Ultima oră

Locotenentii baronului Oprisan, inculpati intr-un nou dosar

Daniel Garleanu
1 oct 2010 2792 vizualizări
Cauza noului dosar se afla in legatura cu dosarul coruptiei al lui Marian Oprisan, din iunie 2006, in care este judecat pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals u cinci oameni de afaceri, Corneliu Prunache, Vasile Mihaiuc , Vasile Graur, Iulian Cristian si Vasiel Buta, sint inculpati de DNA in noul dosar pentru complicitate la abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani u Marian Oprisan sustine ca este vorba despre un dosar comandat politic de Traian Basescu si fabricat de procurorii DNA

Un nou dosar a fost deschis pentru presedintele Consiliului Judetean Vrancea, cu toate ca in comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) nu apare in clar numele lui Marian Oprisan. Conform rechizitoriului intocmit de procurori, cinci oameni de afaceri din Vrancea sint invinuiti de complicitate la abuz in servciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani. Cauza se afla in legatura cu dosarul din iunie 2006 in care Marian Oprisan este judecat pentru ca o comisie de licitatie numita de el ar fi atribuit ilegal unor clienti politici contracte pentru pietruirea unor drumuri comunale. Noutatea este ca, ieri, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a cinci noi inculpati, toti oameni de afaceri. Astfel, in sarcina lui Corneliu Prunache, asociat si administrator la S.C. Aispa Stars 95 S.A si a lui Vasile Mihaiuc, asociat si administrator la S.C. Utilaj Construct Service S.A., s-au retinut infractiunile de "complicitate la abuz in serviciu, in forma calificata si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata". Totodata, Vasile Graur si Iulian Cristian sint inculpati pentru infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, in forma calificata si continuata. In sarcina celui din urma inculpat, Vasile Buta, asociat si administrator la S.C. Podgoria Cotesti SRL, s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz in serviciu, in forma calificata si spalare a banilor, ambele in forma continuata. In incercarea de a recupera prejudiciul cauzat, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea a instituit sechestru asigurator asupra unor sume gasite doar la inculpatul Buta Vasile. In cazul celorlati patru inculpati nu au fost identificate lichiditati si nici imobile detinute in proprietate. Dosarul in care "baronul" PSD este judecat alaturi de alte 10 persoane pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals a fost plimbat timp de patru ani de la Parchetul Focsani la Judecatoria Focsani, inapoi la Parchetul Focsani dupa care la Tribunalul Cluj, Judecatoria Cluj, inapoi la Judecatoria Focsani si iar la Judecatoria Cluj, unde se afla in prezent in asteptare.


Prunache a creat o "gaura" de 10,3 miliarde lei


Prejudiciul pentru care Marian Oprisan este judecat alaturi de membrii unei comisii de licitatie si de cei cinci noi inculpati se ridica la aproape 2 milioane de euro. Comisia de licitatie ar fi atribuit ilegal contracte pentru pietruirea unor drumuri comunale firmelor "de casa" ale baronului. Oprisan ar fi folosit ilegal bani publici de la Consiliul Judetean Vrancea si de la Guvern pentru a cumpara Complexul turistic Caprioara si pentru a finanta actiuni de protocol la hotelul Rucar din Soveja si Hanul dintre Vii din Cimpineanca. Primul inculpat in noul rechizitoriu al DNA este omul de afaceri Corneliu Prunache, in sarcina caruia se retine ca in cursul anului 2004, in calitate de asociat si administrator la S.C. Aispa Stars 95 S.A., a incasat de la CJ Vrancea suma de 10,3 miliarde lei vechi, in cadrul unui contract avind ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 24,3 km. Suma ar fi fost ridicata de Prunache, in numerar, fara documente justificative, iar pentru decontarea lucrarilor acesta ar fi intocmit in fals situatii de lucrari si facturi care atestau in mod nereal executarea lucrarilor, in vederea inlesnirii efectuarii platilor nelegale de catre reprezentantii CJ Vrancea. Conform rechizitoriului, Prunache a creat o paguba bugetului CJ Vrancea egala cu suma primita, 10,3 miliarde lei vechi, obtinind in acest fel diferite avantaje. In incercarea jurnalistilor de a oferi omului de afaceri posibiltatea de a-si spune opinia, Prunache a folosit cuvinte pe care hirtia nu le poate suporta. Un alt inculpat indicat de procurorii DNA este Vasile Mihaiuc, apropiat al lui Prunache, in calitate de asociat si administrator la S.C. Utilaj Construct Service S.A., societate radiata in prezent. Conform DNA, Mihaiuc ar fi incasat de la institutia condusa de Marian Oprisan suma de 33 de miliarde lei vechi pentru un contract avind ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 68,92 km. De asemenea, prin aceeasi modalitate, Mihaiuc a ridicat cele 33 de miliarde fara documente justificative din bugetul CJ Vrancea, paguba creata fiind egala cu suma incasata.


Vasile Buta spune ca e victima colaterala


In rechizitoriul oamenilor de afaceri apare si Vasile Buta, in calitate de asociat si administrator la S.C. Podgoria Cotesti SRL, tatal Alinei Maria Buta, fost director adunct la Directia Agricola, sustinuta la acea vreme de PSD. Vasile Buta a incasat, conform DNA, de la CJ Vrancea suma de 5,9 miliarde de lei vechi pe baza unui contract de pietruire a drumurilor comunale pe o lungime de 8,3 km. "Suma incasata a fost utilizata in alte scopuri de inculpat, care a facturat lucrarile ca si cum ar fi fost efectuate. Astfel, acesta a inlesnit plata nelegala a sumelor de catre reprezentantii CJ Vrancea, creind prin aceasta o paguba bugetului Consiliului Judetean Vrancea egala cu suma primita de 5.978.941.771 ROL si obtinind in acest fel un avantaj patrimonial", se arata in rechizitoriul de trimitere in judecata a celor cinci oameni de afaceri. "Nu sint vinovat. Am facut doar doua drumuri, la Golesti si la Slobozia Ciorasti. Cred ca nu e vorba despre mine aici, este o rautate la adresa altora. Instanta va hotari daca sint vinovat sau nu. Drumurile sint facute si nu stiu ce au cu mine. Sechestru mi-au pus pentru ca am fost singurul la care au gasit pe ce sa puna sechestru. Motivul este pentru altcineva", ne-a declarat Vasile Buta, in virsta de 60 de ani. Totodata, inculpatul ar fi transferat fara justificare economica suma de 1,28 miliarde lei vechi provenita din infractiune, catre firma administrata de sotia sa, in scopul disimularii operatiunilor financiare ilicite. In cazul lui Buta, DGFP a pus sechestru asupra sumei de 16 miliarde lei vechi detinuta de inculpat si asupra a 5,8 miliarde lei vechi, suma gasita in contul firmei pe care o administra. Inculpat in dosarul in care se judeca legalitatea si oportunitatea lucrarilor de pietruire a drumurilor comunale se afla si Vasile Graur, asociat si administrator la S.C. Top Media SRL, fratele Valeriei Teodorescu, actualul consilier personal al baronului de Vrancea, fostul director economic al CJ Vrancea, implicat in lotul dosarului "coruptiei". Astfel, in rechizitoriul DNA se retine ca Vasile Graur a incasat suma de 3,7 miliarde de la CJ pentru pietruirea a 7 km de drum comunal, lucrare care nu a fost realizata. La fel a procedat si Iulian Cristian, asociat si administrator la S.C. Univers Nord S.R.L. Radulesti. Pentru efectuarea lucrarilor de pietruire a 4,5 km, inculpatul a incasat de la CJ 3,4 miliarde de lei vechi, insa lucrarile nu au fost facute, suma fiind egala cu prejudiciul la bugetul CJ, indicat de procurorii DNA.


Marian Oprisan il acuza pe Basescu de comanda politica


Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan sustine ca este vorba despre un dosar comandat politic de seful statului Traian Basescu si "fabricat" de procurorii DNA. In acelasi timp, Oprisan amendeaza faptul ca in rechizitoriu apar cei cinci inculpati complici la abuz, insa faptuitorul abuzului, care ar fi trebuit sa fie chiar Marian Oprisan, nu apare. De asemenea, presedintele CJ spune ca dovezile pe care DNA-ul le are in prezent sint rezultatul muncii angajatilor institutiei pe care o conduce. "In primul rind oamenii trebuie sa-si puna o intrebare! De ce DNA-ul, politia politica a regimului Basescu, imi stabileste asa zisii complici patru ani mai tirziu? De ce s-au facut doua dosare in loc de unul? In aceasta speta complicii nu pot fi trimisi in judecata separat de autorul abuzului. In acest dosar nu s-au facut expertize juridice, contabile sau tehnice. Toate acuzatiile sint facute dupa un scaun din birou de catre asa zisii experti aflati in subordinea procurorilor DNA. Eu ii rog pe cetateni sa-si aduca aminte ca in timpul inundatiilor din 2005 i-am cerut lui Traian Basescu instaurarea starii de urgenta ca fiind singura stare care imi permitea sa repar toate stricaciunile produse de valul de inundatii. Traian Basescu a declarat atunci ca singura stare de urgenta a lui Marian Oprisan este la DNA. Si pentru ca nu mai mira pe nimeni, politia politica a regimului Basescu a executat imediat. Acesti oameni (n.r. cei cinci inculpati) au o singura vina, vina de a fi lucrat pentru o institutie a statului roman, in beneficiul cetatenilor, condusa de unul din adversarii politici ai lui Traian Basescu. Este de notorietate in Romania ca Traian Basescu si Monica Macovei, in loc sa ofere romanilor o viata decenta asa cum spune Constitutia Tarii, sase ani au livrat numai circ, catuse si justitie televizata. Acesti oameni sint nevinovati. Pe ei (n.r. procurori) interesindu-i numele nu faptele lui Marian Oprisan s-au grabit la ordinul lui Basescu sa ma trimita in judecata. Dindu-si seama ca au gresit, au facut un alt dosar dar dupa 4 ani, cu asa zisii complici ai lui Marian Oprisan. Este o facatura de ordin politic 100%", ne-a declarat Marian Oprisan. De asemenea, social democratul sustine ca are incredere in justitia din Romania ca, pe baza de probe, va beneficia de un proces echitabil. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
Nu trebuia sa umpleti prima pagina cu un articol inutil. Finalul spune tot <>. Si cu asta, basta.
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
...miroase de departe ca este o facatura,o comanda politica a chiorului si-a piticului,...,
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
Scapa cu totii, ca la ei sunt banii prostilor, eu nu pot respecta pe acei care au distrus viitorul la o generatie de 20 de ani sa se duca naibii toti cu politica lor de doi lei , ca nu se mai satura citeste integral
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
Parerea mea este ca o fi furat si Oprisan ceva, nu aveti decat sa-l prindeti, dar a si facut ceva pentru judetul Vrancea, in timp ce altii au realizari marete numai pentru ei si ai lor. Atentie PSD si citeste integral
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
..... nu se mai termina odata... o tin tot asa.Omoara si misca in judet , scormonesc, rasucesc ca sa ne distraga atentia de la realitatile pe care le traim . Nu avem exemple in care Justitia sa citeste integral
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
\"Traian Basescu a declarat atunci ca singura stare de urgenta a lui Marian Oprisan este la DNA\"si a acolitilor lui. Cu 2.000.000 ero am putea termina b-dul Independentei din orasul nostru ,toate citeste integral
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
nu se poate sa fi uitat ca psd si cei din jurul lui oprisan au furat romania.si sa nu imi spuneti ca oprisan nu.in rest votati hotii
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
dl oprisan este cel mai cinstit dintre cei cinstiti.un om onest,un adevarat patriot asa o fi?
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
Nu va bucurati PDL-istilor ca urmati voi. Cine sapa groapa altuia sigur va cdea in ea.
, acum 739371 zile, 9 ore, 1 minut, 40 secunde
D-lor nu trebuie sa ne mai imbatam cu apa rece, toti sunt o apa si-un pamint.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.