Ultima oră

Ne asteapta vremuri grele !Eliminarea subventiilor arunca in aer facturile la caldura

Doina Ganea
13 mai 2011 2148 vizualizări
Taierea subventiilor la caldura, preconizata de Guvern, este privita cu înfrigurare de zeci de mii de focsaneni ale caror locuinte sint racordate la sistemul centralizat de termoficare u de cealalta parte a baricadei, autoritatile locale ridica din umeri si spun ca nu stiu cum o sa se descurce la iarna u primarul Decebal Bacinschi crede ca bugetul local nu va putea suporta toata subventia, in timp ce directorul ENET SA Focsani se gindeste cu teama si la o eventuala scumpire a gazului u in prezent focsanenii platesc 203 lei/Gcal

La cererea Fondului Monetar International, Guvernul Romaniei va elimina subventia la energie termica, ceea ce va duce la o crestere a pretului pe gigacalorie. Potrivit solicitarii Guvernului Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ii vor prezenta premierului Emil Boc, in perioada urmatoare, o serie de variante de lucru pentru acordarea ajutorului de caldura. Potrivit oficialilor din aceasta iarna, odata cu eliminarea subventiei se va pune accent pe ajutoarele la caldura. "Subventia pentru caldura nu va mai fi acordata astfel incit sa beneficieze toate persoanele indiferent de venit. Principiul se va schimba, insa persoanele cu venituri mici vor fi protejate in continuare", a precizat Ioana Muntean, purtatorul de cuvint al Guvernului. Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atit de la bugetul de stat, cit si de la bugetele locale. Primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, si seful societatii de termoficare SC ENET SA Focsani, Valter Popescu, nu au inca habar in ce va consta aceasta reducere a subventiilor anuntata recent. Cea mai sigura varianta este ca Guvernul nu va mai acorda prin Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) subventia de 45% din contravaloarea combustibilului folosit la producerea energiei termice. Este posibil, de asemenea, sa fie eliminata si obligativitatea platii de la bugetele locale a unei subventii reprezentind cel putin 10% si maxim 55% din pretul real de producere a gigacaloriei. Nici conducerea ENET SA Focsani si nici cea a Primariei nu stiu exact despre ce va fi vorba. In aceste conditii pe locuitorii Focsaniului ii asteapta facturi mai mari cu aproape 50% la caldura, daca nu se mai dau subventii de la guvern si duble daca subventiile se elimina in totalitate, adica si de la bugetul local. O alta amenintare de temut este si probabilitatea majorarii pretului la gaze pentru producatorii industriali, ceea ce va duce la o adevarata explozie a pretului gigacaloriei.


Edilii prefera sa nu agite locatarii


In prezent abonatii ENET beneficiaza de subventie la plata facturii la energie termica atit de la guvern (45%) cit si de la bugetul local al Focsaniului (55%). La toate acestea se adauga si ajutoarele sociale pentru caldura care ii fac pe cei care au venituri sub 150 de lei pe luna de membru de familie sa nu plateasca practic niciun leu la gigacalorie. Mult anuntata masura de eliminarea subventiei pune pe jar inclusiv autoritatile. «Se zvoneste ca guvernul va renunta la subventii, una din solutiile de reducere a cheltuielilor fiind reducerea subventiilor la termoficare. Vom vedea exact cum se aplica si, in functie de asta - ati vazut deja la Bucuresti, in speta se vorbeste sa se dea diferentiat acea subventie la termoficare. în masura in care vom primi mai putin de la bugetul de stat. E putin probabil insa sa putem sustine noi intreaga diferenta pentru populatie. Sa vedem insa ce vor decide cei de la Guvern si apoi ce decizii se vor lua la nivel de Consiliu Local», a declarat primarul Decebal Bacisnchi. în municipiul Focsani sint in prezent circa 20.000 de consumatori casnici racordati la reteaua de distributie a energiei termice. In aceasta iarna au beneficiat de ajutoare la factura de energia termica 3.356 de familii. «Cred ca vor trebui crescute ajutoarele la caldura. In prezent sint familii care beneficiaza de subventie 100%. In sensul ca daca au venituri sub 150 de lei pe luna nu platesc nici un leu la caldura», ne-a declarat primarul.


«Nu-i normal sa-i dam subventie celui cu 10.000 de lei pe luna»


Pe focsaneni ar putea sa ii astepte o iarna destul de grea. Aceasta fiindca indiferent de cit de scazute vor fi temperaturile de afara, facturile la caldura vor frige oricum la buzunare. «Sa vedem cum se materializeaza aceasta reducere a subventiilor la nivel national si, in functie de asta, vom lua si noi o decizie la nivel local. Am inteles ca este o varianta de fapt de majorare a ajutoarelor la caldura si de eliminarea a subventiei. Deci cei care au posibilitati, sa plateasca mai mult, iar subventia sa fie pentru cei care nu au posibilitati, pe un anumit plafon. Asa cum am mai spus, daca se stabilea de la inceput un plafon, sa zicem de 2.500 de lei de fiecare, stiam o treaba. Noi, in Focsani, avem doua categorii de cetateni: cei care primesc subventie si ajutoare sociale pentru caldura si cei care nu beneficiaza de acestea, nefiind abonatii ENET. Asa ca trebuie facuta diferentierea. Nu e normal sa-i dam subventie celui care are 10.000 de lei pe luna. Acesta sa-si plateasca integral caldura", ne-a declarat Bacinschi. De cealalta parte, directorul general al ENET SA Focsani, Valter Popescu, sustine ca inca sint lucruri neclarificate in ce priveste taierea subventiilor. De aceea, el are indoieli ca pretul pe care populatia il va plati va creste "semnificativ" si a incercat sa tempereze din tenta pesimista ce a fost imprimata de anuntul premierului Emil Boc. «Nu cred ca va creste semnificativ pretul la energia termica. Daca va creste e clar ca populatia isi va plati si mai greu facturile», a declarat directorul Valter Popescu.


Facturi duble la caldura daca subventiile se elimina in totalitate


Dincolo de aceste incertitudini, o estimare destul de sumbra a ceea ce urmeaza arata ca in municipiul Focsani factura la energie termica furnizata in sistem centralizat ar ajunge la nivel dublu fata de aceasta iarna, daca temperaturile vor fi la fel de scazute si daca subventiile vor fi eliminate. Mai intii pornim de la faptul ca actualul pret de referinta pentru o gigacalorie in municipiul Focsani este de 203 de lei. Aceasta in conditiile in care pretul aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) se ridica la 398 de lei. Diferenta de 195 de lei reprezinta subventia pentru combustibilul folosit la producerea energiei termice. Din aceasta suma, 45%, adica 87,75 de lei reprezinta contributia Guvernului si 55%, adica 107,25 de lei subventia acordata de Consiliul Local. Astfel ca in eventualitatea in care subventiile de la MAI si de la bugetele locale vor fi scoase, atunci este clar ca pretul de referinta va fi unul apropiat de cel de 398 de lei. Renuntarea Guvernului in a acorda aceasta subventie ar duce asadar la o majorare a tarifului final platit de consumatori cu 87,75 lei in plus pentru fiecare gigacalorie consumata, adica facturile vor fi mai mari cu aproape 50 % mai mult comparativ cu cele din prezent. Aceasta in conditiile in care Consiliul Local va aproba in continuare acordarea de subventii, in caz contrar pretul urmind sa creasca destul de mult. Potrivit oficialilor locali, guvernul insa nu a platit aceasta subventie in fiecare an. «Dupa cum stiti cam de 2-3 ani incoace guvernul uita sa ne dea banii. Se intimpla insa pe final de an. Cam in decembrie asa"¦ ce mai aveam de primit pe un an, nu mai primim. Si uite asa directorul economic Natasa Nermes scoate de la buget cite 1,5 milioane de lei si completeaza la subventie. S-a intimplat si anul trecut si acum doi ani"¦ Reducerea subventiilor la incalzire este, deocamdata, o stire fara ceva concret. Este prea devreme pentru a ne pronunta si nici macar nu s-a specificat clar cu privire la subventiile care nu vor mai fi acordate", a declarat directorul SC ENET SA Focsani, Valter Popescu.


Gazul, o alta amenintare!


Modernizarile care urmeaza a fi facute la retelele de termoficare si punctele termice precum si la centrala ENET in sine ar putea duce la o reducere a pretului de producere a gigacaloriei. Oficialul semnaleaza insa o alta amenintare, cea legata de majorarea pretului la gaze pentru consumatorii industriali care ar putea duce la o adevarata explozie a pretului la caldura. « Pe mine nu ma ingrijoreaza acesta subventie. Cel mai mult imi fac griji pentru anuntatele cresteri de preturi la gaze in special pentru consumatorii industriali. Din pacate ENET, desi furnizeaza caldura populatiei, este trecut la acest capitol al consumatorilor industriali, desi este o firma de utilitate publica. Daca se intimpla acest lucru noi va trebui sa introducem in factura si pretul la gaze, iar pretul la gigacalorie va fi si mai mare. Nu stiu ce vom face in iarna aceasta ca pina dam drumul la centrala noua, tot cu vechile cazane ne vom incalzi. Ce vor face oamenii ? Cum isi vor plati facturile? Isi vor putea pune toti centrale de apartament? Si acestea sint insa pe gaze care se vor scumpi si deci va fi nevoie de o noua subventie. Dar de data asta pentru gaze", a conchis si Valter Popescu. (Doina GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
De ce trebuie sa ne mai tot miram de cresterea facturilor la ENET ? Vinovati pentru aceasta sunt consilierii locali ai mun. Focsani, agamani pusi politic la ENET si in mod special primarul Decebal citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
Singura solutie ar fi sa se usureze conditiile de debransare. Altfel ajunge jumatate de oras in strada. Mai bine cu casa si in frig decat fara casa si cu datorii.
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
da, bai, Ulise, daca mai erai tu la ENET se ieftinea energia!!!ma laaasi!!!deja mi-aduci aminte de desteptul de Opaina si de minunata lui experienta la RADET...ti-a intrat tie în cap ca erau citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
Pt. Justitiarul Daca te crezi un profesionist si nu un las, dat-ti numele adevarat si putem discuta in fata presei, eu punand la dispozitie toate materialele inaintate CL Fs., legate de activitatea citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
eu sper ca pe tine sa nu te lase sa te debransezi, poate ajungi in strada si ne lasi si pe noi in pace cu comentariile tale cretine si negandite. si ca dovada ca mintea ta e mai mica decat a unei citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
enet e un monstru comunist ce trebuie sa moara.... pe vremea lui nea ceasca, toti, vroiau nu vroiau primeau caldura de la enet, iar enet functiona cum functiona, dar pe nimeni nu interesa. problema e citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
Din pacate ai foarte mare dreptate, Emy. Adaug faptul ca, astfel de colosi precum ENET-ul au supravietuit si au crescut (vezi salarii conducere ENET) la umbra acestor subventii acordate "orbeste" de citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
pai se pare ca indirect dorim amandoi acelasi lucru, pt. ca fara clienti ENET va da in mod logic faliment. Eu am oferit debransarea ca solutie pt. a se atinge acest obiectiv, tu doresti ca aceasta citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
Am zis sa citesc numai ziarul , mai precis articolele care ma intereseaza, unul din aceste articole este ce-l car se refera la strangularea de catre guvernanti a subventiei la caldura. Pt. ca este f. citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 4 minute, 26 secunde
Mai Orasenilor,dar noi de la tara cine ne suventioneaza nu avem ENET si ne descurcam onorabil chiar f. bine nu am vazut pe nimeni ca se plange ca unii din voi .Ne-am invatat cu mana intinsa sa ne dea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.