Ultima oră

FINANTE BANCI: Din zicerile noului ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu

Ziarul de Vrancea
4 sep 2010 748 vizualizări
Vezi ce interpelari i-a adresat lui Vladescu si de ce crede el ca forfetarul nu e cel mai potrivit

Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, crede ca impozitul forfetar nu e cel mai potrivit. El chiar a propus Guvernului trecut o formula "mai altfel". Cat despre relatia cu fostul ministru, Ialomiteau l-a interpelat pe Vladescu de doua ori. O data pentru banii depusi pentru cumpararea de Dacii iar a doua oara pentru "aplicarea" legii bugetului de stat. Vezi cele mai importante declaratii despre fisc, impozite si reforme ale recent instalatului ministru de Finante


Despre impozitare


Guvernul caută soluÃii de inlocuire a impozitului minim, insă impozitul forfetar nu e cea mai potrivită. "Eu consider că nu putem să aplicăm sistemul de impozitare forfetar pentru că nu avem baza de date. Ce facem? Numărăm scaunele sau mesele sau numărul de muncitori?", a spus Gheorghe IalomiÃianu, vicepreºedintele Comisiei de buget-finanÃe.

Gheorghe IalomiÃianu a propus Guvernului o variantă de impozitare care să ia in calcul cifra de afaceri a companiilor. La aceasta ar urma să se aplice o cotă de deducere diferenÃiată: 85% pentru firmele din productie, 80% pentru cele din comert si 75% pentru prestatorii de servicii. "Din 100 de lei venit, se aplică 85% ºi rămane 15% ori 16% cota de impozit. Am propus ca acest sistem să fie opÃional. Cine vrea să opteze bine, cine nu să meargă pe sistemul real", a explicat IalomiÃianu.


Despre asteptari


"Aºtept de la acest Guvern continuarea reformelor! în condiÃiile unor reduceri de personal ºi de salarizare in randul funcÃionarilor publici cred că se impune o alternativă in ceea ce priveºte IMM-urile, respectiv oferirea de noi locuri de muncă in spaÃiul privat. în plus, trebuie să obÃinem cea de-a treia tranºă de la FMI ºi să ne punem de acord cu oficialii acestei structuri pentru viitor. Trebuie realizate, de asemenea, investiÃii majore in infrastructură!


Ialomitianu vs Vladescu. Sau invers


Ialomiteanu ii adresa in mai 2010 o interpelare (de-acum) fostului ministru Vladescu, in legatura cu banii depusi pentru Dacii. De raspuns insa, i-a raspuns Bogdan Dragoi. Ca sa mai aiba putintica rabdare"¦


O alta interpelare a fost legata de "aplicarea" legii bugetului de stat.


Despre cumulul de functii al parlamentarilor


Gheorghe Ialomiteanu a transmis o scrisoare conducerii Camerei in care notifica faptul ca detine si functia de conferentiar universitar la Universitatea Transilvania din Brasov, prin cumul. Scrisoarea a fost directionata spre avizare Comisiei Juridice, dar pe pagina cu decizii a Comisiei nu se gaseste nicio referire la ea.


în 2010 vom avea creºtere economică!"



"în 2010 vom avea creºtere economică de pană la nivelul de 1% incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului. Acest fapt vine ca urmare a aplicării programului de măsuri anticriză al Guvernului Boc ºi ca o consecinÃă a incheierii acordului cu Fondul Monetar InternaÃional. Să nu uităm că, deja, mai multe Ãări in care Romania realizează exporturi, au ieºit din criza financiară, ceea ce reprezintă un moment benefic pentru firmele noastre".


Despre bugetul Brasovului, fara curs de schimb


"Bugetul pe 2010 al judeÃului Braºov este chiar mai mare decat cel din 2008, cand a fost an de varf economic. Atunci bugetul judeÃean a fost de 235 de milioane de lei, iar in 2010 este de 255 de miliarde de lei". In 2008, cursul mediu leu/eur a fost de 3,68. In 2010 va fi foarte probabil, peste 4. In eur, bugetul din 2008 a fost de 63,85 ml lei, iar in 2010 de 62 ml.


Cred că este necesara o remaniere guvernamentală! Va aduce un suflu nou ºi, mai mult, ar putea creºte credibilitatea Guvernului Boc. Au existat o serie de balbe in actul de guvernare, culminand recent cu cele ale ministrului FinanÃelor ºi ale celui al Muncii


Gheorghe Ialomitianu


"Este necesară o remaniere!"



"Cred că este necesară o remaniere guvernamentală! Va aduce un suflu nou ºi, mai mult, ar putea creºte credibilitatea Guvernului Boc. Au existat o serie de balbe in actul de guvernare, culminand recent cu cele ale ministrului FinanÃelor ºi ale celui al Muncii. Au existat ºi deficienÃe de comunicare. Trebuie Ãinut cont că anul 2011 trebuie să aducă o schimbare in privinÃa programelor de relansare economică ºi a stabilităÃii. Decizia de remaniere aparÃine premierului, dar ar trebui discutată impreună cu acesta in faÃa grupurilor parlamentare".


Despre Observatorul preturilor


"Această măsură este una care se aplică in numeroase state europene. Totul este să nu se ajungă la un control asupra preÃurilor, ceea ce nu este normal intr-o economie de piaÃă! Faptul că populaÃia va fi informată asupra costurilor reale ale unor produse este un lucru bun! Vor fi evitate abuzurile! Nu ºtiu, insă, cat de pregătiÃi suntem pentru un asemenea sistem! în plus, să nu uităm că in Romania sunt multe companii care au instaurat un adevărat monopol! Cred că ar trebui eliminate aceste monopoluri ºi ulterior să stăm de vorbă. în plus, cred că inspectorii ANAF ar trebui să se ocupe de monitorizare


Trebuie redus numărul de taxe!"



"în opinia mea, faÃă de alte state, in Romania fiscalitatea este redusă, dacă ne raportăm la impozitul pe venit, pe salarii ºi la TVA. însă, totuºi, trebuie redus numărul de taxe. Importantă ar fi eradicarea birocraÃiei, fiindcă trebuie depuse prea multe acte ºi se efectuează prea multe controale care, practic, blochează activitatea micilor agenÃi economici! Eu ºi colegii mei din Comisia Buget-FinanÃe a Camerei DeputaÃilor am avut ºi o serie de iniÃiative in acest sens, in incercarea de a elimina acest sistem birocratic".


Despre cresterea TVA


"Creºterea TVA ii afectează pe toÃi cetăÃenii, iar in perioadă de criză nu este recomandabil să majorezi taxele ºi impozitele, dar trebuie Ãinut cont ºi de faptul că Guvernul era in criză de timp ºi trebuia să ia niºte măsuri, astfel incat să fie continuat acordul cu Fondul Monetar InternaÃional. Impozitarea tuturor veniturilor se aplică in toate statele membre ale Uniunii Europene. în Ãara noastră, această măsură ar trebui corelată cu regandirea sistemului de acordare a ajutoarelor sociale. Practic, de ajutorul statului ar trebui să beneficieze doar cei mai săraci dintre romani, nu ºi cei care deÃin pămant sau autoturisme de ultimă generaÃie".


"La nivel macroeconomic, prin creºterea TVA se asigură finanÃarea deficitului bugetar, dar ºi stabilitatea cursului valutar (?), iar Romania va avea mai multă credibilitate pe pieÃele financiare. Este adevărat că pot apărea creºteri de preÃuri, dar nu cred că vor exploda, aºa cum previzionează unii analiºti. PreÃurile vor creºte cu mai puÃin de 5%, pentru că evoluÃia lor va fi influenÃată de cerere, dar ºi de interesul comercianÃilor, care vor să-ºi vandă marfa. Cei mai afectaÃi de majorarea TVA vor fi romanii cu venituri mici, astfel că noi sperăm ca măsura guvernului să fie doar una temporară. Pe de altă parte, valul de cumpărători din 30 iunie era previzibil, acest lucru intamplandu-se ori de cate ori se anunÃă majorări de preÃuri. Panica romanilor a fost amplificată ºi de discuÃiile interminabile privind explozia preÃurilor".

Majorarea TVA nu ar aduce bani in plus la buget si nici cota unica n-ar fi de dorit, pentru ca ar afecta mediul de afaceri


Gheorghe Ialomitianu


plus la Bugetul de stat, in schimb ar duce la cresterea preturilor, a inflatiei si a evaziunii fiscale", ne-a declarat deputatul Gheorghe Ialomitianu, membru in Comisia de buget-finante a Camerei.


"Nici cota unica n-ar fi de dorit, pentru ca ar fi o masura prociclica si ar afecta mediul de afaceri", a adaugat acesta. Ialomitianu se pronunta pentru cresterea impozitelor pe proprietate, "pentru a doua, a treia casa".


de DP HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.