Ultima oră

Taranii vor avea infochioscuri agricole la primarii

Doina Ganea
13 ian 2011 1142 vizualizări
Ministerul Agriculturii pregateste amplasare a unor chioscuri de informatii pentru fermieri u taranii vrinceni spun ca nu informatia le lipseste pentru accesarea fondurilor europene, ci specialistii

In curind fermierii vrinceni vor putea obtine informatii despre starea vremii, proceduri de stropire la vie sau tehnici de dat cu sapa de la infochiscurile agricole montate la primarii. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) doreste infiintarea unui sistem de info-chioscuri in zonele rurale pentru a oferi informatii fermierilor in vederea accesarii fondurilor europene pentru agricultura. Achizitionarea, instalarea de terminale si mentenanta acestora vor fi finantate de catre MADR prin programele de asistenta tehnica prevazute din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. De asemenea, la nevoie, Ministerul Agriculturii ar putea finanta un abonament pentru Internet necesar functionarii corespunzatoare a acestor info-chioscuri. Totodata, MADR considera ca obiectivele tip "info-chioscuri" pot fi amplasate in sediile primariilor rurale. Pentru implementarea acestui proiect, Ministerul Agriculturii propune semnarea unui acord cu Ministerul administratiei si Internelor pentru a facilita colaborarea cu Prefecturile si Consiliile Locale. Agricultorii care vor dori sa acceseze informatiile puse la dispozitie prin intermediul info-chioscurilor vor fi indrumati de catre angajatii institutiilor aflate in subordinea celor doua ministere implicate in acest proiect. Fermierii sustin insa ca existau deja solutii la fata locului si ca nu informatia este cea care lipseste taranilor. "Noi zicem ca nu lipsesc spatiile si nici informatia. Lipsesc persoanele capabile sa traduca din romana in romana informatia cu pricina. De fapt nu de infochioscuri avem nevoie, ci de oameni pregatiti la toate primariile care sa ajute fermierii dar si pe alti posibili beneficiari sa inteleaga sistemul asta de fonduri europene", ne-a spus Anton Pascu un agricultor din Mindresti.

Scopul programului initiat de MADR este de a creste eficienta si de a simplifica procedurile de completare a cererilor de sprijin din fonduri europene. Informarea la nivel local cu privire la programele finantate din fonduri comunitare este o prioritate a Ministerului Agriculturii, iar acest program vine in completarea campaniilor de informare derulate de institutiile subordonate. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, Costica Neata, spune ca sint binevenite aceste infochioscuri la nivelul fiecarei primarii, deoarece informatia poate sa ajunga mult mai repede la producatorul agricol. "Aceste chioscuri sint bine venite acum, pina la infiintarea camerelor agricole care probabil vor desfasura aceasta activitate, mai ales ca finantarea este din fondul european de dezvoltare rurala", ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.