Ultima oră

Potiunile hand-made, secretele vechilor farmacisti

Raluca Manolache
11 sep 2010 1504 vizualizări
Farmacistii de formatie veche din Focsani transforma prin magie substantele si prafurile in adevarate tratamente u fiecare bolnav beneficiaza de o reteta individualizata, aceasta fiind prescrisa de catre doctorii dermatologi, internisti, pediatri, ginecologi sau psihiatri u cei mai in virsta dintre pacienti prefera sa se trateze cu potiunile magice, in vreme ce doamnele de moda veche nu au renuntat la gerovitalul preparat in laboratorul din spatele farmaciei u din anul 2003, asemenea retete nu se mai dau in regim compensat, chiar daca pretul acestor preparate este destul de mic u numarul farmacistilor care prepara medicamente a scazut simtitor in ultimii ani

Unguente, siropuri, creme si solutii pentru fata, corp si minte preparate dupa retete nascocite de medici si farmacisti cu vechime din orasul nostru. Acestea sint doar citeva dintre leacurile facute in farmacii si care le oblojesc suferintele vrincenilor ce nu au uitat ca pot beneficia de tratamente personalizate, uneori chiar experimentale, in functie de boala de care sufera. Farmacistii care au lucrat o viata in domeniu nu au renuntat sa creada in aceste tratamente si inca prepara retete dupa prescriptii magistrale, mai precis medicamente facute in farmacie dupa formule medicale patentate sau dupa formule proprii. Numarul farmaciilor din judet care pastreaza aceasta traditie este in scadere, dar aceasta activitate este continuata de catre farmacistii de formatie veche care de-a lungul anilor prin "magie" au reusit sa transforme substantele si prafurile in adevarate tratamente. Farmacista Valentina Cubolteanu spune ca in farmaciile cu traditie inca se mai lucreaza preparate magistrale, care sint solicitate de bolnavi. "Aceste retete sint cautate inca, se lucreaza mult. Onoram toate retetele. Formulele folosite sint indicate de medici, noi sintem cei cu manopera", ne-a spus Valentina Cubolteanu, administratorul farmaciei "Multifarm", fosta Farmacie 24. Farmacistul combina mai multe substante dupa prescriptia medicului in receptura, spatiul in care se afla toate ustensilele necesare pentru prepararea unui tratament eficient. Cu multa rabdare, indeminare si atentie, farmacistii amesteca substantele si prafurile pentru un remediu perfect. Daca pentru unele solutii simple timpul de lucru este de numai citeva minute, unele preparate necesita mai mult timp.


Alifii pentru frumusete


Desigur, "potiunile" se pot face pe loc sau pacientul revine in unitate la citeva ore pentru a ridica preparatul minune pe baza de bon. Cert este ca fiecare bolnav beneficiaza de o reteta individualizata in functie de afectiune, virsta. Maria Taban, presedintele Patronatului Farmacistilor filiala Vrancea, spune ca pentru copii si adulti difera concentratiile. "In farmacia noastra nu se refuza nici o formula magistrala, toate se prepara in limita stocului substantelor existente. Aceste retete care sint prescrise de medici nu au nici un avantaj pentru farmacie deoarece manopera, "taxa laborum" nu este platita. De-a lungul anilor am luptat pentru plata acestei manopere dar nu s-a obtinut nimic. In schimbul acestei situatii adaosul substantelor este de 100%", ne-a precizat farmacista Maria Taban, sefa unitatii "Hygeea". In aceasta unitate exista si formule proprii pentru prepararea unor creme si solutii impotriva petelor de pe fata si pentru intretinerea tenului. Vechile farmaciste din Focsani ne-au dezvaluit ca exista focsanence care de o viata intreaga folosesc doar produse cosmetice preparate in farmacii, iar tenul lor arata perfect. Inca populare au ramas cremele pe baza de galbenele, musetel, miere, tataneasa sau asa numitul "gerovital" preparat acasa. In plus, bolnavii merg pe vechile potiuni brevetate de medicii de pe vremuri cind este vorba de tratarea bataturilor sau a unor eczeme greu de vindecat.


Eficiente si ieftine, dar necompensate


Farmacistii atrag atentia ca inainte de 1989 bolnavii puteau merge in mai toate farmaciile pentru aceste tratamente facute pe loc, produsele magistrale reprezentind o adevarata industrie. Traditia s-a pierdut insa in favoarea medicamentelor importate, data fiind si agresivitatea cu care isi fac reclama companiile farmaceutice. Asa se face ca numarul farmacistilor care se ocupa de prepararea unor tratamente si a medicilor care le prescriu a scazut simtitor in ultimii ani. Medicii care continua sa prescrie retete magistrale apartin in principal anumitor specialitati, precum ORL, dermatologie, pediatrie, interne, ginecologie si chiar psihiatrie. Preparatele se gasesc sub diverse forme cum ar fi supozitoare, creme, unguente, siropuri, ovule etc. Aceste produse medicamentoase sint, de multe ori, mai ieftine. Putine preparate sar de 10 lei recipientul. "Aceste tratamente se fac numai de catre farmacisti si numai in farmacie. Medicii din garda veche mai prescriu astfel de retete care pina in 2003 se puteau prescrie si in regim compensat. Majoritatea pacientilor sint atrasi si de pretul scazut. Statistic, cam 20% din pretul unui tipizat reprezinta costul unei retete magistrale", arata Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor filiala Vrancea, respectiv sefa farmaciei "Alcor". Farmacistii spun ca in ultima perioada, vrincenii au inceput sa redescopere vechile tratamente facute din plante si alte ingrediente naturale si multi chiar renunta sa inghita pastile in favoarea unor medicamente "hand-made". (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.