Ultima oră

1000 de lei amenda pentru spulberarea unui om

Doina Ganea
4 iul 2011 1976 vizualizări
Atit a primit un tinar sofer, student la drept, pentru ca l-a aruncat in cap de pe o trecere de pietoni pe profesorul vrincean Stefan Neagu

Legislatia rutiera din Romania este prea blinda, prea toleranta cu soferii indisciplinati, cu cei care conduc cu viteza, in stare de ebrietate, sub influenta substantelor halucinogene sau recidivisti in capatarea amenzilor. Amenda sau suspendarea permisului pe 30 ori 90 de zile reprezinta o pedeapsa care nu are sanse sa previna accidentele pe viitor. Este cazul unui tinar de 25 de ani din Focsani, student la drept, Claudiu Chipaila, cu destule amenzi de circulatie la activ, care in urma cu doi ani a spulberat de pe o trecere de pietoni un barbat de 70 de ani. Pentru aceasta fapta tinarul a primit doar o amenda penala de 1.000 de lei. Soferii romani nu mai stiu de frica. Conteaza mai mult cine e mai smecher, cine tureaza mai mult bolidul si mai putin cine respecta legea. Amenzile nu se mai platesc, iar conducatorii auto - indiferent daca se urca beti la volan sau daca depasesc limita legala de viteza stiu ca "isi spala" pacatele in instanta. "Incurajati" de prevederile legale, ei o iau de la capat cu aceleasi si aceleasi apucaturi care duc la producerea tragediilor de pe sosele.


Student la drept si inculpat


Cunoscutul profesor si scriitor Stefan Neagu tocmai a incheiat, dupa doi ani de cercetari, un prim proces cu un student la drept care, in 2009, l-a accidentat pe o trecere de pietoni din fata Colegiului Economic. Profesorul Neagu spune ca o serie de acte si fapte nu au fost luate in consideratie de catre cei care au cercetat cazul. In pofida acestor declaratii judecatorii au decis sa-i aplice autorului accidentului doar o amenda penala de 1.000 de lei pentru vatamare corporala din culpa. "Atrage atentia inculpatului asupra art 63/1 din Cod Penal si art 425 Cpp (Cod procedura penala - n.r.). In temeiul art. 14 Cpp. Raportat la art 998 Cod Civil si art. 25/1 din Legea 32/2000 modificata, obliga Fondul de protectie a victimelor strazii la 5.000 de lei despagubiri civile catre partea Civila Neagu Stefan reprezentind daune morale. Respinge ca neintemeiate celelalte pretentii solicitate de partea civila Neagu Stefan", se arata in dispozitivul sentintei din 20 mai. Aceeasi sentinta obliga inculpatul la plata sumei de 1.473,95 de lei, plus dobinda, catre Spitalul judetean Galati. Potrivit aceleiasi sentinte judecatoresti, Claudiu Chipaila este student la drept la Facultatea "Gh. Baritiu" din Focsani. Din pacate autorul accidentului n-a fost de gasit la niciunul dintre numerele de telefon aflate la dispozitia redactiei pentru a i se consemna opinia.


"Au zis ca nu mi-a fost pusa viata in pericol!"


Accidentul s-a petrecut in 24 noiembrie 2009 in jurul prinzului, cind Stefan Neagu a fost practic spulberat de pe trecerea de pietoni din dreptul Colegiului Economic "M. Kogalniceanu" din Focsani. "Si acum ma intreb de ce nu m-a ocolit si a intrat direct in mine, fara sa frineze, dar in procesul-verbal nu este stipulat acest lucru. Dupa ce m-a lovit eu m-am ridicat ametit si confuz am plecat sa ma spal de singe la Liceul Economic, in timp ce soferul a plecat dupa blocuri sa dea niste telefoane. Pe moment am refuzat sa merg la spital pentru ca nu stiam nici ce-i cu mine", povesteste profesorul intimplarea de acum 2 ani.

In urma accidentului profesorul de 70 de ani spune ca a fost lovit la cap, a avut doua coaste rupte, umarul dislocat. "Nu mi s-au dat decit 21 de zile de spitalizare de la SML. Au zis ca nu mi-a pus nimeni viata in pericol. Sint multe nebuloase in acest caz. Ori de cite ori ma duceam intr-o institutie sa reclam ceva legat de accident, aflam ca si tinarul fusese inaintea mea. In urma accidentului nu ma mai pot folosi de mina dreapta. Politistii m-au sfatuit sa ma impac, ceea ce am si incercat. Am cerut cam 5.000 de lei. Adica atit cit am cheltuit cu spitalizarea si medicamentele, dar in doua transe. Cu toate acestea nu am vazut nici in ziua de azi nici un ban. La fel cum la proces nu am vazut nici o polita de asigurare de-a lui, desi am cerut-o. M-am interesat si tinarul are pina acum vreo 30 de amenzi din care 18 pentru circulatie si 12 pentru tulburarea linistii publice. Este antrenat in domeniul cum se incalca legile, probabil ca va deveni un jurist de succes", a concluzionat cu tristete profesorul Neagu. Nemultumit de rezultatul procesului, Stefan Neagu ne-a declarat ca va face recurs si isi va continua demersurile la instantele superioare. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 17 ore, 4 minute, 57 secunde
Daca a judecat judecatoarea Miron de la sectia penala a judecatoriei Focsani,care are probleme cu fixu de cheama jandarmii sa scoata din sala de sedinte imaginarii sai atacatori,batranul pensionar sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.