Ultima oră

Primarii din Vrancea, pusi sa dea banii inapoi!

Doina Ganea
2 iun 2011 3335 vizualizări
Si anul trecut inspectorii Curtii de Conturi au constatat, la fel ca si in anii anteriori ca, in criza primariile si-au tras prime de vacanta u drepturi salariale ilegale, licitatii fara respectarea legii, plati fara documente justificative, lucrari proaste, receptii facute de forma sau avansuri mai mari decit cele prevazute în contract u toate acestea reprezinta numai o parte din neregulile gasite de Curtea de Conturi la primariile vrincene u din cele 74 de localitati, CC a verificat 31 de comune si doua orase

Rapoartele Curtii de Conturi, pe anul 2010, aferente anului 2009, arata, la fel ca in anii anteriori, nereguli mari la primariile din judet, cu toate ca valorile prejudiciilor sint relativ mici. Principalele abateri se refera la neurmarirea banilor pe care primariile trebuiau sa-i incaseze din diferite surse. Ilegalitatile depistate de Curtea de Conturi in tot judetul arata nereguli financiar-contabile si fiscale, dar si abateri in privinta gestionarii si folosirii banilor publici sau a patrimoniului comun. «Urmare actiunilor de audit desfasurate, au fost constatate abateri de la legalitate si regularitate, care au condus la atragerea de venituri suplimentare in suma totala de 964 mii lei, din care venituri suplimentare 468 mii lei si dobinzi aferente de 496 mii lei, fiind incasata operativ suma de 10 mii lei», se arata in raportul Curtii de Conturi pe anul 2010.


33 de primarii controlate, 158 de abateri constatate


în urma actiunilor de audit financiar efectuate la unitatile administrativ-teritoriale precum si la institutiile publice aflate in subordinea acestora, s-au consemnat, in 2010, in cele 35 de procese-verbale de constatare, nu mai putin de 158 abateri. Rapoartele scot la iveala imaginea unei administratii publice locale facuta praf, cu un talmes-balmes in actele contabile, o administratie secatuita dupa bunul plac de primari si ciracii lor instalati in functii de raspundere. Primarii si-au tras sporuri babane, au omis introducerea de facturi in contabilitate, a unor bunuri sau bani primiti prin programe guvernamentale ori au «scapat» din inventar imobile, bunuri, terenuri si chiar drumuri sau alimentari cu apa. Aceiasi primari au platit insa cu generozitate din bani publici lucrari neexecutate, salarii duble si sporuri multiple. «Verificarile desfasurate la entitati au evidentiat existenta unor abateri referitoare la realizarea cheltuielilor, care au avut drept cauze principale efectuarea de cheltuieli fara contraprestatie, ca urmare a acceptarii la plata a unor lucrari neexecutate sau supradimensionate », sustin autorii raportului.

De asemenea, s-a constatat ca multe primarii nu au inregistrat in contabilitate banii primiti de la APIA sau nu au incasat taxe la buget


Primariile au platit lucrari fantoma


Comuna Corbita, spre exemplu, a achitat 301.000 de lei, plati considerate de CC ca fiind nelegale pentru realizarea a patru lucrari de foraje in cadrul sistemului de alimentare cu apa din comuna, fara dotarea acestora cu echipamentele prevazute in oferta, desi acestea au fost cuprinse in situatiile de lucrari prezentate la plata de executant si s-au achitat. Primaria Racoasa, la rindul ei, a platit 177.000 de lei pentru obiectivul "Reabilitare poduri, podete si punte pietonala" decontate constructorului dar neexecutate, precum si contravaloarea unor cantitati de carburant fara documente justificative de consum in interesul entitatii. La Tulnici, suma de 171.000 de lei reprezinta contravaloarea unor lucrari de modernizare a unui drum comunal, acceptate la plata si decontate desi nu erau realizate.


Salarii si sporuri nelegale


Aceasta abatere a fost constatata la 22 dintre entitatile verificate, valoarea prejudiciilor fiind de 692.000 de lei, din care la Vizantea Livezi,168.000 de lei, reprezinta « plati nelegale rezultate din acordarea unor drepturi de natura salariala -spor dispozitiv, premiul anual- si drepturi speciale unor categorii de salariati care nu erau indreptatite sa le primeasca si din calcularea eronata a indemnizatiilor si a contributiilor aferente achitate consilierilor locali », se precizeaza in raportul CC. Tot la Tulnici s-a constatat un prejudiciu in suma de 136.000 de lei, creat bugetului local prin acordarea nelegala a sporului de dispozitiv si a unor drepturi speciale aprobate prin Acordul/Contractul colectiv de munca unor categorii de salariati care, potrivit legii, nu aveau acest drept. Comuna Ciorasti a facut plati fara temei legal in suma de 76.000 de lei pentru drepturi de personal (spor de dispozitiv si premiul anual) achitate unor persoane care nu erau indreptatite sa le primeasca. Abateri similare cu cele mentionate mai sus cu privire la acordarea unor drepturi de natura salariala in alte conditii decit cele prevazute de lege s-au constatat la majoritatea entitatilor cuprinse in actiunile de audit financiar », mai subliniaza inspectorii CC Vrancea.


Abateri de zeci de milioane de lei


Pe entitati, cele mai mari sume identificate ca venituri suplimentare datorate bugetelor publice se inregistreaza la comunele din zona montana, dar nu numai. La Andreiasu de Jos, inspectorii au depistat abateri financiar-contabile de 12,588 de milioane de lei, din care 10 milioane de lei pentru neintocmirea si netinerea evidentei analitice a mijloacelor fixe. Potrivit CC, conducerea Primariei Andreiasu de Jos a acordat nelegal in 2009 prime si drepturi speciale unor angajati in suma de 65 de milioane de lei vechi. La Bolotesti s-au constatat prejudicii de 10,5 milioane de lei, din care prejudicii contabile in suma de 10 milioane de lei, salarii nelegale de 13.200 de lei si sporuri de dispozitiv in valoare de 8.017 lei. Tot Curtea de Conturi a constatat ca primarul Stefan Sichin nu le-a luat bani pe impozit proprietarilor de paduri ceea ce a produs un prejudiciu de 200.000 de lei, alti 124.326 de lei, pe apa sau pe terenuri. Fara sa explice cum s-au produs acele confuzii contabile, primarul sustine ca acum situatia in contabilitatea primariei bate spre roz. « Acum am remediat tot. Am avut termen pina la finele anului trecut si am remediat. Nu mai sint probleme. Am scapat si de banii pe subventia pentru pasune de la APIA pentru ca am concesiont pasunile unei asocialtii de crescatoti de animale. Ei"¦, bine ca tot controlam sa vedem cum au cheltuit banii si daca justifica ce au achizitionat, dar in general nu ne mai ocupam noi», a afirmat Sichin.


Edilii contesta rapoartele Curtii de Conturi


Primarul Iordache Cazacu de la Fitionesti a mentinut aceeasi "varza" in adminstratia locala ca si in anii anteriori cind inspectorii CC au constatat abateri. Prejudiciul produs anul acesta in buzunarul cetatenilor a ajuns la 2,2 milioane de lei, suma din care cea mai mare parte reprezinta investitii neinregistrate in contabilitate, si bineinteles, achitarea nelegala de sume pretinse la plata de catre furnizori. Unii edili au decis insa sa conteste rezultatele controalelor. Este cazul primarului de la Naruja care impreuna cu vicele si-au acordat sporuri salariale necuvenite in suma de 20.000 de lei, iar salariatilor, prevederile contractului colectiv de munca in suma de peste 6.000 de lei. Obligatiile Curtii de Conturi de a inapoia banii au fost contestate in instanta. « Am remediat tot ce ni s-a impus. Am avut termen de remediere in 16 martie. Cei de la Curtea de Conturi au venit si au verificat daca masurile impuse de ei au fost luate si acum sintem in regula. Numai ca unele decizii le-am contestat. Acordarea drepturilor din contractul colectiv de munca a fost una din contestatii. Noi am luat aceasta decizie de acordare a sporurilor si nimeni nu ne-a zis nimic. Am primit chiar avizul de legalitate al Prefecturii si al celor de la Directia Muncii. Sa vedem ce vom face la termenul din instanta, fiindca am actionat in contencios administrativ », ne-a declarat primarul Cristian Pantus. Dintr-un prejudiciu de peste 25 de milioane de lei, in contabilitatea Primariei Naruja s-au atras suplimentar la bugetul de stat 494.000 de lei, insemnind venituri suplimentare cuantificate datorita nestabilirii si neevidentierii in conditiile legii a impozitului pe cladiri/teren datorat de persoanele fizice si juridice, din stabilirea eronata a unor creante din impozit pe cladiri si venituri din concesiuni neactualizate in mod corespunzator, din creante neevidentiate in contabilitate si situatiile financiare intocmite la finele lui 2009.


«Pedelistii vor sa ma prinda cu ceva !»


Este de parere primarul comunei Tataranu, Nicolae Pavel, referindu-se la controlul realizat de Curtea de Conturi. La Tataranu inspectorii CC au constatat un prejudiciu de 313.000 de lei, suma provenind din necalcularea, neinregistrarea si nereflectarea in evidenta fiscala si contabila, a majorarilor de intirziere datorate, precum si din neimpunerea intregii mase impozabile (constructii noi nedeclarate) sau calculul eronat al obligatiilor fiscale prin neaplicarea coeficientilor de corectie in cazul cladirilor nereevaluate. Despre toate acestea, edilul comunei spune ca abaterile s-au remediat si ca de fapt inspectorii Curtii de Conturi vin anual « in vizita » doar pentru a-i cauta nod in papura. « Am avut termen de remedierea deficientelor inclusiv inventarierea unor bunuri, pina in aprilie. Toate acestea s-au remediat, dar ma astept sa vina, fiindca ei vin anual sa ma viziteze. Ei, e vorba de pedelistii astia care cauta sa ma prinda cu ceva, dar pina acum au obtinut zero barat", ne-a declarat primarul Nicolae Pavel. Abateri similare cu cele prezentate mai sus, care au generat venituri suplimentare cuvenite in principal bugetului local dar si celorlalte bugete publice s-au constatat in cazul tuturor unitatilor administrativ-teritoriale cuprinse in actiunile de audit financiar, din care se numara comunele Pufesti (178 mii lei), Jaristea (155 mii lei), Tulnici (142 mii lei), Corbita (142 mii lei), Vulturu (136 mii lei ), Nistoresti (127 mii lei), Vintileasca (118 mii lei) sau Boghesti (113 mii lei). (Doina GANEA)











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 9 ore, 37 minute, 41 secunde
Saracii primari fura cat pot si dupa se plang ca nu primesc destui bani.Nu inteleg chestia cu sa se puna in regula,adica nu stiu sa fure nici cu acte.Da prosti mai sunt astia!halal edili.Cred ca se citeste integral
ionel gheba, acum 2268 zile, 6 ore, 54 minute, 34 secunde
De sar face o verificare dni ani 2004 si pana in prezent de organele in drept ar esi la iveala citi bani sau cheltuit din bani publici si din bani obstenilor de catre acesti primari pe diferite citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 37 minute, 41 secunde
VERIFICATI TULNICIUL LA SANGE CA AICI E JALE MARE
, acum 739398 zile, 9 ore, 37 minute, 41 secunde
Toate aceste sporuri care s-au luat sunt legale, s-au dat angajatilor in baza unor legi si in baza unor hotarari ale consiliului local, acesti PDL-isti nu fac prin curtea de conturi nimic altceva citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 37 minute, 41 secunde
Primaria Focsani banii indarat imbuibatilor ca si asa sunteti degeaba pentru focsaneni !!! SIKTIR..!!
, acum 739398 zile, 9 ore, 37 minute, 41 secunde
si acum ce se va intampla???daca tot ati facut acest articol (felicitari ) sa ne aduceti la cunostinta si ce se va intampla cu acesti primari??? BANII vor fi recuperati ,intr-un fel??? "conducerea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.