Ultima oră

VIDEO!!!Comuna trecuta prin foc si para!Statie de pompieri la Soveja, zona cea mai inflamabila a Vrancei

Raluca Manolache
4 iun 2011 1548 vizualizări
Pentru aducerea pompierilor la Soveja, autoritatile locale au cheltuit 250.000 lei numai pentru dotari u subunitatea de la Soveja este deservita de 20 de pompieri, care au la dospozitie o autospeciala u in 1943, aproape toata Soveja a ars dupa ce a fost incendiata de armata germana u in foc au pierit si 15 localnici, printre care si o mama cu patru copii

In localitatea in care s-au produs cele mai puternice incendii de-a lungul anilor, Soveja, s-a inaugurat un punct de lucru al pompierilor vrinceni, unitate ce face parte din cadrul Statiei de Pompieri Panciu. La acest eveniment important pentru comunitate au participat secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mihai Capra, prefectul Ion Oprea, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, colonel Marcel-Sorin Lucaciu, si alti oficiali ai judetului. Invitatii au fost primiti cu piine si vin si au primit daruri simbolice din partea primarului Costel Plesa. "Este o placere deosebita ca astazi (ieri n.r.) se face inaugurarea acestui punct de lucru, pentru ca Soveja a fost incercata de foc. In 1943, 75% din comuna a fost distrusa de un incediu puternic pierind si 15 oameni. In 1998 au fost doua incendii de masa, unul in care au ars 28 de case si altul cu 17 case. Dorim ca acest lucru sa nu se mai intimple", a declarat primarul Costel Plesa. Pentru noul sediu al pompierilor dar si modernizarea a doua spatii de cazare pentru pompierii de serviciu, autoritatile locale au scos din buget aproape 250.000 lei. Pentru moment, subunitatea Soveja are in dotare o autospeciala cu o capacitate de 9 tone apa si va fi deservita de cei 20 servanti care vor asigura echipajele prin rotaj. Acest punct de lucru va asigura interventia in situatii de urgenta in etapa a I-a, in localitatile Soveja, Cimpuri si Racoasa, cu exceptia satului Varnita.


Unde-i ozonul de Soveja


Secretarul de stat Mihai Capra le-a povestit celor prezenti ca, pe vremuri, dorea sa ajunga in Soveja despre care stia ca este "statiunea cea mai ozonata a Romaniei". Secretarul de stat de la Interne a remarcat ca potentialul turistic al zonei nu este pe deajuns exploatat. "Sint galatean, am lucrat 30 de ani in combinatul siderurgic si intotdeauna ma gindeam cum as putea sa scap intr-un weekend, sa vin in zona, pentru ca se stie ca este zona cea mai ozonata din Romania si noi, cei care lucram in combinat, chiar aveam nevoie de asa ceva. Pentru mine a fost o onoare si o placere sa fiu invitat sa particip la aceasta actiune. Evident ca trebuie felicitat si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta pentru masura luata, dar trebuie sa ii dam Cezarului ce-i al Cezarului si sa spunem ca fara implicarea autoritatilor locale acest lucru nu ar fi fost posibil. Este o dovada ca desi trecem prin momente dificile si incercam sa facem o restructurare a ministerului, avem in minte sa nu micsoram capacitatea operativa a unitatilor MAI, exact prin masuri de acest gen, in sensul ca oamenii sa fie protejati si sa se intervina rapid atunci cind nevoile o cer", a spus Mihai Capra.


Armata germana a dat foc Sovejei in 1943


Pompierii vor putea interveni mai prompt de acum inainte si asta in conditiile in care Soveja nu a fost ferita de incendiile puternice. "Nu putem sa uitam ce s-a intimplat in 1940, nu se poate uita ce s-a intimplat in 1998 si chiar in 2007. Sigur ca s-au tras invatamintele necesare si am dorit si am gindit impreuna cu primarul localitatii ca este nevoie ca la Soveja sa existe o unitate care sa aiba regim de permanenta pentru a interveni operativ in orice situatie", a precizat si prefectul Ion Oprea. Daca in 1998, in localitate, au avut loc doua incendii de mari proportii in urma carora au ars peste 40 de case, cel mai grav incendiu s-a produs in 1943. Atunci au ars aproape 75% din casele existente iar 15 oameni au pierit in flacari. Profesorul Iulian Albu isi aminteste cu tristete de acele vremuri cumplite. Acesta spune ca incendiul a fost provocat de armata germana, care era cantonata in Soveja. "Au ars atunci 380 de case, 15 copii si femei, chiar vecina mea Maria Samoila si cei patru copii ai sai au pierit in incendiu. S-au ascuns in beci, dar casa fiind din lemn, a cazut", povesteste profesorul Iulian Albu, un avizat cunoscator al istoriei Sovejei. Acesta spune ca, a doua zi dupa aceasta tragedie, in Soveja a venit maresalul Ion Antonescu care a decis sa sprijine reconstruirea localitatii. (Raluca MANOLACHE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.