Ultima oră

Coacazele din Vrancea ii vitaminizeaza pe nemti

Iulia Crețu
3 sep 2010 1679 vizualizări
Din padurile judetului s-au strins 20 tone coacaze pentru Germania si 80 tone catina pentru Olanda u Directia Silvica spera sa trimita nemtilor si 80 tone de macese

Fructele de padure din Vrancea au luat si in acest an drumul strainatatii. Primele fructe adunate au fost cele de coacaz, reprezentantii Directiei Silvice afirmind ca cele 39 de ha de teren cultivat in comuna Vizantea-Livezile si orasul Panciu au scos o recolta bunicica. In conditiile in care asupra culturilor, in 2010, nu s-au facut lucrari sau stropiri, din cauza costurilor de intretinere mari si a cererii nu foarte bune. Este vorba de 20 tone de fructe de coacaz care vor ajunge in paharele germanilor. In trecut, parte din productia de fructe de padure obtinuta pe terenurile Directiei Silvice era procesata la Neamt, unde exista o fabrica de sucuri. Competitia de pe piata a tras pe margine fabrica de "vitamine", lasind la raft produse similare, dar cu o concentratie de fruct mai slaba. Potrivit declaratiilor oferite de Titi Olteanu, purtatorul de cuvint al institutiei, saptamina viitoare va incepe si recoltatul maceselor. Fructele acrisoare sint arvunite de olandezi. "Am contractat productia de macese, la care saptamina viitoare incepem recoltatul. Din pacate, pentru catina nu avem deocamdata cereri clare, iar pentru aceste fructe nici nu sint foarte multi cumparatori. Fructele merg la export, la noi nu au cautare. Coacazele merg in Germania, macesele in Olanda si catina speram sa o trimitem tot in Germania. La catina, folosita in special in industria farmaceutica, estimam o productie de 80 tone, aceasta fiind adunata din zona de deal si munte, incepind de la Dumitresti si pina spre Adjud. Aceeasi cantitate a iesit si la macese, acestea fiind culese din toate zonele", ne-a declarat Titi Olteanu. De pe urma trimiterii in Germania a coacazelor, Directia Silvica a incasat suma de 70.000 lei. Cit despre productia de mure sau zmeura, silvicultorii spun ca prin padurile noastre fructele dupa care multi "mor" de placere nu cresc in cantitati importante. De altfel, sezonul capricios al verii a stricat productia de zmeura, asa cum s-a intimplat in judetul Suceava. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.