Ultima oră

CJ Vrancea investeste ¦ anti-criza

Doina Ganea
11 nov 2010 1528 vizualizări
Pe vremuri de criza, CJ plateste lunar 400 lei pentru intretinerea barierei de la Palatul Administrativ, 1.000 lei pentru deratizare si 250 de milioane de lei vechi pentru plicuri u intretinerea celor 57 de aparate de aer conditionat de la CJ ne costa 450 de milioane de lei vechi, adica peste 10.000 euro

Cum nu exista sac fara fund, nici bugetul general nu poate tine la nesfirsit. Luam masuri drastice acum, dupa ce milioane de euro au disparut in achizitii de bunuri si servicii ori lucrari la preturi care lasa fara grai omul de rind. Taiem din pensii si salarii, dupa ce bugetul a fost pradat de milioane de euro. Daca la nivel central institutiile guvernamentale cheltuiesc milioane de euro pe sosete, masini sau laxative, daca ministrul turismului Elena Udrea isi permite sa cumpere o frunza cu un milion de euro, atunci nu ne mai putem mira ca la nivelul CJ Vrancea se arunca sute de milioane de lei pe studii de fezabilitate, echipamente IT, electronice, masini, frigidere, atele, targi, genti diplomat si organizare de petreceri publice. Solidaritate, desigur, numai pentru unii ! Clientela institutiilor de stat traieste inca bine si in 2010 de pe urma vesnicelor studii de fezabilitate, drumuri fara sfirsit pietruite de 20 de ani, sali de sport sau servicii de orice fel platite la supra-pret.


Corespondenta CJ"¦ de nepretuit


Cind tara arde in criza economica, sefii Consiliului Judetean se lafaie pe banii nostri! Desi au promis ca vor fi chibzuiti in cheltuirea averii publice, presedintele si consilierii judeteni au dat, numai in ultimele luni, sute de mii de lei pe electronice, papetarie si publicitate. Desi prin institutiile subordonate angajatii sint amenintati de concedieri si sint trimisi la Bucuresti sa-si ceara drepturile salariale, in vistieria judetului banii nu sint o problema. Cel putin asa se arata pe site-ul www. e-licitatii .ro, apartinind Serviciului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), unde se vede ca cei mai multi bani au mers pe cumpararea de electronice, furnizarea de echipamente si servicii IT&C si, nu in ultimul rind, pe publicitate. In primele 10 luni ale acestui an s-au angajat cheltuieli de intretinere a aparatelor de aer conditionat, computerelor, sistemelor de supraveghere video si servere de citeva zeci de mii de euro. La care se adauga telefoane mobile, pixuri, agrafe si, nu in ultimul rind, plicuri. CJ Vrancea a cumparat de 250 de milioane de lei vechi plicuri! Tot CJ Vrancea cheltuie lunar cite 3.000 lei pentru curatenia in sediu, cite 1.000 lei cu deratizarea institutiei si da 400 lei unei firme care sa stearga de praf bariera de la intrare. La capitolul publicitate, CJ a cheltuit deja sume importante de bani de la inceputul anului. Caspro si On Media Design, doua cunoscute firme locale de publicitate, dar si de casa ale PSD, au incasat cite 60.000 lei fiecare numai pe un contract, pentru servicii de promovare a unei institutii, care oricum nu are concurenta in judet. Citeva primarii din judet sint in prag de faliment, dar capitala judetului trebuie sa petreaca ! Vara, cu muzica si bere la Festivalul cu acelasi nume, iar toamna, cu tulburel si lautari, ca sintem fericiti nevoie mare. 7,4 miliarde de lei vechi au fost praduiti numai pentru moftul mai marilor judetului la Festivalul Bachus, desfasurat in 22-24 octombrie.


Briza artificiala din CJ « sufla » de 10 mii euro


Aparatele de aer conditionat ale CJ ne « racoresc » de aproape jumatate de miliard de lei vechi din bani publici. Serviciile de intretinere asigurate de Harions Serv, firma tatalui secretarului judetean Raluca Dan, ne costa 44.688 lei, adica 10.793 euro, pentru schimbarea unor filtre la 57 de aparate de aer conditionat care racoresc birourile. Consiliul Judetean s-a mai angajat sa plateasca lunar 400 lei pentru curatarea si intretinerea barierei montata la intrarea in parcarea din fata Palatului Administrativ. Serviciul lunar de mentenanta consta in reglaje, ungere, manopera pentru inlocuiri piese si subansamble cu uzura normala. Materialele folosite vor fi insa decontate in afara tarifului. « Reparatiile accidentale se vor deconta pe baza de deviz insusit in prealabil de beneficiar », se arata in anuntul publicat pe SEAP. Contractul a fost incheiat pe 8 luni cu SC Prometec SRL Golesti. Deratizarea la CJ costa lunar 10 miloane de lei vechi, in timp ce pentru curatenie se cheltuie 30 de milioane pe luna. Pentru realizarea unei retele termice de 26 ml x 2 (dus intors), firma consilierului local PSD Neagu Nistoroiu, SC Arena Com SRL, a cerut cite 129,54 euro pentru fiecare metru de sapatura si teava la care se adauga TVA de 24%. Pentru o centrala termica, oficialii CJ au cheltuit 5.639,52 lei fara TVA, pentru « reactualizarea planului de amenajare teritoriala » s-au consumat 606.107 milioane de lei vechi, alte 152 de milioane s-au dus in aceasta toamna pe dirigentia de santier la una din lucrarile contractate de CJ, in timp ce 132 de milioane au mers pentru o lucrare de audit financiar.


Cumparari directe : publicitate de 1,2 miliarde de lei


Aceasta este, de departe, cea mai interesanta achizitie directa a CJ, care a platit 1,2 miliarde de lei vechi de la inceputul anului si pina acum numai pentru publicitate. La fel de interesant este si faptul ca, de ani buni, aceleasi si aceleasi firme semneaza aceste incredintari directe cu CJ Vrancea. SC Caspro SRL si On Media Design au incasat cite 60.000 lei din doar doua contracte de publicitate. Dar acesti clienti la banul public au mai primit si alte incredintari directe, pentru diferite servicii facute catre CJ. De exemplu, publicarea a 750.000 de pagini de Monitoare Oficiale locale se face contra sumei de 0,4 lei/pagina A4 de catre aceeasi firma de casa a baronului, SC On Media Design SRL Focsani. Aceasta incaseaza in jur de 30.000 lei, adica peste 7.500 euro pentru tiparirea a 150 de exemplare de Monitoare Oficiale locale din cele 5 editii ale acestui an. Aceeasi firma asigura plicuri de corespondenta pentru CJ de 250 milioane lei vechi. Lista achizitiilor « urgente » ale Consiliului Judetean continua cu plata unor servicii catre alt abonat la bani publici, SC B&P Office SA, care pentru servicii de internet si actualizare de date informatice incaseaza lunar 800 milioane lei vechi prin trei contracte diferite. Satisfacerea clientelei politice continua prin asigurarea serviciilor de legatorie de catre cunoscuta firma apartinind unui coleg liberal, Tudorel Trofin, Anonimus Prest SRL, contra sumei de 400 milioane lei vechi sau prin alocarea altor 100 milioane lei vechi achizitionarii de telefoane mobile si asigurarii service-ului de catre firma Irish Trade SRL.


Serviete pentru juristi # 250 lei bucata


De remarcat ca numarul incredintarilor directe realizate anul acesta de CJ Vrancea este aproximativ la fel ca anul trecut, inclusiv valoarea contractelor. Aceasta nu a fost redusa cu nici un leu in vremuri de criza. In total, CJ Vrancea a realizat pina acum 113 de achizitii directe in primele 10 luni ale anului, alte 50 fiind inregistrate pe SEAP numai in jumatatea anul trecut. Potrivit insa planului de achizitii publice pe anul acesta, CJ a « prognozat » achizitionarea de apa plata de 15.000, apa minerala de 10.000 lei, « sucuri naturale de fructe » in valoare de 10.000 lei, abonamente la ziare si reviste de 50.000 lei, articole de menaj de sticla, plastic si portelan (sic!) de cite 3.000 lei fiecare. Pentru aparatura electronica s-au rezervat 181.500 lei, pentru sepci, tricouri si alte articole de papetarie inscriptionate au fost rezervati din buget cite 25.000 lei. Pentru alte imprimate la comanda, precum si pentru jurnale sau agende personale s-au prognozat cheltuieli de cite 35.000 lei fiecare. De asemenea, CJ si-a propus sa cumpere anul acesta patru genti diplomat pentru instanta cu 250 lei bucata, opt laptopuri, 20 de calculatoare, 20 de imprimante, precum si o serie de telefoane mobile, copiatoare, monitoare etc., toate insa evident prin incredintare directa. Conform SEAP insa, conducerea CJ Vrancea a achizitionat fara sa fie trecut in plan, zece anuare apartinind site-ului www. administratie.ro, publicatie care l-a desemnat pe seful CJ, Marian Oprisan, drept "presedintele anului".


Masina de teren pentru un serviciu, pe hirtie


Aceste « realizari marete » reprezinta insa doar achizitiile stricte ale CJ, nu si cele ale institutiilor subordonate. In timp ce se statul se imprumuta de la FMI pentru salarii si pensii, consilierii judeteni au gasit in pusculita aproape 100.000 lei pentru dotarea unui serviciu fara obiect : Salvamont. Aceasta in conditiile in care turismul montan este ca si inexistent. Desi nu este functional si nu poate face angajari, CJ a avut grija sa infiinteze Serviciul « Salvamont » si sa-l doteze cu tot ce are nevoie, inclusiv cu o masina de teren 4x4. Lada "" break, de culoare alba, cu 4 locuri si 1690 cmc, pe benzina a fost achizitionata la 1 octombrie contra sumei de 8.500 de euro de la Gazex Trade SRL Oradea. Tot de la 1 octombrie, CJ a cumparat de la SC Medimpact SRL echipamente specifice functionarii unui serviciu de salvare a ratacitilor pe munte, in valoare de 75.000 de lei fara TVA, desi aceste achizitii prin cumparare directa nu erau prevazute in planul pe 2010.


Veniturile bugetare mai mici cu 40%


CJ a proiectat pentru acest an achizitii de produse de 372 milioane lei, servicii de 32,2 milioane lei, din care numai studiile de fezabilitate sint in valoare de 24,4 milioane lei si lucrari in suma de 401 milioane lei. Oficialii Consiliului Judetean Vrancea sint insa de parere ca s-au incadrat in planul anual de achizitii, ba chiar mai mult, acum in an de criza au facut si economii. «Da, fara discutii ne-am incadrat in planul de achizitii aprobat la inceputul anului si am cheltuit judicios banul public ! Inca nu am avut bani pentru tot ce era inclus acolo, am achizitionat in functie de fonduri, care au fost mai mici anul acesta. Bugetul local, veniturile noastre proprii, au fost cu 30-40% mai mici fata de anul trecut. Pina la sfirsitul anului mai sint unele licitatii in desfasurare, pentru proiecte mai mari, cum ar fi pentru managementul deseurilor", ne-a declarat Dumitru Dita, directorul Directiei Economice din cadrul CJ Vrancea. Taiem in carne vie de peste tot, sintem in criza economica, dar mai ales in criza morala, pentru ca in Vrancea se fac in continuare investitii nesimtite si cheltuieli fara discernamint. Ar fi insa bine ca cineva sa spuna totusi Stop!, daca nu vrem sa ne adincim de tot in saracie. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 17 ore, 45 minute, 20 secunde
Deci CJ-ul toaca bani aiurea, cam asta ar fi concluzia. Probabil ca cititorii ar trebui sa se enerveze si sa faca ce ? Toate cele 3 partide care conteaza pe scena politica locala, PSD, PNL si PDL, citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 45 minute, 20 secunde
Singura solutie de iesire pe termen lung este schimbarea mentalitatilor maselor,prin educatie.Cum perspective in acest sens nu se prea intrevad consider ca nu este prematur sa spunem ca Romania citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 45 minute, 20 secunde
Bine zici, daca as avea mijloacele necesare. Adica sa fiu cine ? Dar ma rog, hai sa trec peste asta. Eu pot sa afirm ca am o cultura occidentala, in care solutiile se dau pe loc pe masura ce apar citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 45 minute, 20 secunde
Toti suntem nemultumiti de faptele de necinste de pe toata scara ierarhica a societatii noastre. Cerem solutii si avem pretentii dar uitam ca suntem romani si traim in Romania. Daca institutiile nu citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 45 minute, 20 secunde
A fost o vreme cand credeam ca in Vrancea putem avea opozitie,referindu-ma la opozitie la Oprisan.Dupa ani de sperante si experiente neplacute,am tras o concluzie dezarmanta.Deciziile in ceea ce citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 45 minute, 20 secunde
uitindu-ma pe articol ma incearca o mare scirba fata de NESIMTIREA cu care intelege Oprisan si PSD in Vrancea sa trateze cetatenii care sint sanchi pe primul loc. unde oare? poate la fraierit? tot aud citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 45 minute, 20 secunde
SISTEMUL este construit prost! Oamenii onesti stau ascunsi. Daca scoate capul vreun om ascuns estre banuit ca este al PSD, PNL, PDL, PIN PNG, PRM etc. Vom muri in pozitia in care suntem acum, deoarece citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 45 minute, 20 secunde
Mda,dezamagesc de obicei.Dar nu de data asta.Cu toate ca ai ochit bine,ti-ai dat drumu' cam devreme...
, acum 739398 zile, 17 ore, 45 minute, 20 secunde
Nu fiti rai! Poate ca are copii acasa cel de la bara ... si... in zilele de azi cind ai face orice pt o bucatica de paine pe masa ... ce mai conteaza ce ridici! bara de la CJ, sau plicurile de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.