Ultima oră

INTERNATIONAL:Presa in Diagonala:Turcia cere judecarea liderilor loviturii de stat din anul 1980; Rusia a oprit importurile de carne din sase tari

Ziarul de Vrancea
16 sep 2010 419 vizualizări
Cooperarea Iraniano-Africana ar putea sa aduca pacea pe termen lung; India: 5 morti in protestele pentru independenta Kasmirului

Cooperarea Iraniano-Africana ar putea sa aduca pacea pe termen lung


Ministrul de Externe iranian Manouchehr Mottaki a declarat miercuri ca datorita cooperarii in diferite domenii dintre Africa si Iran se poate instaura o pace durabila in zona. Mottaki este de parerea ca economia, agricultura, industria, mineritul, sanatatea si turismul sunt domeniile in care Africa si Iranul se pot sustine si completa. Totodata s-a vorbit si despre crearea unei "umbrele financiare" pentru afacerile iraniano-africane. Aceasta umbrela ar putea functiona sub forma de consortiu sau de companie comuna. Acestea au fost concluziile aduse la cunostinta presei dupa doua zile de discutii in cadrul unei conferinte comune desfasurata in Iran. Marti, presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca tara sa impreuna cu Africa ar dori ca o noua ordine mondiala sa o inlocuiasca pe cea actuala care a fost creata de niste "stapani de sclavi". Ahmadinejad si-a luat angajamentul sa ajute fara limita la dezvoltarea Africii in special prin export de tehnologie, scrie AFP.


Rusia si Norvegia au semnat tratatul pentru granitele maritime dupa 40 de ani de discutii


Rusia si Norvegia au semnat miercuri intelegerea privind stabilirea granitelor maritime dupa 40 de ani de negocieri si dispute. Tratatul a fost semnat la Murmansk de catre prim-ministrul norvegian Jens Stoltenberg si de catre presedintele rus Dimitri Medvedev. Medvedev a declarat ca tratatul semnat miercuri deschide o noua pagina a relatiilor bilaterale ruso-norvegine, deternimand situatia generala din zona, intarind securitatea locala si lasand loc pentru viitoare cooperari intre statele din zona arctica. Parlamentul rus si cel norvegian vor ratifica tratatul simultan. Cele doua state s-au aflat in disputa inca din anul 1970 pentru o zona de 175.000 km aflata la Oceanul Arctic. Pentru ca nu exista un acord comun privind granitele, multe ambarcatiuni aflate la pescuit in zona au fost retinute de-o parte sau de alta. Tratatul pare sa fie un imbold si pentru cooperarea in domeniul energiei care ar putea duce la ridicarea unui moratoriu vechi de 30 de ani care viza extractia de petrol si gaza naturale din zona disputata, anunta Ria Novosti.


India: 5 morti in protestele pentru independenta Kasmirului


Patru persoane au fost ucise miercuri si alte 8 ranite in India, unde politia a deschis focul asupra protestatarilor din orasul Mendhar. La scurt timp dupa acest incident politia a facut uz de arma si in orasul Sobore unde alte persoane protestau. Demonstrantii au iesit in strada acuzand profanarea Coranului in America, dar la scurt timp au inceput o manifestatie anti-India. Motivul pentru care acesti oameni ies in strada este dorinta de obtinere a independentei Kasmirului. Luni a fost ce mai sangeroasa zi lasand in urma 18 morti si 80 de raniti. 89 de persoane au murit vara aceasta in urma protestelor. Manifestantii au incendiat doua scoli crestine misionare si mai multe cladiri guvernamentale dupa ce executivul indian a decretat stare de urgenta inchizand zona si creand stocuri de produse de stricta necesitate. Toate zborurile din si inspre Srinagar (capitala de vara a statului nod-indian Jammu si Kashmir) au fost suspendate. Situatia este departe de a fi calma, demonstrantii incercand sa arda o alta scoala crestina in Mendhar, oras musulman din sudul Srinagarului a carei populatie este in majoritate adepta hinduismului. Cel mai probabil starea de asediu va fi instituita in scurt timp si la Mendhar, informeaza CNN.


Turcia cere judecarea liderilor loviturii de stat din anul 1980


Un parlamentar turc a solicitat public miercuri chemarea in judecata a liderilor loviturii militare din anul 1980, care l-a adus la putere pe fostul presedinte Kenan Evren. Posibilitatea actionarii in instanta a unor cadre militare in varsta si retrase din activitate ar putea contribui la sporirea tensiunii in Turcia, unde un guvern reformist se lupta cu opozitia. Nu este insa clar daca urmarirea penala mai poate fi de actualitate, unii experti considerand ca timpul legal in care s-ar fi putut aduce acuzatii militarilor este depasit. Cealalta tabara sustine insa ca nu ar trebui sa existe limitari temporale cand este vorba despre crime impotriva umanitatii. Omer Celik, vicepresedintele partidului Justitiei si Dezvoltarii, aflat la conducerea Turciei, a declarat ca liderii din 1980 sunt o gasca de criminali care trebuie adusi in fata justitiei pentru crime impotriva umanitatii. El a adaugat ca decizia inceperii urmaririi penale apartine tribunalelor. Sambata, Turcia a aprobat schimbarea constitutiei introdusa dupa lovitura de stat din 1980, fapt care va duce la intarirea democratiei in Turcia si apropierea ei de Uniunea Europeana, scrie Fox News.


Microsoft a lansat Internet Explorer 9 Beta


Gigantul Microsoft a lansat miercuri la Francisco Design Center Concourse noua versiune a browserului web Internet Explorer 9 Beta (IE 9). Dean Hachamovitch, vicepresedintele corporatiei a declarat ca browserul este scena, iar siteurile web sunt starurile spectacolului. Tot el a adaugat ca Microsoft are un miliard de utilizatori si de aceea doreste ca experienta folosirii Windows sa fie una grozava. Intre atuurile noului browser se numara suportul extins pentru HTML5, accelerarea prin hardware a graficii si a textului si noul motor JavaScript. Noul Internet Explorer 9 Beta nu va avea costuri suplimentare, el fiind achizitionat odata cu software-ul Windows. Internet Explorer pierduse teren pe piata browserelor web in ultimii ani. Daca in 1995 Microsoft detinea 95% din piata procentul, a scazut la 85% in 2005, iar in prezent se afla la numai 60% (in august 2010). Potrivit analistilor, Microfost va recupera din procentele pierdute datorita lansarii Internet Explorer 9 Beta, anunta AFP.


Rusia a oprit importurile de carne din sase tari


Serviciul de supraveghere veterinara si fitosanitara din Rusiei a impus miercuri restrictii pentru importul de carne de la 14 companii din sase tari care folosesc substante daunatoare in procesarea carnii. Este vorba despre companii din America, Spania, Olanda, Germania, Franta si Polonia. Autoritatea Sanitara sustine ca a gasit in carnea provenita din respectivele tari bacterii ca listeria, salmonella, dar si substanta oxytetracycline. Tot acestia afirma ca loturile exportate catre Rusia pana la data de 28 septembrie vor fi primite, dar numai dupa analize amanuntite de laborator. Serviciul de supraveghere a intarit controlul si asupra importurilor din Republica Moldova, Brazilia, Belgia, Italia si Uruguay, informeaza Ria Novosti.


de Mircea Barzoi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.