Ultima oră

Stefan Neagu: Negustorii au facut Focsaniul modern

Valentin Muscă
7 sep 2010 2541 vizualizări
Profesorul Dodica aduce inaintea contemporanilor universul celor care au transformat doua puncte vamale intr-un oras modern: negustorii

Profesorul Stefan Neagu a scos din arhive lumea de ieri a negustorilor focsaneni, dindu-ne ocazia sa-i descoperim pe creatorii vietii economice a celor doua tirguri de pe Milcov, cei care au pus bazele municipiului de astazi: negustorii. "Blamati si respectati in aceeasi masura, invidiati, luati ca model de reusita sociala, ctitori de biserici de mir si institutii socio-economice, negustorii focsaneni au fost motorul care a pus in miscare viata locuitorilor din Focsani, transformind localitatea intr-un centru economic important in perioada interbelica", ne-a spus prof. Stefan Neagu, pe care colegii si prietenii il numesc cu dragoste "Dodica". Pentru inceput, Stefan Neagu a editat un prim volum, "Focsani. File din istoria comertului" (Ed. Rafet, Rimnicu-Sarat, 2010), urmind ca, in functie de posibilitatile materiale, sa urmeze un al doilea volum cu negustorimea focsaneana dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Interesant este ca povestile negustorilor de ieri au putut sa se intrupeze intr-o carte datorita sprijinului omului de afaceri Nicu Mazere, el insusi un negustor, care este nu doar coautor, dar si mecena pentru aceasta lucrare. Volumul este povestea negustorimii din Focsanii Moldovei si ai Munteniei, care a facut ca din doua puncte vamale de-o parte si de alta a Milcovului sa se dezvolte frumosul oras interbelic in care negustorii armeni, greci, romani si evrei se intreceau in a oferi clientilor produse de calitate, aduse de la Viena si Paris. Intr-o vreme cind chinezariile nu erau la moda si lumea cumpara putin, dar bun, negustorii aduceau la comanda pentru elita orasului cele mai recente produse si utilaje din Occident. "Focsani. File din istoria comertului", cu minusurile inerente primei editii, este prima incercare de abordare a istoriei Focsanilor din prisma comertului, a negustorilor, fiind inainte de toate un demers cu totul original, care ne scoate din lumea scolastica a datelor si evenimentelor istorice. "Va urma o a doua editie, corectata si completata, astfel incit anumite erori strecurate in text sa fie indreptate pentru a nu stirbi povestile frumoase ale negustorilor focsaneni", ne-a mai spus prof. Stefan Neagu. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.