Ultima oră

Septembrie, luna fatidica pentru bugetari

Ziarul de Vrancea
3 sep 2010 2099 vizualizări
De la 1 septembrie institutiile deconcentrate si autoritatile publice locale au operat reducerile de personal dispuse de guvern, pentru a economisi 25 % din bugetul de salarii u doar 16 agenti de paza de la Politia Comunitara vor fi salvati de valul disponibilizarilor u la Agricultura directorul Costica Neata se lauda ca le-a gasit joburi celor concediati de Guvernul Boc u si institutiile Muncii au intrat la apa u singurii ramasi in institutie sint cei de la Fortele de Munca, care vin insa sa-si vizeze carnetele de somer u cele mai multe locuri de munca disponibilizate din Primaria Focsani erau vacante u 10 angajati de la Drumuri s-au pensionat ca sa nu ramina pe drumuri

Bugetarii din mai multe institutii vrincene si-au pierdut de la 1 septembrie locul de munca, in contextul disponibilizarilor anuntate de Guvern pentru economii la buget. Astfel, o parte din salariatii de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Primariile Focsani si Adjud, Politia Comunitara, Prefectura, dar si din institutiile aflate in subordinea Ministerului Muncii spun adio locului de munca intrind in preaviz din aceasta luna. Disponibilizarile s-au facut dupa criterii prestabilite si dupa sustinerea unor examene de mentinere pe post. Daca de la DADR au primit preaviz sa plece acasa circa 50 de angajati, de la Agentia Judeteana de Ocuparea Fortei de Munca au plecat 12 functionari. Vor mai pleca in somaj angajati de la Casa de Pensii, Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS), Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si Sectia de Drumuri Nationale. Cele mai mari disponibilizari s-au facut in rindul politistilor comunitari, de unde trebuie sa paraseasca posturile 132 de persoane. Plecati in somaj sau la pensie fostii angajati nu au adus decit aparent "bunastarea" mult dorita de guvernanti in sistemul bugetar. Aceasta fiindca in continuare se va pune presiune pe bugetul asigurarilor sociale, ceea ce inseamna ca premierul Emil Boc nu face altceva decit sa scoata banii dintr-un buzunar si sa-i puna in celalalt.


132 de politisti comunitari intra in preaviz


132 de agenti de paza incadrati la Politia Comunitara din subordinea Primariei Focsani au intrat din 3 septembrie in preaviz. Acestia au primit preaviz pentru 20 de zile si vor fi obligati sa vina la munca patru ore pe zi pina la intrarea in somaj. Lista cu cei care urmeaza sa plece s-a intocmit "democratic", dupa ce agentii de paza au stabilit criteriile. Asa se face ca 16 persoane isi vor pastra posturile din cei 148 de agenti existenti la aceasta data. Conform legii, patru salariati nu pot fi dati afara pentru ca se afla in concediu de crestere copil si trei isi vor pastra jobul pentru ca sint lideri sindicali. Si in cazul a altor trei familii, unul din parteneri trebuie sa paraseasca slujba. De asemenea, se va tine cont de sanctiunile primite, de situatia familiala si sociala precum numarul de copii aflati in intretinere sau daca politistul comunitar este singurul care aduce bani in casa. Ion Gheorghe, seful Politiei Comunitare, spune ca institutiile au fost notificate ca incepind cu data de 16 septembrie vor inceta raporturile contractuale. Doar la Casa de Asigurari de Sanatate si Directia de Finante contractele vor fi valabile pina la 1 octombrie, printr-o derogare. Politia Comunitara va ramine cu 98 de angajati, cei salvati fiind politistii din strada, personalul TESA si personalul contractual. Potrivit noilor reglementari numarul angajatilor la Politia Comunitara trebuie sa fie raportat la numarul populatiei, respectiv 1 la 1.000 de locuitori.


Neata promite slujbe fostilor angajati


Conform noii organigrame, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) a suferit una dintre cele mai mari reduceri de personal, de la 83 de posturi la 30. Multi dintre cei care au ramas pe dinafara sint specialisti de la centrele agricole arondate primariilor, insa au fost afectati si salariatii de la judet. Directorul DADR, Costica Neata, sustine ca a reusit sa gaseasca pina acum locuri de munca pentru 43 din cele 48 de personae disponibilizate. Potrivit acestuia, de la 1 septembrie au fost semnate primele preavize de 15 zile pentru concediatii DADR. «Aproape tuturor celor care au fost diponibilizati le-am gasit cite ceva de munca. Mai avem cinci persoane carora trebuie sa le gasesc de munca si pot spune ca i-am rezolvat pe toti. Sper sa reusesc. Era si pacat ca niste buni profesionisti sa se piarda», ne-a declarat Neata. Faptul a fost confirmat si de liderul de sindicat din cadrul DADR, Mariana Botea. «Da, s-a reusit gasirea unor solutii pentru angajarea a o parte din fostii salariati, dar nu pentru toata lumea", a precizat Botea. Potrivit unor surse din cadrul DADR, una din solutiile adoptate pentru «salvarea» specialistilor ar fi fost obtinerea de catre acestia de autorizatii persoane fizice (PFA-uri) si incheierea unor contracte de consultanta cu diferite primarii sau firme.


Angajatii de la Drumuri s-au pensionat


Sectia de Drumuri Nationale (SDN) Vrancea a renuntat la 10 angajati, in contextul disponibilizarilor anuntate la nivelul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Cele 10 persoane de la SDN Vrancea au iesit la pensie, atit muncitori, cit si personal TESA, astfel incit in prezent Sectia judeteana de Drumuri Nationale functioneaza cu circa 70 de angajati. "Inca din aprilie avem discutii cu angajatii. Cele 10 persoane si-au facut cerere de pensionare", a declarat Lucica Chiper, sefa SDN Vrancea. Compania de Drumuri a disponibilizat miercuri 550 de persoane, in baza unui ordin al ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, acestia urmind sa primeasca intre 1 si 5 salarii compensatorii, in functie de vechime. Disponibilizarile au loc in centrala si la o parte din regionale, iar angajatii vor primi lunar salariile compensatorii, dupa finalizarea perioadei de somaj, acolo unde este cazul.


Institutiile Muncii s-au micsorat obligat


Institutiile Muncii isi "numara acum bobocii" dupa reducerile de posturi. Directorii executivi ramasi pe scaune cauta acum sa realizeze indicatorii de performanta cu schema de personal redusa, impusa de la Bucuresti. Noile organigrame au adus nemultumiri si noi someri. Singurii someri care au ramas in institutie sint cei de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vrancea! Daca pina acum veneau la serviciu pentru a cistiga leafa la sfirsit de luna, in prezent trec pe la fostul loc de munca pentru a primi stampila in carnetul de somaj. Astfel, din "institutia somerilor" au plecat 12 angajati in urma deciziei Guvernului de a reforma aparatul de stat. La AJOFM a fost necesara organizarea unei examinari pentru ocuparea a sapte posturi din statutul de functii. In aceeasi postura s-a aflat si Casa Judeteana de Pensii (CJP) care a fost nevoita sa se debaraseze de serviciile prestate de 20 de functionari . De asemenea, ITM a fost nevoit sa se reduca pina la 53 de functionari, cu sase mai putini decit in lunile precedente. La fel s-a intimplat si la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) care a renuntat la opt posturi. Cu toate ca angajatii au amenintat cu greva generala, numarul de angajati a ajuns la 22, cifra impusa de minister.


La Focsani peste 150 posturi au fost taiate de pe "hirtie"


Potrivit unei situatii prezentate de Primaria Focsani majoritatea posturilor diponibilizate erau vacante. Prin OUG nr. 63/2010 s-a stabilit ca numarul maxim de posturi ce pot fi incadrate la nivelul Primariei Focsani este de 696 din care 575 reprezinta numarul maxim de posturi pentru aparatul de specialitate al primarului si pentru institutiile din subordinea Consiliului Local. Posturile sus mentionate au fost aprobate de Consiliul Local Focsani, dupa obtinerea avizului de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Potrivit acestor organigrame, din cele 138 de posturi ale Primariei, la care se mai adauga inca 82 posturi pentru Serviciul de asistenta medicala din cabinetele scolare, au fost reduse 26 posturi vacante si un post ocupat. In acest an, din cadrul Primariei au mai plecat inca 7 salariati, prin demisie sau pensionare. De la Directia de Dezvoltare Servicii Publice, unde exista 303 posturi, au fost reduse 77 posturi vacante si 19 posturi ocupate. De la Clubul Sportiv Municipal Focsani 2007, care are 18 posturi au fost reduse 4 posturi vacante si 2 posturi ocupate, in timp ce de la Ateneul Popular au fost reduse 8 posturi vacante si 2 posturi ocupate. La Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei" au fost reduse 17 posturi vacante si 8 posturi ocupate, la Teatrul Municipal au fost reduse 9 posturi vacante si 4 posturi ocupate. Asa cum am mai spus, Politia Comunitara are dreptul la 98 posturi. Pentru a respecta acest normativ, s-au redus toate posturile vacante si 132 posturi ocupate, din care 126 posturi de paznici si 6 posturi de sef formatie paza. Serviciul Public comunitar de Evidenta a Persoanelor Focsani are dreptul la 15 posturi. De aici au fost reduse cele 6 posturi vacante.


Angajatii si salariile de la Prefectura au intrat la apa


Si din celelalte primarii din judet pleaca 224 de salariati, cei mai multi de la Primaria Adjud, respectiv 192 angajati. Acestia au primit deja notificari si au fost preluati de Fortele de Munca. Reducerea schemei de personal s-a aplicat si in cazul Institutiei Prefectului, unde, inca din luna iulie s-a luat in discutie "subtierea" organigramei. Conform analizei de la acea data, prefectul Ion Oprea era nevoit sa reduca 10 posturi din cele 47 existente, pina la sfirsitul anului. Primul si singurul "sacrificat" pina in prezent a fost subprefectul Vincentiu Micheci, care a fost "retrogradat" din functia de subprefect, care s-a desfiintat, in cea de sef de cancelarie, pe care a mai detinut-o anterior. De asemenea, cu prilejul restructurarii institutionale au mai disparut din "schema" si doua posturi de director, economic si juridic, care au fost transformate in posturi de sefi servicii, deci, cu salarii diminuate. Primul criteriu de selectie anuntat de reprezentantii Guvernului in teritoriu a fost eliminarea angajatilor cu abateri. Si salariile functionarilor au intrat la apa cu 25%, astfel incit veniturile nete au scazut si cu pina la 2.000 de lei in cazul celor cu functii. Reducerea bugetului de salarii cu 25% se aplica cel putin pina anul viitor. (M. BESLEAGA, D. GANEA, R. MANOLACHE, D. GIRLEANU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 21 ore, 9 minute, 49 secunde
Oare cum au reusit atat de repede sa-si gaseasca slujbe? Nu cumva tot la stat? Ca pe piata muncii nu apar decat posturi de muncitori necalificati, de specialisti IN ORICE DOMENIU - nici nu poate fi citeste integral
, acum 739392 zile, 21 ore, 9 minute, 49 secunde
Sa traiti biineeeee......! Se pare ca lumea traieste bine in continuare. romanul indura cu stoicism pana la capat. unde este capatul?
, acum 739392 zile, 21 ore, 9 minute, 49 secunde
Mai acum un an erati bucurosi ca ne vor rade pe noi (profitorii, nesimtitii etc.) si o sa va dea voua. Erati de acord cu toate si daca ati fi avut puterea ati fi spanzurat toti bugetarii, ca dupa citeste integral
, acum 739392 zile, 21 ore, 9 minute, 49 secunde
in sfarsit astia de la ziar v-a venit in minte sa nu mai publicati si IP celor care scriu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.