problemele intimpinate in mod frecvent de beneficiarii proiectelor au fost legate de durata mare a perioadei intre depunere "" evaluare "" contractare, de intirzierea onorarii platilor de catre Autoritatile de Management, conform graficelor de rambursare, precum si de modificarile frecvente ale legislatiei in domeniu, inclusiv modificarea grupului tinta (ca urmare a noilor prevederi referitoare la structura de personal "" POS DCA, POS DRU)", sustin oficialii guveernamentali. De asemenea, au aparut sincope in asigurarea cofinantarii de catre ordonatorul principal de credite, in cazul proiectelor depuse de catre ordonatori tertiari, precum si existenta categoriei proiectelor declarate "eligibile, fara finantare", care de cele mai multe ori creaza ambiguitati in prioritizarea alocarii fondurilor pentru investitii. "Am depus si noi proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii comunei, proiecte pe mediu, dar nu toate au fost eligibile, iar pentru cele care au fost aprobate nu sint bani. Un fel de reusit fara loc, cum se spunea odata", ne-a declarat unul dintre deponentii acestor proiecte, primarul Stoica Ene de la Sihlea. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.