Ultima oră

AFACERI: Business report: Cat te costa o zi de spitalizare in Romania; Topul bancilor care inregistreaza cele mai multe credite neperformante

Ziarul de Vrancea
9 sep 2010 556 vizualizări
Razboiul toamnei in telecom: drepturile de difuzare din 2011 pentru Liga I de fotbal

Cat te costa o zi de spitalizare in Romania


O zi de spitalizare costa un pacient care nu face dovada platii la zi a contributiei la sanatate minimum 100 de lei, dar poate ajunge si la 1.000 de lei in sectiile de Anestezie-Terapie Intensiva. In acesti bani intra doar cazarea, masa si asistenta medicala oferita pacientului. Daca adaugam si cheltuielile cu investigatiile, medicamentele, interventiile efectuate in spital, costul final al unei zile de spitalizare se dubleaza la anumite sectii. Pentru fiecare sectie a unui spital se calculeaza un indicator numit cost mediu pe zi de spitalizare. Tariful mediu al unei zile de spitalizare la sectia X dintr-un spital e format din costul hotelier si din media aritmetica a cheltuielilor cu medicamentele, investigatiile, materialele sanitare si procedurile efectuate in luna de referinta, se arata intr-o analiza Money.ro.


Topul bancilor care inregistreaza cele mai multe credite neperformante


La nivelul pietei, creditele clasificate drept indoielnic si pierdere reprezentau la jumatatea anului circa 18% din total, insa pentru bancile cu portofoliile cele mai mari cresterea volumului imprumuturilor restante se vede mai putin. Dintre cele mai mari zece banci dupa valoarea activelor administrate, cea mai slaba calitate a portofoliului de credite era inregistrata de Volksbank, cu o rata a neperformantelor de 21,6% inca de la sfarsitul lui martie. BCR, cea mai mare banca locala dupa active, inregistra la jumatatea anului credite neperformante reprezentand 14,7% din portofoliu, in timp ce Bancpost si UniCredit Tiriac consemnau rate de neperformanta de 12,9%, respectiv 10,9%, potrivit Ziarului Financiar.


Greii din constructii au avut profituri si in 2009


Cifra de afaceri cumulata a celor mai mari 40 de constructori autohtoni a fost, in 2009, cu 10% mai mare decat in 2008 (in lei). In euro, avand in vedere deprecierea inregistrata de leu anul trecut fata de moneda europeana (cu aproximativ 14%), afacerile celor mai importante 40 de companii au inregistrat o scadere de circa 5%. Cu alte cuvinte, cel mai puternic au fost lovite de recesiune firmele mici si medii, multe din ele fiind dependente de subcontractarea unor portiuni din lucrari mai mari, si mai ales cele axate pe constructii civile, scrie Capital.


Joburi bine platite pe criza: telefonist sau promoter


Tinerii au la dispozitie sute de posturi, platite si cu 600 de euro pe luna, la dispeceratele multinationalelor. Iar pentru 6 lei pe ora, pot alege sa lucreze ca promoteri in marile magazine. "Cele mai pesimiste perspective de angajare sunt raportate, in acest moment, in sectorul administratiei publice, al serviciilor sociale, dar si in constructii, transporturi, depozitare si comunicatii. De departe, cele mai banoase joburi disponibile sunt cele puse la bataie de companiile multinationale, in call-centeruri, insa, e drept ca cei care au sanse sa fie recrutati aici trebuie sa aiba ceva competente", au explicat specialisti in Resurse Umane contactati de EVZ.


Piata rezidentiala sau speranta (de relansare) moare ultima


La nivel national, pretul mediu, spun reprezentantii imobiliare.ro, cerut pentru apartamente a scazut cu 11,7%, de la 1.240 euro/mp, cat era inregistrat la sfarsitul lunii august 2009 la 1.095 euro/mp in prezent. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, in Capitala, pretul apartamentelor vechi cu o camera a scazut cu 10,1% in utimul an, ajungand in prezent la o valoare de 1.231 euro/mp. Reducerea a fost similara pentru apartamentele cu doua si trei camere: 7% in cel dintai caz, respectiv 7,1% in cel de-al doilea, scrie Business Cover.


Klaus Regling, salvatorul euro


Germanul Klaus Regling, directorul Fondului european de stabilitate financiara, are sarcina de a salva moneda unica europeana avand la dispozitie cativa angajati si 440 miliarde de euro. Fondul european de stabilitate financiara (ESFS), destinat sa asiste tarile membre ale zonei euro cu probleme de solvabilitate, a fost creat in mai, in cel mai grav moment al crizei datoriilor publice, asa-numita "criza greaca". A devenit operational in august, fiind dotat cu 440 miliarde de euro, contributie a statelor care folosesc aceasta moneda, cu alte 250 miliarde din partea FMI si 60 miliarde din partea UE. Klaus Regling a fost numit director al acestei structuri, scrie Romania libera.


Urmeaza noi minime in octombrie?


Brokerii romani spun ca nu. Brokerii romani sunt de parere ca piata locala de capital nu va atinge noi minime in luna octombrie, acestia considerand ca principala problema a Bursei este lichiditatea scazuta si lipsa interesului investitorilor. "Nu cred ca vom vedea noi minime in octombrie. Minimele care au fost atinse in primavara anului trecut nu vor fi atinse, iar minimele de anul acesta ar putea fi atinse doar daca vedem scaderi foarte mari pe piata americana", a declarat Octavian Dragolea, director in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest. Acesta a mai adaugat ca nici nu conteaza foarte mult directia in care se va indrepta piata atat timp cat "nu avem piata", investitorii preferand sa stea in expectativa, scrie EconomicTimes.ro.


Razboiul toamnei in telecom: drepturile de difuzare din 2011 pentru Liga I de fotbal


Pe o piata in care cresterea mai poate veni doar "furand" clientii competitorilor, meciurile interne de fotbal vor fi cele mai disputate drepturi de difuzare din Romania. Romtelecom isi doreste atat de mult sa castige in fata RCS incat ia in calcul si o asociere cu UPC, spun surse de pe piata. Un meci de top, precum Steaua-Dinamo, aduna in fata televizoarelor intre 2 si 2,5 milioane de romani si genereaza in prezent venituri din publicitate de aproximativ 50.000 de euro. RCS&RDS si Antena 1 platesc 34 mil. euro pe sezon pentru a difuza campionatul intern, scrie Ziarul Financiar.


Asa arata noul Chevrolet Aveo, pe piata din vara lui 2011


Chevrolet a prezentat miercuri, 8 septembrie, primele fotografii si informatii despre noua generatie a modelului de clasa mica Aveo, care pastreaza fidel liniile conceptului Aveo RS. Masina debuteaza fizic, in premiera mondiala, la Salonul Auto de la Paris din luna octombrie, scrie StiriAuto.ro.


Ioan Niculae ameninta ca va destabiliza sistemul national de gaze


Omul de afaceri Ioan Niculae vrea sa renunte la statutul de intreruptibil al tuturor celor sase combinate chimice ale sale si, totodata, la achizitionarea de gaze de productie interna. Niculae va apela la aceasta masura odata cu expirarea unei ordonante de urgenta a Guvernului care facilita fabricilor cu statut de intreruptibil cumpararea de gaze doar din productia interna de doua ori mai ieftine decat cele din import. Omul de afaceri isi motiveaza decizia prin faptul ca nu a beneficiat niciun moment de avantajele prevazute prin lege, scrie Money.ro.


Despre munca si principii


De cateva saptamani, toata lumea discuta de Ordonanta nr. 58, de Norme, de incompetenta, de dezastru... Ordonanta de care vorbim a creat foarte multe probleme, in special la nivelul practic, al indeplinirii obligatiilor declarative. Cred insa ca a facut si un lucru foarte bun: a scos la iveala haznaua legislativa in care existam! Unii poate nici macar nu stiam acest lucru... Cred ca singura noastra sansa este sa nu ne mai complacem in a trai intr-o astfel de hazna, scrie Gabriel Biris in editorialul sau din Capital.



de I.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.