Ultima oră

Termen limita pentru asigurarea obligatorie a locuintei

Doina Ganea
28 dec 2010 1233 vizualizări
Termenul pina la care proprietarii pot sa incheie polita de asigurare a locuintei expira la 15 ianuarie u pentru asigurarea locuintelor din fondul locativ Primaria Focsani a alocat peste 10.000 de euro

Data de 16 ianuarie 2010 este termenul limita pina la care vrincenii isi mai pot face asigurarea obligatorie a locuintei. Potrivit unei legi promulgate recent, proprietarii de locuinte au posibilitatea totusi sa aleaga ce polita vor sa incheie cind le expira cea pe care o au in prezent. Acestia nu mai sint nevoiti sa incheie, pe linga polita facultativa, si una obligatorie, daca cea facultativa acopera toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie - impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau a inundatiilor. Aceasta costa 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A si ofera garantii in limita a 20.000 de euro. In cazul locuintelor de tip B valoarea politei este de 10 euro pe an. Companiile de asigurari membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au emis, in primele cinci luni de cind s-a lansat programul (15 iunie - 15 decembrie), 310.500 de asigurari obligatorii de locuinte, in toata tara. Asiguratorii care au incheiat cele mai multe polite in numele PAID sint Astra, Generali si Platinum. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, dintre care 4,5 milioane in orase si 3,8 milioane in mediul rural. Oficialii Primariei Focsani au declarat ca suma necesara pentru asigurarea locuintelor din fondul locativ de stat acordate chiriasilor si persoanelor defavorizate depaseste 40.000 de lei. «Noi in fiecare an am asigurat aceste locuinte fiindca sint adminstrate de noi si intra in atributiile noastre. La fel cum am asigurat si vietile membrilor voluntarilor din Comitetul pentru Situatii de Urgenta", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Obligativitatea incheierii politei de asigurare ii loveste cel mai tare la buzunare pe pensionari si familiile cu venituri reduse. Termenul limita pina la care proprietarii de locuinte sint obligati sa-si incheie o polita pentru riscuri precum cutremur, alunecari de teren sau inundatii este 15 ianuarie. Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop. "Noi nu avem cum sa tinem evidenta persoanelor care si-au facut sau nu asigurarea. Poate doar daca atunci cind vin la plata impozitelor sa fie obligate sa prezinte si polita de asigurare. Nu stiu, dar ne vom interesa sa vedem ce obligatii avem", ne-a declarat edilul sef al Focsaniului. (Doina GANEA)


Asigurarea obligatorie, numai la anumite firme


PAID este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare care sint autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Companiile membre PAID sint: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.