Ultima oră

Vasile Bordea si Daniel Guzu, profit si pe criza cu bani europeni -VEZI VIDEO

Doina Ganea
19 mar 2011 10501 vizualizări
Doi oameni de afaceri de la Odobesti si Panciu au accesat fonduri europene de milioane de euro pentru a-si dezvolta afacerile u Nicusor Daniel Guzu, proprietar al firmei Natura SRL, a infiintat o ferma pomicola model la Tifesti, iar Vasile Bordea, care a dezvoltat brandul Aurora, si-a modernizat abatorul si fabrica de preparate din carne u cei doi au povestit ieri cum este sa faci afaceri cu bani europeni

Cu 75% finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si 25% contributie proprie, pe piata vrinceana au iesit fel de fel de euroferme, livezi, sere, fabrici de procesare a carnii si laptelui, abatoare sau centre de vinificatie iar lista ar putea continua. Fondurile nerambursabile oferite de Uniunea Europeana sint pentru unii vrinceni inca prilej de a deschide sau dezvolta afaceri viabile pe termen lung. Realizate uneori aproape de la zero, unele investitii cu fonduri UE arata a fi in timp unele dintre cele mai profitabile. Ieri o delegatie din partea Agentiei de Plati Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) impreuna cu directorul OJPDRP Vrancea, Bebe Marica, a vizitat citeva investitii realizate cu bani europeni prin Fondul European de Dezvoltare (FEADR), considerate exemple de urmat.


9 milioane de euro, ferma de la Tifesti


Panceanul Nicusor Daniel Guzu, proprietar al firmei Natura SRL, a reusit sa infiinteze o ferma pomicola si sa achizitioneze tractoare si masini viticole prin accesarea Masurii 121 privind « Modernizarea exploatatiilor agricole". Valoarea integrala a proiectului este de 10,3 milioane de lei, din care partea eligibila a fost de 7,061 milioane de lei. Proiectul a fost implementat in proportie de 100%, momentul contractarii fondurilor fiind 27 octombrie 2008, iar finalizarea investitiei s-a realizat in luna august a anului trecut. Cu bani europeni, Guzu a realizat in ferma sa, amplasata in satul Sirbi, comuna Tifesti, o exploatatie pomicola de mar, par si cires. Tot prin proiect si-a dotat ferma de pomi si vita de vie cu masini si utilaje. Plantatia de mar este pe o suprafata de 36 ha, iar cele de par si cires pe cite 5 ha. Proiectul este o parte din visul sau de a se retrage in zona de bastina. «Tot ceea ce am realizat aici, vii, livada plantatii, un mic combinat de procesare a vinului m-a costat cam 9 milioane de euro, banii mei. Ce am primit pe fonduri europene a fost altceva», a declarat investitorul.


Mina de lucru, o problema si pe timp de recesiune


Pentru a pune pe picioare exploatatia, Guzu s-a ocupat personal de tot ceea ce era necesar. Se vaita insa ca ii este greu sa gaseasca forta de munca. «Avem angajati permanenti, dar cei mai multi sint zilieri. Acestia sint cel mai greu de gasit. Avem de la Birlad si Vaslui si mai putin din Vrancea. Acum, cind e vremea de taiat sau legat, ii platim cu 50 de lei la zi, masa si cazare. Le-am construit un camin au sala de mese. Numai ca nu prea vin oamenii. Toamna, la cules, platim si 70 de lei pe zi. Noi am vrea sa-i angajam permanent, dar ei nu vor», a declarat Daniel Guzu. Prin acest proiect cu fonduri UE s-au creat trei locuri de munca, care s-au adaugat la cele 11 existente. Despre fondurile UE, investitorul spune ca i-au fost de mare ajutor. "Clar, fara bani europeni nu am fi realizat cee ce se vede. Au mai existat si cheltuieli neeligibile. De exemplu, gardul care inconjoara aceasta suprafata nu a intrat in proiect, dar el este necesar», a mai declarat proprietarul de la Tifesti, care a prognozat un profit de 892.254 de lei prin aceasta investitie. Livada sa de mere a intrat deja pe rod, iar fructele le vinde in citeva mari magazine. Cel mai mindru este insa Daniel Guzu calitatea vinurilor sale din soiurile Muscat, Sauvignion si Cabernet. Visul sau este sa cultive in Vrancea cel mai scump si mai rar soi de struguri pentru vinul din domeniile Andre Brunel "" Chateuneuf-du-Pape, care pleaca de la producator la pretul de minim 25 de euro sticla.


Un abator ca o farmacie


Vasile Bordea este un al investitor vrincean care a reusit sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea si extinderea abatorului si fabricii sale de preparate din carne. SC Aurora Com SRL este o unitate cu profil de abatorizare si productie de preparate din carne. în sectorul de abatorizare se sacrifica porci de origine indigena, carcasa obtinuta fiind utilizata in cadrul sectiei de procesare pentru obtinerea produselor traditionale. Respectind vechile retete din gospodariile romanesti, produsele Aurora se distribuie prin hypermarketurile din 12 orase mari. Valoarea totala a proiectului din fonduri UE este de 10,3 milioane de lei, din care 8,6 milioane de lei reprezinta valoarea eligibila, diferenta fiind asigurata din buzunarul investitorului. Succesul primei fabrici de preparate din carne l-a motivat pe patron sa apeleze din nou la fondurile UE. "Avem credite la banci pentru aceasta investitie, ca sa asiguram partea noastra, dar sa stiti ca se merita. Reusim sa ne platim ratele, utilitatile si angajatii. Noi am mai accesat si fonduri SAPARD si am reusit, iar acum a fost mai simplu. Am invatat drumul si pasii si ne-a venit mai usor sa ne dezvoltam si sa ne modernizam abatorul. Deocamdata nu ne gindim la alte investitii, sa o putem duce pe aceasta. Una peste alta, tot ce am investit aici, de la inceput si pina acum, depaseste 6 milioane de euro", a declarat Bordea. Vizita oficialilor APDRP la abatorul Aurora Com SRL a impus celor prezenti imbracarea unor echipamente speciale si chiar semnarea unor fise de protectie, avind in vedere ca in incinta abatorului era curat "ca intr-o farmacie", dupa cum au remarcat cei prezenti.


Produsele din carne se vor scumpi


Cu fonduri UE, Aurora Com a construit o linie tehnologica pentru abatorizarea procinelor si ovinelor, cu o capacitate de 100 capete/zi. De asemenea, patronii au achizitiont utilaje si masini, inclusiv mijloace de transport frigorifice din Germania, aspect de care sint foarte multumiti. Produsele Aurora sint recunoscute pentru calitatea lor, fie ca e vorba de file afumat, muschiulet, pastrama, costita, ceafa, pastrama de pui sau pastrama haiduceasca, toate fiind afumate la foc de lemne. "Noi nu facem rabat de la calitate. Poate pentru unii preturile par cam mari, dar la noi produsele sint din carne, au foarte putini aditivi, au condimente de calitate, iar retetele sint secrete, fiind transmise din generatie in generatie. Avem si produse cu soia, dar si aceasta este de o anumita calitate, iar numarul lor este extrem de mic. Noi ne pastram traditia de produse naturale", a declarat Vasile Bordea, care a inceput de la baza, practicind in trecut meseria de macelar. Tot el ne-a declarat ca din motive independente de firma sa, preparatele vor cunoaste o majoarare de pret pina la sfirsitul anului. "S-au scumpit in primul rind furajele. Noi luam porcii de la Braila, sint de calitate, sint de o anumita greutate, dar daca fermierul ii vinde scump nici noi nu putem sa pastram preturile. Cred ca va urma o majorare pina la finele anului. Poate acum este o perioada mai grea, este si post, dar avem sperante ca se vor redresa lucrurile. Intentionam sa deschidem mai multe magazine proprii si in special in Bucuresti. Cit priveste exportul, avem ceva comenzi pentru Italia, dar tot pentru magazine romanesti", a precizat Bordea. Prin implementarea proiectului firma a previzionat un profit de 2,6 milioane de lei in primul an, care va creste in timp. Prin realizarea proiectului s-au creat si 46 de noi locuri de munca. (Doina GANEA)




Ce inseamna proiecte de succes?


Peste tot se spune ca secretul succesului pentru a accesa finantare nerambursabila este sa existe un proiect de calitate. Oficialii OJPDRP Vrancea sustin ca nu este importanta finantarea cit ideea de proiect. «Termenul proiect are in contextul analizat conotatii multiple. Prima conotatie, poate paradoxal, nu are legatura cu finantarea nerambursabila. Un proiect inseamna in acest caz un set de activitati cu durata determinata, menite sa creeze un rezultat, produs sau serviciu unic. A doua semnificatie a termenului reprezinta totalitatea documentatiei tehnico-economice care trebuie intocmita pentru a primi aprobarea finantarii nerambursabile.Ordinea in care am descris cele doua semnificatii nu este intimplatoare, ci reprezinta ordinea naturala si fireasca in care trebuie abordat procesul de accesare a finantarii nerambursabile», ne-a explicat directorul adjunct Bebe Marica. Prin urmare, pasii care duc la un proiect de succes finantat prin fonduri europene sint ideea proiectului, definirea proiectului si apoi urmeaza sursa de finantare si nu in ultimul rind consultanta de calitate. Oficialii atrag insa atentia ca nu toate firmele de consultanta garanteaza reusita unui proiect. Consultantul specializat in finanatrea nerambursabila poate fi un ajutor extrem de valoros in toate etapele descrise mai sus, prin indrumarea investitorului pe parcursul definirii unui proiect de succes, dar, cu toate acestea, sfatul consultantului nu poate tine intotdeauna loc de idee de afacere. (D. G.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 8 ore, 47 minute, 31 secunde
Imi place cum ziarul de vrancea ridica in slavi pe niste flacai cu bani si incearca sa prosteasca lumea. Voi acum incercati sa le ziceti cititorilor ca ei sunt prosti ca nu incearca sa faca asta. citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 47 minute, 31 secunde
BRAVO ZIARUL DE VRANCEA !! BRAVO CENZURA !! BRAVO BRAND ! PLECATI TOTI CU POLITICA VOASTRA DE INFORMARE,CA ROMANII ORICUM SE TRATEAZA LA MORGA !! si nu au nevoie de informarile voastre pe interes care citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 47 minute, 31 secunde
Comentatori si chibiti la initiativele unor oameni puternici se gasesc usor. Nu e usor sa obtii fonduri UE, poate ca se dau si spagi, poate ca se dau si bani la partid....Dar se face ceva! Preferati citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 47 minute, 31 secunde
Stiu un intreprinzator bun. Se numeste Picioruscurtcarealeargarepede si a deschis un magazin online de etnobotanice fara sa acceseze fonduri europene, cu produse naturale din plante nu din carne ca VB citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 47 minute, 31 secunde
oamenii astia au facut,totusi ceva,mai ales dl Bordea,care a plecat de la un simplu macelar.au fost macelari de-a lungul timpului care si-au umplut buzunarele si n-au realizat nimic.cunosc citva citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 47 minute, 31 secunde
Pastile ! Pastile ! Datii.......;......Pastile !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.