Ultima oră

INTERNATIONAL: Presa in Diagonala: Nigeria: 680 de detinuti au evadat din inchisoare; Turcia: Trei morti si alti patru infectati cu virusul West Nile

Ziarul de Vrancea
9 sep 2010 403 vizualizări
China si Japonia isi disputa suveranitatea unei insule; Un sat siberian a fost mistuit de flacari;

Un sat siberian a fost mistuit de flacari


Un intreg sat din sudul Siberiei a ars miercuri intr-un nou val de incendii provocate de vantul puternic si temperatura ridicata. Peste 1.000 de oameni au ramas fara locuinte potrivit autoritatilor. Nu s-au inregistrat raniti si toata populatia satului a fost evacuata in timp util catre diverse institutii de asistenta sociala. In incendiu cele 433 de case ale satului Nikolayevka au ars pana in temelii fiind cuprinse deodata de flacari. Vantul care batea cu 28 m/s dinspre teritoriul cazac si temperatura de peste 30 de grade celsius au zadarnicit orice operatiune de prevenire. Alte incendii sunt prevazute in Rusia in zona granitei cu Kazakhstanul intr-un alt sat in care 1.500 de persoane locuiesc in 500 case. O parte din acesti oameni au inceput sa fie evacuati in timp ce cateva case situate in apropiera satului au luat deja foc. Autoritatile s-au organizat cu brigazi speciale, echipe de salvare si echipamente cu ajutorul carora sa poata lupta cu focul. Presedintele Medvedev a dat ordin ca oamenii ce si-au pierdut locuintele sa primeasca compensatii din partea statului, scrie CNN.


China si Japonia isi disputa suveranitatea unei insule


Doua ambarcatiuni japoneze au incercat marti sa intercepteze un vas chinezesc care patrunsese intr-un sector disputat, iar cele trei ambarcatiuni s-au ciocnit. In urma acestui incident capitanul vasului chinez a fost dus pentru interogatoriu in insula Okinawa. China a declarat public ca solicita patrulelor japoneze sa nu mai intervina in apele din jurul insulelor Diaoyu, in caz contrar China isi reverva dreptul de a actiona. Insulele disputate sunt numite in Japonia Senkaku si in China Diaoyu si sunt in acest moment controlate de catre prima tara. Un alt pretendent la suveranitatea insulelor este Taiwanul, acesta aflandu-se in litigiu de peste 40 de ani. Disputele asupra teritoriilor maritime sunt frecvente in apele asiatice in special in ceea ce priveste lantul de insule dintre China, Japonia, Vietnam si Coreea. In luna iulie secretarul de stat Hillary Clinton a declarat ca SUA va incerca sa ajute in solutionarea disputei dintre China si Vietnam legata de insulele din sudul Marii Chinei. Afirmatia a starnit mania Chinei care pretinde intraga suveranitate a insulelor si care doreste sa rezolve problema intr-o discutie directa cu Vietnamul, anunta New York Times.


Fost presedinte polonez acuzat de implicarea in sistemul american de inchisori secrete


CIA este acuzata ca a detinut o inchisoare secreta pe teritoriul Poloniei, in cadrul careia au fost aplicate tratamente inumane persoanelor suspectate de participare in actiuni de terorism. Aleksander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei a declarat ca nu a stiut despre existenta vreunei inchisori secrete pe teritoriul tarii sale si prin urmare nici despre tratamente abuzive aplicate celor inchisi. Declaratiile fostului presedinte au venit dupa ce Associated Press (AP) a dezvaluit ca intre anii 2002 si 2003, Abd al-Rahim al-Nashiri, cel care a organizat atacul cu bomba asupra distrugatorului USS Cole ar fi fost subiectul unei anchete abuzive intr-o inchisoare secreta din Polonia. AP sustine ca a aflat informatiile de la fosti agenti din serviciile secrete potrivit carora al-Nashiri ar fi fost terorizat prin amenintarea strapungerii capului cu o masina de gaurit si prin amenintari cu un pistol fara gloante. Procurorii investigheaza in prezent implicarea Poloniei in sistemul american de inchisori secrete descoperit in multe tari, in care detinutii au avut parte de tratamente dure. Ziarul polonez Gazeta Wyborcza anunta luna trecuta ca procurorii l-ar putea acuza pe Kwasniewski impeuna cu alti oficiali polonezi de crime de razboi, informeaza Fox News.


Nigeria: 680 de detinuti au evadat din inchisoare


Autoritatile nigeriene cauta peste 680 de detinuti care au evadat din inchisoare. Penitenciarul a fost atacat de aproximativ 200 de membri ai unei secte islamice numite Boko Haram. Un politist a fost ucis si doi oficiali au fost raniti. Atacatorii au eliberat 721 de detinuti dintre care 35 au fost prinsi la scurt timp dupa evadare. Intre detinutii evadati se numara si 80 de membri ai sectei islamice. Boko Haram se afla in conflict cu autoritatile nigeriene pentru ca acestea refuza sa impuna legea islamica numita sharia in jumatatea de nord a tarii care este dominant musulmana, scrie CNN.


Dinozaurul cu cocoasa a fost descoperit in Spania


Paleontologii spanioli au descoperit ramasitele unui ciudat dinozaur cu cocoasa. Fosila a fost gasita in provincia Cuenca si dateaza din Cretacicul timpuriu, perioada situata acum 120-150 milioane de ani. Scheletul sau, decoperit aproape integral, masoara sase metri lungime. Dinozaurul care face parte din familia teropozilor este unul special, singurul de acest gen descoperit pana acum. Din cercetarile specialistilor rezulta ca dinozaurul descoperit in Spania reprezinta cea mai veche forma a ramurei Carcharodontosaurus, cel mai mare dinozaur pradator care a trait vreodata pe pamant si care pana in prezent a fost localizat numai pe continentele din emisfera sudica. Fosila nou descoperita este diferita de orice alt schelet de dinozar decoperit vreodata datorita coloanei vertebrale extrem de curbata si cocoasei proeminente. Pentru moment paleontologii nu sunt siguri care era rolul pe care cocoasa il purta in existenta dinozaurului, dar au exclus varianta in care cocoasa era considerata o posibila boala sau malformatie. Actuala ipoteza de lucru este aceea a unei rezerve de grasime. Noua specie decoperita de paleontologii spanioli a primit numele de Concavenator, anunta AFP.


Turcia: Trei morti si alti patru infectati cu virusul West Nile


Trei oameni au murit si alti patru sunt infectati cu virusul West Nile, a anuntat astazi Ministerul Sanatatii din Turcia. Toate victimele sunt persoane in varsta, cu probleme de sanatate majore anterioare infectarii si provin din vestul Turciei. Autoritatile au anuntat ca nu exista riscul unei epidemii si ca virusul West Nile nu reprezinta o amenintare serioasa asupra populatiei. Purtatorii virusului sunt tantarii Asian Tiger, iar simptomele infectarii seamana cu o raceala banala care insa se transforma rapid in encefalita si meningita. Virusul a ucis pana acum sase rusi, patru greci si doi romani, informeaza Novinite.



de Mircea Barzoi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.