Ultima oră

ESENTIAL:Salariul minim va fi stabilit saptamana viitoare, in urma unei noi intalniri Guvern-sindicate

Ziarul de Vrancea
28 aug 2010 508 vizualizări
Bugetarii si angajatii de la privat ar putea avea salarii minime diferentiate

Nivelul salariului minim pe economie pentru anul 2011 ar urma sa fie stabilit saptamana viitoare, in urma unei noi intalniri intre reprezentantii Executivului si cei ai sindicatelor, potrivit declaratiilor premierului Emil Boc. Patronatele au propus, la discutiile de vineri cu reprezentantii Ministerului Muncii si cu premierul, un salariu minim pe economie de 600-640 de lei, precum si separarea bugetarilor de angajatii de la privat in stabilirea castigului minim, varianta luata deja in calcul de Guvern, potrivit Mediafax.


"Am decis ca, saptamana viitoare, impreuna cu sindicatele, sa mai avem o intalnire in vederea stabilirii cuantumului final al salariului minim pe economie. Evident, parerile sunt diferite intre sindicate si patronate, dar, evident, Guvernul va media aceasta intalnire si vom lua o decizie dupa intalnirea de saptamana viitoare", a declarat primul ministru, dupa intalnirea cu reprezentantii patronatelor.


Emil Boc a aratat ca sunt si patronate care nu se opun cresterii salariului minim pe economie: "Sunt patronate care propun si sume mai mari de 600 de lei, in diverse conditii si situatii".


Emil Boc a mai precizat ca, desi varianta nu este deocamdata batuta in cuie, Guvernul a pus in dezbatere principiul ca angajatii cu salariile cele mai mici sa recupereze mai mult din reducerea de 25 la suta, iar cei cu salarii mai mari sa recupereze mai putin: "Vreau sa fiu foarte clar, principiul de la care pornim, de discutie deocamdata - nu este adjudecat de Guvern, este un principiu de dezbatere publica la salarizarea bugetarilor -, este acela ca cei care au salarii mai mici din sectorul bugetar vor recupera mai mult din pierderea de 25%, in timp cei cu salarii mai mari vor recupera mai putin".



Patronatele au propus separarea bugetarilor de "restul lumii"


Patronatele au propus la discutiile de vineri cu reprezentantii Ministerului Muncii si cu premierul Emil Boc un salariu minim pe economie pentru 2011 de 600-640 de lei, precum si separarea bugetarilor de angajatii de la privat in stabilirea castigului minim, varianta luata deja in calcul de Guvern.


"Majoritatea propunerilor patronatelor prezente la discutii au variat intre 600 si 640 de lei pentru un muncitor necalificat baza, dar nu s-a stabilit nimic. Nu salariul minim nu a fost insa principalul punct de discutie, ci coeficientii, care insa cred ca vor ramane batuti in cuie pentru ca sunt in lege", a declarat Marius Opran, presedintele executiv al UGIR-1903, participant la discutiile cu autoritatile, pentru Mediafax.


"Noi am propus separarea bugetarilor de restul lumii, iar secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu a intervenit si ne-a spus ca Guvernul are deja in analiza un astfel de proiect. In aceste conditii, bugetarii, cei platiti de la bugetul central, nu cei din autoritatile locale, ar negocia salariul minim cu Guvernul, iar salariatii de la privat cu patronatele si sindicatele", a adaugat Marius Opran.


Salariile bugetarilor ar putea creste in 2011 cu procente de 20, 16, 12, 8, 4 sau 1, in functie de nivelul acestora, cele pana in 800 de lei beneficiind de cea mai mare majorare, potrivit proiectului legii cadru a salarizarii bugetarilor, aflat de marti in dezbatere publica.


de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.