Ultima oră

5 miliarde lei pentru un depozit de antiderapant din sare si nisip

Iulia Crețu
30 aug 2010 877 vizualizări
Focsanii figureaza pe lista neagra a oraselor cu aer slab calitativ, din cauza prafului de pe strazi u cu toate acestea, noi continuam sa folosim reteta nisip cu sare pentru indepartarea zapezii de pe strazi u desi bulevardele sint pline de gropi si asfaltul e desfigurat din cauza verii toride, municipalitatea vrea sa dea 5 miliarde de lei pe un depozit de material antiderapant u consilierii municipali se reunesc astazi pentru prima data dupa vacanta din august pentru 35 de proiecte de hotarire

Primaria Focsani se gindeste sa-si faca vara sanie, chiar daca sania respectiva este cam scumpa si nici nu convine directivelor de mediu. La sedinta de Consiliu Local de astazi, alesii trebuie sa decida daca se merita sa scoata de la bugetul local suma de 500.000 lei (5 miliarde lei vechi) pentru amenajarea unei platforme pentru depozitarea materialului antiderapant, in incinta SC Transport Public SA Focsani, din strada Marasesti. Asta in timp ce strazile din oras zac scormonite, cu asfaltul crapat si pline de gropi, iar bulevardele-s in valuri din cauza verii toride. Depozitul de sare si nisip nu este tocmai prietenos cu mediul, fiind o sursa de poluare a aerului respirabil, iar aruncarea sa pe carosabil "maninca" precum o carie din stratul de asfalt. Ca sa nu mai spunem ca municipalitatea si-a demonstrat incapacitatea de a aduna materialul folosit iarna, iar in sezonul cald pe strazi adie briza de Sahara, plina de pulberi nocive. Normativele de mediu recomanda solutii speciale pentru indepatarea zapezii de pe strazi, care sint ceva mai scumpe, dar care nu ataca stratul carosabil. "Platforma va avea o suprafata construita de 600 mp din beton armat cu pereti de sprijin din beton armat, acoperisul va fi construit partial cu structura din beton iar invelitoarea va fi din tabla. Alimentarea cu energie electrica se va face de la retelele existente, iar evacuarea apelor pluviale se va efectua printr-un deznisipator situat la partea sudica a platformei. Prin construirea acestei platforme se elimina consumul de nisip in exces in sensul ca nu se mai amesteca cu pamint si pietris, elimina ruperea benzii de aducere a nisipului la imprastietor, se inlatura topirea sarii si umezeala excesiva a nisipului obtinindu-se un timp redus de incarcare si conditii optime de lucru pe timp de zi si noapte", se arata in raportul Primariei Focsani.


Respiram aer imbicsit


Daca s-ar realiza, platforma ar trebui sa depoziteze pe 220 mp nisip, pe 90 mp sare, iar pe 290 mp sa fie spatiu de manevra si parcare. Intimplator sau nu, la aceeasi mapa de lucru a consilierilor municipali se gaseste si programul de gestionare a calitatii aerului pentru pulberi in suspensie pentru anii 2010-2014, in Focsani. Acesta presupune implementarea citorva directii pentru imbunatatirea aerului respirabil, mai ales ca, la ultima raportare a Ministerului mediului, Focsanii erau pe lista neagra a localitatilor cu aer slab calitativ. Calificativul fusese dat in urma masuratorilor facute in privinta pulberilor in suspensie, al prafului, rezultat in urma actiunilor de deszapezire. Cu alte cuvinte, aruncarea cu nisip si sare pe carosabil, ar trebui inlocuita cu alte materiale antiderapante prietenoase cu mediul. In programul de gestionare a calitatii aerului pentru pulberi in suspensie se prevede: "indepartarea in timp real a materialului antiderapant folosit pentru tratarea carosabilului in timpul iernii" pentru "reducerea concentratiei de pulberi" si "utilizarea cu prioritate a mijloacelor de curatire mecanizate", cu acelasi scop. Cei de la Mediu recomanda municipalitatii "spropirea strazilor conform Normei de igiena privind starea de sanatate a populatiei" si "reabilitarea si asfaltarea strazilor", dupa cum se arata in proiectul verde. (Iulia CRETU)


Israelienii vor sa ne monteze "big brother"-i si retele de securitate


Consilierii municipali au "treaba" astazi de la ora 16.00, cind sint convocati pentru sedinta ordinara a lunii august. Pe ordinea de zi figureaza 39 de proiecte, printre cele mai importante fiind rectificarea bugetara, prin care se trimit bani la investitii. Alesii au in intentie si linistirea motoarelor pe bulevarde pe timp de noapte, cel mai probabil intre orele 21.00 si 6.00. Municipalitatea are in intentie si "imbogatirea" din vinzarea unor terenuri cu extinderi din oras, la vot urmind a ajunge nu mai putin de 13 cereri de la cetateni. Tot astazi, la CL se dezbate si oportunitatea aprobarii PUZ-ului pentru cartierul eco al omului de afaceri local Ion Martis. La mapa cu proiecte a alesilor figureaza si o adresa a companiei ECI Telecom, din Israel, "furnizor global de infrastructura de retea pentru operatori si furnizori de servicii de retea", dupa cum se arata din prezentare. Firma vrea sa propuna un plan de afaceri municipiului de pe Milcov, pentru securitate si supraveghere video. "ECI Telecom ar dori sa stabileasca o cooperare de lunga durata cu orasul Focsani si sa ofere o solutie totala pentru zonele principale de activitati incepind cu controlor de trafic si camere, managementul parcarii, retea virtuala intre facilitatile orasului, pentru activitatile scolare, e-Educatie, AMR (Automatic Meter Reading), siguranta publica, supraveghere video, politie/pompieri/sanatate "" retele private securizate si acces Internet broadband in diverse parti ale orasului spre beneficiul cetatenilor si pentru a sprijini nevoile turistice", scrie Amos Cohen, sales and marketing director, Central East Europe, ECI Telecom Ltd. (I. CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.