Ultima oră

Consilierii stabilesc limitele saraciei pentru 2011

Doina Ganea
14 dec 2010 656 vizualizări
Alesii locali stabilesc astazi nivelul saraciei din municipiu pe anul viitor u potrivit proiectului, valoarea veniturilor potentiale provenite din vinzarea bunurilor va fi la fel si anul viitor

Potrivit proiectului de hotarire care va fi supus dezbaterii astazi la Consiliul Local Focsani si care se refera la stabilirea veniturilor potentiale pentru alocarea venitului minim garantat pe 2011, aceste sume sint mai mici decit in 2009, dar la fel ca in 2010, la capitolul vinzare terenuri si bunuri de uz casnic. Pentru alte categorii de venituri cuantumul sumelor este egal cu cel stabilit pentru anul acesta. Actul normativ care reglementeaza acordarea de asistenta oricarei persoane care nu dispune de resurse suficiente sau nu este in masura sa si le procure prin propriile mijloace este Legea 416/2001, privind venitul minim garantat. Potrivit noilor reglementari, nivelul lunar al venitului minim garantat este de 125 de lei pentru o persoana singura, 225 de lei pentru familiile formate din doua persoane, 313 lei pentru trei persoane, 390 de lei pentru cele cu patru persoane, 462 de lei pentru familiile cu cinci persoane si cite 31 de lei pentru fiecare alta persoana din familie, peste numarul de cinci.


12.000 de lei/ha de teren arabil


Potrivit Legii 416/2001, daca familia are "terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri, mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in considerare arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea, precum si veniturile care se pot obtine din valorificarea bunurilor respective, sub conditia pastrarii unei locuinte minime si a bunurilor necesare nevoilor familiale". Din categoria bunurilor care nu sint considerate de stricta necesitate si in functie de care solicitantii ar putea sa nu primeasca ajutorul cerut, fac parte autoturismele, tractoarele, camioanele. Se va verifica inclusiv daca solicitantii ar putea beneficia de venituri suplimentare prin valorificarea unor eventuale terenuri sau animale detinute in proprietate sau a unui spatiu excedentar din locuinta. Potrivit proiectului, limita propusa pentru 2011 la terenurile arabile este de 12.000 de lei/ha.


Un aragaz - 500 de lei, un frigider - 800"¦


In functie de aceste cuantumuri stabilte de CL Focsani, incepind de la 1 ianuarie 2011 virtualilor beneficiari de la 416 li se va calcula acordarea de ajutoare sociale in functie de potentialele venituri pe care le-ar putea obtine din vinzarea proprietatilor. Executivul local considera ca daca o familie are un calculator, ar putea obtine pe el 3.400 lei, ori daca isi vinde aragazul suma obtinuta nu ar depasi 500 lei, iar pentru un frigider ar putea incasa 800 lei. Un proiect de lege adoptat la sfirsitul lunii august de Guvernul Boc prevede ca aprobarea dosarelor se va face din ianuarie 2011 de Agentia de Prestatii Sociale, si nu ca pina acum de catre primari. Acestia trebuie doar sa verifice daca banii sint acordati corect altfel sint pasibili de amenzi de pina la 1.000 lei. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.