Ultima oră

Proiecte europene, intirziate de probleme locale

Doina Ganea
11 nov 2010 1186 vizualizări
Modernizarea zonei de Sud - Est a municipiului Focsani trece prin gradinile proprietarilor din cartierul Laminorul u reabilitarea unor strazi din municipiu se loveste de exproprierea unor terenuri

Cu o finantare europeana de aproape 13 milioane de euro, zona "Laminor", Sudul si Mindrestiul ar trebui sa arate occidental peste un an. Proiectul intitulat «Plan Integrat de Dezvoltare Urbana » (PIDU) va aduce in cele trei cartiere strazi asfaltate, parcari noi, spatii de joaca si locuri cu verdeata. Finantarea europeana ar putea fi astfel o mana cereasca pe capul unui oras de provincie cu un buget de criza.

Primaria Focsani participa la aceasta investitie cu 2% din suma, ceea ce ar insemna 260.000 euro, restul banilor urmind sa fie atrasi prin programele Uniunii Europene. Proiectul, elaborat in baza Programului Operational Regional 2007-2013, a fost verificat saptamina trecuta de Agentia de Dezvoltare Regionala de Sud- Est si a primit "O.K-ul" pentru finantare.


In aceste conditii, oficialii vor scoate investitia la licitatie si se spera ca lucrarile sa demareze in primavara anului urmator. Numai ca abia de acum incolo incep cu adevarat problemele. Acestea converg din situatia juridica evidenta a terenurilor din zona "Laminor". Cele 500 de case construite acolo in ultimii ani, pe un fost teren agricol al CAP Golesti, transformat peste noapte in intravilan, nu au un plan de sistematizare corespunzator. Pentru ca in zona Laminorul casele au fost construite dupa bunul plac al proprietarilor, acum Primaria care a dat avizele de constructie va trebui sa cada la intelegere cu proprietarii pentru cedarea unor terenuri. "Noi, Primaria, am gresit ca am tolerat extinderea curtilor. Acum sint strazi acolo de doar 3 metri latime, iar noua ne trebuie de cel putin 7 metri. Va trebui sa discutam cu oamenii si eventual sa le platim despagubiri pentru anumite portiuni. Primaria va trebui sa ajunga la intelegere cu ei ca sa faca strada", a spus viceprimarul Vasile Dobre. Cu alte cuvinte, daca vor sa beneficieze de bani europeni pentru asfaltarea drumurilor si construirea trotuarelor in zona, cei din Primaria Focsani ar trebui sa negocieze cu proprietarii retragerea gardurilor si exproprierea unor suprafete de teren pentru amenajarea cailor de acces. In plus, a aparut o problema de accesul in cartier dinspre Bulevardul Bucuresti, care se face pe domeniul SC Laminate SA. Din acest motiv, oficialitatile vor sa ajunga la o intelegere cu proprietarii fabricii pentru a primi acceptul sa asfalteze acel drum. Societatea ar trebui sa cedeze teren, lucru cu care pina acum nu a fost de acord. "Stiu ca s-a primit o adresa din partea Primariei prin care se solicita acceptul pentru asfaltarea drumului care duce spre Laminorul si unde intorc de obicei autobuzele la capat. Drumul fiind cale de acces pe proprietatea noastra. In plus, si cu accesul spre cartierul de locuinte din zona e o problema, fiindca s-au scos trei placi din gardul Laminorul si pe acolo se trece spre casele oamenilor", ne-a declarat liderul de sindicat de la SC Laminate SA, Stan Codreanu. De cealalta parte, viceprimarul Vasile Dobre ne-a declarat ca nu problema accesului in cartier ingrijoreaza autoritatile. "In ceea ce priveste terenul celor de la Laminorul, daca nu vor sa ni-l dea, o sa gasim alte rute pentru reabilitare", a spus viceprimarul. Pina la clarificarea situatiei proprietatilor din acea zona, cel mai probabil lucrarile vor demara prima data in Mindresti si cartierul Sud.


Situatie similara in alte doua zone ale Focsaniului


Alte doua zone ale Focsaniului care s-au dezvoltat imobiliar in ultimii ani sufera din cauza lipsei de sistematizare. Este vorba de zona Obor cu strazile Rovine, si zona din spatele Hotelului "Solar", care iese in strada Tisa. Potrivit oficialilor, si aici sint probleme cu amenajarea strazilor si trotuarelor. Sint trei zone din Focsani cu asemenea probleme. "Noi ar trebui sa facem proiecte de hotarire de guvern pentru exproprierea unor suprafete de teren pentru constructia de strazi si trotuare. Pentru o strada cu doua benzi de circulatie este nevoie si de trotuare. In aceste conditii proprietarii ar trebui sa-si restringa proprietatea si sa-si retraga gardurile, iar noi sa-i despagubim pe fiecare cu echivalentul in bani a 10-20 mp de teren", a precizat viceprimarul Vasile Dobre. Proiectul este cel de al treilea implementat de municipalitate in cadrul PIDU, primele doua care au primit deja finantare se refera la cresterea numarului de spatii verzi in cartierele amintite si supravegherea video a intersectiilor orasului. (Doina GANEA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 17 ore, 29 minute, 1 secunda
Pentru toate lucrarile de reabilitare a "ulitelor" acestui cartier ar trebui sa plateasca snapanul de Chirila Hortensiu,fostul presedinte de la CAP Golesti,care s-a imbogatiat din improprietaririle citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.