Ultima oră

FINANTE BANCI:ean Claude Trichet: Nu exista inlocuitori ai unei politici economice sanatoase

Ziarul de Vrancea
6 sep 2010 486 vizualizări
Vizita in Romania a presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, vine pe fondul unor dispute intre Guvernul roman si institutia centrala europeana

In cadrul vizitei sale anterioare, care a avut loc in 2004, programul lui Jean Claude Trichet includea convorbiri oficiale cu presedintele, premierul si ministrul de Finante. De aceasta data, seful Bancii Centrale Europene s-a marginit sa participe la un concert si sa tine un scurt discurs. In termeni protocolari, el a felicitat BNR pentru conduita politicii sale monetare ºi pentru contribuÃia la stabilitatea financiară a Ãării, incurajand de asemenea Guvernul să implementeze deciziile "curajoase" care sa ajute la iesirea din criza.


"BCE este atent implicată in monitorizarea programului de ajustare", a mai precizat Trichet, care a facut in mod expres o referire la importanta independentei BNR fata de Guvern- cheia "scandalului" taierii salariilor din BNR.


La randul sau, Guvernatorul Isarescu a vorbit in acelasi ton, facand referire la cat de importanta este resursa umana a BNR, aluzie evidenta la masura prin care taierea salariilor ar putea demotiva interesul acestora pentru continuarea muncii. "Banca NaÃională nu ar fi reuºit să ducă la bun sfarºit atribuÃii dintre cele mai complexe fără aportul major al salariaÃilor, de fapt al resursei umane pe care singură ºi-a creat-o: angajaÃi, experÃi, manageri. Iată motivul pentru care le mulÃumesc călduros atat actualilor, cat ºi foºtilor membri ai acestei echipe performante, pentru calitatea ºi probitatea profesională", a spus Guvernatorul roman.


Isarescu a mai atins in discursul sau si problema atragerii de fonduri europene. "Un rol esenÃial pentru dezvoltarea durabilă a Romaniei il are atragerea fondurilor europene, deoarece economisirea in Romania va rămane insuficientă o perioadă relativ indelungată de timp. Banca NaÃională va depune toate eforturile ºi va folosi intreaga sa expertiză pentru a accelera acest proces", a spus Isarescu.


Concertul la care a participat JC-Trichet i-a reunit pe mai toti presedintii de banci comerciale din Romania, o parte dintre ei declarand pentru HotNews ca isi doreau sa il revada pe bancherul central al Europei. "Stiu ca protocolul nu prevedea discutii cu noi ca presedinti de banci, dar am fi dorit sa il abordam pentru chestiuni punctuale, de interes comun", a declarat unul dintre sefii institutiilor de credit aflati in sala. "As fi dorit sa abordam problema Ordonantei 50, daca as fi avut ocazia. Stiu insa ca la asemenea ocazii nu ai cum sa fixezi pe agenda de discutii asa ceva. Probabil ca discutiile vor avea loc totusi, dar la modul institutional", a precizat un alt sef de banca comerciala.


de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.