Ultima oră

Perla Vrancei si-ar putea recapata stralucirea

Doina Ganea
10 dec 2010 2566 vizualizări
Primele trei cele mai bune proiecte de renastere a statiunii vrincene vor fi premiate cu 15.000 lei, 10.000 lei si 7.000 lei u in paralel, au inceput lucrarile pentru modernizarea hotelului Zboina u Elena Udrea a sustinut recent ca statul va reabilita cu prioritate drumurile care duc spre statiuni u in prezent, drumul Soveja-Lepsa este inchis u puncte de atractie la Soveja sint peisajele montane, Mausoleul Eroilor, dar si produsele naturale ca mierea, casul afumat, preparatele din porc pregatite dupa retele din bunici sau caciulile si hainele din piele faurite manual de mesteri

Statiunea Soveja a intrat in atentia autoritatilor, care vor sa redea localitatii renumele de odinioara, acela de "Perla Vrancei". In prezent, se lucreaza de zor la refacerea unor constructii, astfel incit in doi-trei ani, atit hotelul Zboina cit si casa Sindicatului Liber din Invatamint vor sta la dispozitia membrilor de sindicat din invatamint. La rindul sau, Consiliul Judetean organizeaza prin licitatie deschisa un concurs de solutii pentru revitalizarea statiunii. Un juriu ai carui membri vor fi nominalizati ulterior incheierii procedurii de licitatie, prin dispozitie a presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, vor evalua proiectele primite si vor acorda trei premii: premiul I - 15.000 lei, premiul II - 10.000 lei si premiul III - 7.000 lei. Banii sint asigurati din fonduri bugetare.

Ulterior, contractele de servicii vor fi atribuite in urma concursului cistigatorului sau unuia dintre cistigatorii concursului. "Selectarea celei mai bune solutii care va propune revitalizarea complexa din punct de vedere urbanistic, arhitectural si functional a zonei Statiunii Soveja. Prin realizarea acestui proiect, Statiunea Soveja va redeveni punct de atractie pe harta turistica a judetului Vrancea si a Romaniei", arata reprezentantii CJ pe site-ul de licitatii publice din SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice, n. r.). Punctajul maxim este de 100 puncte si se vor puncta: calitatea si originalitatea expresiei arhitecturale a solutiei propuse - 25 puncte, cresterea atractivitatii zonei sub aspect turistic, cultural, balneoclimateric, comercial si/sau de agrement - 20 puncte, posibilitatea transpunerii proiectului in contextul urbanistic al zonei - 10 puncte, imbunatatirea aspectului urbanistic al zonei studiate - 10 puncte, functionalitatea si fezabilitatea proiectului - 10 puncte, utilizarea judicioasa a terenului - 5 puncte, solutii tehnice de constructie economice, folosirea de tehnologii si materiale modeme - 5 puncte, modul de tratare a acceselor si de rezolvare a parcarilor, gradul de integrare in context - 5 puncte, gradul in care functiunile propuse pot sa conduca la cresterea veniturilor la bugetul consiliului judetean din profitul generat de activitatile propuse prin proiect - 5 puncte, identificarea unor modalitati de finantare sau administrare - 5 puncte. Una dintre conditii impuse firmelor care vor sa depuna oferte este aceea de a fi efectuat servicii de proiectare in ultimii trei ani. Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 7 februarie 2011.


Hotelul Zboina incepe sa capete alta fata


In aceasta vara, in urma unui acord national intre sindicate, vestitul Hotel Zboina de la Soveja a fost preluat de CSDR care a trecut la renovari. Au fost schimbate instalatiile si timplaria, si lucrarile vor continua in ritm sustinut. Vis-a vis de acest hotel, in locul vechilor cabane, Sindicatul Liber din Invatamint Vrancea a inceput si constructia unei case de vacanta cu doua etaje, 18 camere si o sala de conferinte. Lucrarile la investitia de aproximativ un milion de lei, vor fi finalizate in cel mult trei ani. Acum s-a ajuns la turnarea sarpantei si la constructia acoperisului, astfel incit sa nu ninga in interior pe timpul iernii. "Apreciez aceasta initiativa, ma bucur ca se face asa ceva. Speram sa se obtina si finantare. S-a inceput deja modernizarea hotelului Zboina, se lucreaza la interior, pentru ca acesta sa reintre in circuitul turistic. Eu, in paralel, am facut o documentatie pe care am depus-o la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Turism de la Bucuresti. Aceasta a fost transmisa prin intermediul ambasadorului in China, la Shanghai, niste chinezi s-au aratat interesati sa investeasca la noi. Sint 919 ha de teren pe care se pot dezvolta complexe turistice", ne-a declarat edilul din Soveja, Costel Plesa.


Soveja, pe lista de investitii a Elenei Udrea


O noua initiativa pentru resuscitarea turismului a fost lansata recent de Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Potrivit Ordinului 2748/ 02 decembrie 2010 o serie de statiuni de interes national si local vor primi ajutor de la stat pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile. Potrivit ordinului, Soveja face parte din cele 44 de statiuni de interes local din lista zonelor de interes turistic aprobate de Guvern, care vor beneficia de acest ajutor. Standardele de cost aprobate recent variaza intre 450 de euro/ mp de constructie pentru o hala de productie si 850 de euro pentru alte constructii si instalatii.


Drumul Soveja-Lepsa s-ar putea redeschide


Elena Udrea a declarat de curind ca statul va reabilita cu prioritate drumurile care duc spre statiuni fiindca turismul este cel care poate scoate Romania din criza, alaturi de agricultura. Aceasta in conditiile in care infrastructura catre multe dintre statiunile si zonele turistice din tara are mult de suferit, iar multe astfel de localitati sint izolate sau accesul se face cu dificultate. "Noi o sa ne straduim pe noul program national de dezvoltare a infrastructurii sa reabilitam cu prioritate drumurile care duc spre statiuni turistice. Alaturi de agricultura, turismul poate sa scoata Romania din criza. Este pacat ca o tara care are atit de multe resurse de turism, nu reuseste sa aduca mai mult de 3,8% la PIB", a spus Udrea. Si zona turistica a Vrancei are de suferit de pe urma drumurilor proaste. Unul dintre acestea, sectorul de drum Soveja-Lepsa, este inchis in prezent circulatiei publice din cauza starii dezastruoase. "Consider ca este binevenita initiativa. Pentru drumul Soveja-Lepsa nu exista deocamdata documentatie pentru modernizare. Este drum national, de la Tisita la Lepsa, apartine Drumurilor Nationale. Momentan nu se poate circula pe acolo, drumul este inchis, iar lucrarile care ar trebui facute sint complexe", ne-a declarat primarul din Soveja. Directorul Sectiei de Drumuri Nationale Vrancea, Lucica Chiper, este insa putin cam sceptica in aceasta privinta. "In functie de prioritati se va decide daca se vor aloca bani pentru acest drum", ne-a declarat Chiper. La un moment dat, acest drum a fost propus pentru a fi declarat drum strategic national si doar in aceste conditii s-ar putea primi finantare. Ministrul Udrea a adaugat ca se vor mai da bani si pentru alte obiective de interes din statiuni, case de cultura sau apa curenta. (Mihaela BESLEAGA, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 15 ore, 58 minute, 48 secunde
YEEEEEESS!SA DEA DOMNUL!
, acum 739371 zile, 15 ore, 58 minute, 48 secunde
Un lucru demn de toată lauda.Vom trăi,şi-om vedea!
, acum 739371 zile, 15 ore, 58 minute, 48 secunde
Sub streasina de munte Pe picior de plai E satul meu Soveja Dulce gura de rai
, acum 739371 zile, 15 ore, 58 minute, 48 secunde
Citi asta e tare de tot: http://www.agentia.org/anchete/si-totusi-cine-a-tras-in-placinta-7598.html
, acum 739371 zile, 15 ore, 58 minute, 48 secunde
Eu nu mai pun botul. Ceva e suspect, doar nu s-au trezit astia deodata sa faca ceva bun in Romania. Ceva e putred. Ori are madam Udrea sau vre-un alt PDL-ist mult teren pe acolo si vor imbogati citeste integral
, acum 739371 zile, 15 ore, 58 minute, 48 secunde
Tu nu pui botu, tu eşti botanist demult! P.S. Ce-i cu adresa asta:http://www.agentia.org/anchete/si-totusi-cine-a-tras-in-placinta-7598.html
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.