Ultima oră

Ma simt mai strain in tara mea decit in Italia

Ziarul de Vrancea
28 aug 2010 3697 vizualizări
Stranierii intorsi pentru o luna in Vrancea nu vad judetul cu ochi prea buni din cauza gropilor, a mizeriei, coruptiei si saraciei u desi vin cu bani in tara, multi spun ca sint tratati cu dispret de autoritati, fiind obligati sa stea la cozi sau sa dea spaga in spitale u intr-o luna, italienii au facut cit altii intr-un an, rezolvindu-si problemele cu actele, facind vizite medicale sau casatorindu-se u cei mai multi vrinceni plecati peste hotare se gindesc sa se intoarca in tara, insa doar dupa ce isi asigura pensia in Italia u Eu as alege Romania cu mare placere, dar asta depinde de tara, nu de mine , ne-a spus un italian din comuna Milcovul

Luna "italienilor" se apropie de sfirsit, perioada in care viata intregului judet s-a transformat. Pe strazi s-a circulat bara la bara, supermarketurile s-au aglomerat, au aparut cozi la pasapoarte si buletine, iar numarul nuntilor a explodat. Timp de o luna, cit au stat in tara, "italienii" au rezolvat cit altii intr-un an, si-au pus la punct actele, au mers la stomatolog, s-au casatorit, si-au renovat casele si si-au vizitat toate rudele. Cu toate acestea, cei mai multi stranieri intorsi acasa au regasit aceleasi localitati ponosite, au dat in gropile din sosele si s-au confruntat cu spaga. Peste toate acestea, atitudinea cu care au fost primiti de "bastinasi", i-au facut sa se simta discriminati, dar altfel decit in Italia. Cei mai multi se simt mai straini acasa decit in tara adoptiva si se gindesc de doua ori inainte de a se intoarce definitiv in tara.

In Rastoaca, peste 200 de familii s-au intors in august din Peninsula. Desi au venit cu drag acasa, multi nu au gasit o atmosfera prea primitoare. De la modul in care au fost tratati la magazin de vinzatoare, pina la spaga pe care sustin ca au trebuit sa o scoata din buzunar la spital sau cozile la care au trebuit sa stea ore intregi pentru un buletin sau pasaport. Intoarsa pentru o luna in localitatea natala, Daniela, care lucreaza de 6 ani in Italia, spune ca e dezamagita de ceea ce a regasit. "Oriunde te-ai duce trebuie sa stai numai cu mina in geanta, ca si cum n-ar avea salarii. E tara mea, imi place, vin mereu acasa, dar este o mare diferenta. Aici la spital nu te priveste nimeni in fata, trebuie sa dai cite o suta, cite doua, ca altfel nu se uita la tine. Ma simt mai straina aici decit acolo, de ce am vazut aici nu am ramas multumita. Imi pare rau ca nu poti fi liber in tara ta, unde te-ai nascut", ne-a spus Daniela, in virsta de 30 ani. Stabilita in centrul Italiei, in zona Abruzzo, la Marea Adriatica, impreuna cu sotul, a plecat din tara pentru a-si asigura un viitor mai bun, ea ca ingrijitoare intr-o familie, sotul ca lucrator in agricultura. Al treilea membru al familiei, o fetita de 3 anisori, este pe jumatate romanca, jumatate italianca, intrucit a vazut lumina zilei in Peninsula. Cit priveste nivelul de trai, in "Cizma" se traieste mai bine, spun vrincenii. "Preturile de acolo sint la fel ca aici, dar salariile sint mai mari. Daca aici salariul e de 7-8 milioane, acolo e in jur de 1.000 de euro, daca muncim amindoi nu ai asa o frica sa mergi la magazin, iti permiti. Aici aveam o singura pereche de pantofi, cumparati de pe vremea liceului, acum cind si cind mai gasim o promotie, imi mai cumpar doua perechi de sandale, nu sint de firma, dar oricum, iti permiti", ne-a mai spus Daniela, din Rastoaca. "Mi se pare ca totul este mai dezordonat ca inainte. Totul se schimba in rau, mi se rupe inima sa spun asta, dar asta este tristul adevar. In Vrancea nu poti sa nu observi strazile neasfaltate sau spatiile verzi neintretinute. Este foarta multa mizerie, se arunca gunoaie pe strada sau din masina, dar aici tine si de educatia oamenilor. Din afara, din punctul de vedere al unui strain, Romania nu se vede prea stralucitor", ne-a spus si Diana, o focsaneanca plecata de sapte ani in Italia.


"Nu e niciun pic de respect pentru cei care vin de afara"


O alta familie de vrinceni revenita acasa dupa un an de munca printre straini a avut parte numai de bete in roate din partea conationalilor. "Oriunde m-as duce, iti dau informatii, dar arogant, fara pic de respect, chiar daca e om batrin, chiar daca sintem noi, cei veniti de afara, nu conteaza. Nimic nu s-a schimbat, acelasi comunism, au ramas aceiasi la conducere, viata e aceeasi. Bine, se mai schimba, se construiesc case, se mai pune cite o bucatica de asfalt si atit. Nevasta-mea nici macar nu poate sa isi ia pasaportul acum, i-au spus pe 2 septembrie, noi am zis ca plecam intr-o saptamina. Ne-au zis ca le pare rau, ca nu se mai plateste taxa de urgenta, sint ghisee putine, personal putin... E un pic si de discriminare, nu e niciun pic de respect pentru cei care vin de afara desi un venit aducem tarii", ne-a spus un "stranier" in virsta de 40 de ani din Lamotesti, comuna Milcovul, stabilit de 15 ani la Roma, impreuna cu familia, unde si-a pus pe picioare o firma de intretinere. "Cind am venit in primii ani m-am gindit ca in 10 ani de zile Vrancea va fi ca o capitala, cu citi au plecat, dar m-am dezamagit, am ramas fara cuvinte in privinta asta, pentru ca vad oameni care se misca, lucreaza, dar nu au posibilitatea, cineva frineaza, sint piedici, banii nu se indreapta spre lucruri folositoare. Piata Unirii e aceeasi de 5 ani, treci pe acolo nu e nimeni, fier ruginit si atit. Eu sper ca dupa vreo 10 ani, cind se va intoarce generatia mea, ca va fi mult mai bine. Eu stau bine si acolo, si aici. Eu as alege Romania cu mare placere, dar asta depinde de tara, nu de mine", a mai completat barbatul.


"Nu as vrea sa ma mai intorc aici sub nicio forma!"


Familia Tudorancea din Focsani vrea sa ramina definitiv in Italia, unde s-a integrat de minune. Reintoarcerea in tara pentru doua saptamini, mai mult de dragul parintilor batrini si bolnavi, i-a intristat si dezamagit, pentru ca au regasit un Focsani insalubru, plin de gropi si scump. "Orasul e mai prost decit l-am lasat, strazi pline de gropi, iar curatenia lasa de dorit. In mediul asta nu se poate trai. Iar produsele sint foarte scumpe, la preturi egale ca cele de acolo, iar la cele uzuale chiar si mai mari. Nu as vrea sa ma mai intorc aici sub nicio forma. Daca nu ar fi parintii nu as veni in fiecare an sa sacrific 1.000 de euro aici", ne-a spus Vasilica Tudorancea. Familia Tudorancea, formata din patru membri, este plecata in Italia, in zona Ancona, in nordul Italiei, de patru ani. Intre timp s-au integrat printre italieni, au agonisit ceva bani. "Nici copiii nu vor sa vina acasa, si-au facut prieteni acolo, nu sint priviti altfel pentru ca sint straini. Se duc la sport, la piscina, impreuna, totul foarte organizat", ne-a marturisit doamna Vasilica. O alta diferenta notabila in bine pe care ne-o relateaza focsaneanca este sistemul de asigurari medicale. "Acolo esti tratat regeste, e o curatenie luna, iar dotarile nici nu se compara. Eu am avut o mica interventie la mina, dar nu am scos nici un leu din buzunar si nu stiau cum sa ma ajute mai bine", ne-a mai spus Vasilica. Cele doua saptamini de vacanta petrecute in tara au fost dedicate in exclusivitate curateniei generale in apartament.


Sanatatea de acolo e mai sanatoasa


Cei mai multi dintre cei intorsi acasa povestesc despre diferentele majore dintre sistemul de sanatate romanesc si cel italian, unde serviciile medicale sint gratuite si de calitate. "Noi avem doctorul nostru de familie, ne da trimitere, ne ducem la un spital mare acolo, avem un card si avem gratuit tot. Sau te duci la Pronto socorrso (ajutor de urgenta, n. r.) si nu platesti nimic. Eu am avut un accident rutier, aveam numai tandari pe fata. Am stat toata noaptea acolo, mi-au facut analize de la A la Z si nu am platit nimic", s-a destainuit si Costica Grigore, din Rastoaca, in virsta de 50 de ani, stabilit de 16 ani in nordul Italiei, la Cortina. Venit impreuna cu familia pentru doua saptamini, a sesizat imediat si modul cum sint priviti cei intorsi de peste hotare. "Spun ca vin italienii, vin cu bani, ca nu mai avem noi loc de ei, asta nu e de ieri de azi", spune barbatul, care in Italia lucreaza in constructii, la fel ca majoritatea celor plecati. Cu toate acestea, are ginduri de intoarcere in tara peste vreo doi ani, impreuna cu cei doi copii, care isi fac planuri de casa noua, dar si cu ginerele, italian, care s-a indragostit de Romania.


Case, medic, acte si"¦ la mare


La sosea, casele noi sint care de care mai impunatoare, toate ale "italienilor" plecati de ani buni la munca. Cei mai multi dintre cei veniti acasa si-au terminat de renovat casele sau au continuat lucrarile incepute anul trecut. Altii vor sa isi puna bazele unei locuinte, cauta teren sau pun bani deoparte pentru materiale. Pe tinarul Alin Patrascu, din Milcovul, l-am gasit lucrind la noua casa. "Sint de 6 ani in Italia, impreuna cu parintii. Am facut scoala acolo, am terminat, acum lucrez intr-un service. Ne-am intors de doua luni si lucram la casa. Cred ca aici ar fi mai bine, s-ar schimba mai multe, daca salariile ar fi mai mari", ne-a spus Alin, in virsta de 21 de ani, care, impreuna cu parintii, locuieste in apropiere de Roma. Alti vrinceni intorsi acasa incearca sa isi rezolve problemele medicale si formalitatile cu actele. "Imi trebuie o saptamina numai ca sa-i revad pe cei dragi. Apoi, o saptamina e programata pentru stomatologie, sau alte servicii medicale, pentru ca sint mult mai ieftine decit in Italia. Apoi mai stai la cozi sa mai scoti un act, o adeverinta sau un pasaport, te mai duci repede pina la mare sau munte si nici nu ai simtit cind s-a dus concediu. De multe ori, incerci sa le rezolvi pe toate in citeva zile. Sentimentul e ca ti-e dor de Romania cind esti in Italia si ca ti-e dor de Italia cind vii acasa si vezi ca nu merg treburile", ne-a mai spus Diana, o focsaneanca revenita acasa.


"Nu am venit sa ma dau mare, am venit sa imi vad familia"


Primul lucru pe care l-au facut vrincenii intorsi de la munca din Italia a fost sa isi viziteze rudele si sa petreaca cea mai mare parte a timpului cu familia. Unii din ei chiar s-au inrudit cu familii din Focsani. Remus Danut Petrea, care lucreaza in "Cizma" ca mecanic sudor, spune ca singurul lucru de care a ramas dezamagit dupa vizita in Romania este calitatea asfaltului. "Drumurile sint impracticabile in anumite zone. Spre exemplu, la Rimniceni, Tataranu sint gropi de neimaginat. In rest, nu am mare lucru de reprosat", ne-a declarat tinarul in virsta de 23 de ani, care, in scurta vacanta in tara, a condus spre altar doi tineri hotariti sa isi uneasca destinele. El cistiga lunar circa 1.500 de euro, insa preturile la haine in Focsani i se par destul de piperate. De aceeasi parere este si Nicoleta Banita. Plecata in urma cu patru ani in strainatate pentru a-si realiza un viitor, sustine ca preturile pentru un roman care cistiga in tara circa 200 de euro sint comparative cu cele din Italia. In peninsula, Nicoleta si-a gasit si jumatatea. Este impreuna cu un italian, Simone de Angelis, alaturi de care face planuri de nunta. In Romania mai are de stat citeva zile dupa care va fi nevoita sa isi caute un nou loc de munca. Criza a afectat si Italia, locurile de munca fiind si acolo imprevizibile. "Cind ajung acolo trebuie sa imi caut de munca", ne-a spus Nicoleta, care urmeaza si cursuri sanitare in Italia. Ea spune ca s-a simtit bine "acasa", dar ca unele servicii nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. "Am observat ca la pasapoarte e dezorganizare totala. Nu au un criteriu dupa care sa lucreze. Nu am venit sa ma dau mare, am venit sa imi vad familia", spune cu apasare tinara care nu s-ar mai intoarce definitiv in Romania.


Romani agresati de tineri italieni in autobuz


Angela si Vasile Dumitrascu sint doi focsaneni plecati in Italia de peste 6 ani pentru a le oferi un viitor mai bun copiilor, la fel ca multe alte familii aflate in aceeasi situatie. Sotul, plecat in strainatate de mai multi ani, s-a stabilit in Italia, dupa care l-a urmat si aceasta, initial pentru un an. Lucrurile insa au mers bine, sotul muncea deja in constructii si in scurt timp si-a gasit si aceasta de lucru la o familie. La inceput a muncit pentru o familie de romani, unde au existat ceva disensiuni, iar in momentul de fata lucreaza in sinul unei familii de italieni. "Nicaieri nu-i mai bine ca acasa, in patul tau, pe perna ta, insa daca numai asta ar fi suficient...", spune Angela. Cu doi copii in virsta de 22 si 15 ani care necesita foarte mult efort financiar, mai ales in ceea ce priveste educatia, au reusit in 6 ani de zile sa le asigure viitorul. "Sintem impartiti in toate locurile si ne e greu la toti, insa ce le oferim copiilor compenseaza. Nu duc grija zilei de miine, nu le lipseste nimic si inteleg motivul pentru care am plecat", afirma mama. Din fericire, sacrificiul parintilor nu a insemnat si distrugerea echilibrului intre parinti-copil si nici nu a afectat buna lor crestere, ca in alte cazuri. Intoarcerea acasa de anul acesta ii prinde ocupati, incercind sa rezolve tot ce le-a mai ramas: platesc facturile, taxa pentru facultate, se ocupa de redecorarea casei si unele probleme de sanatate pe care le au. In contextul crizei economice si a reducerilor drastice facute tot pe seama cetatenilor, multi dintre cei plecati in strainatate nici nu mai iau in calcul varianta intoarcerii acasa. Insa lectiile pe care le-au invatat in strainatate le-au schimbat mentalitatile si viitorul, conferindu-le un grad de seriozitate pe care nu l-ar fi deprins in tara. Aceasta in ciuda faptului ca multi dintre cei ramasi acasa ii critica adesea pe stranieri pentru ca dau buzna acasa in luna august si asteapta ca toata lumea sa le stea la picioare. (M. BESLEAGA, G. DRAGHICI, D. GIRLEANU, D. CHIRIAC).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 18

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
E ADEVARAT!...in momentul cind pleci incepi sa te incadrezi intre oamenii din alta tara... incepe noua viata...familie , servicii, locuinta , etc...incepi sa capeti radacini noi dar , ceva de citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
Mi-e tare mila de ei ...dar mai mila imi e de noi si mi se repe sufletul!!!!!!!!!!!!!!!!! Si dragi cotizanti ai statelor europene respectati legea,pe cei din jur care am ramas pe-aici si nimeni citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
Sustin tot ceea ce au declarat compatriotii mei! Eu am plecat acum 7 ani in strainatate, am muncit si am adus si aduc bani in continuare in tzara.Am revenit sa ma ingrijesc de parintii bolnavi si de citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
Dragilor va intelegem ofurile si necazurile pe care le aveti, va intelg stare de frstrare pe care o simtiti cand veniti in locurile de unde ati plecat.Va mai intelegem ca poate nu este ca pe acolo pe citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
problema \\\"strainilor\\\" este ca ar trebui sa isi dea jos din piept ecusonul pe care scrie \\\"proaspat venit din strainatate\\\" ,de unde sa stie la stomatologie la pasapoarte sau la market ca voi citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
Oamenii se nasc egali dar se deosebesc prin educatie.Ce ati facut ca tara sa fie dezvoltata ca tarile occidentatle ? Este un proverb romanesc "Fie painea cat de rea tot mai bine-n tara mea"
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
pai mai ,,italienilor,,, mai romanasilor, de ce incepeti cu vaicarelile? spuneti ca este greu in tara asta, ca toate sunt scumpe si ca nu s-a schimbat nimic de cativa ani incoace, DAR, IN DECEMBRIE, citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
Dupa caderea comunismului oamenii s-au cam impartit in doua tabere cu ideologii diferite: unii au preferat sa o ia de la zero si au plecat la munca in strainatate fara sa aiba nici o certitudine in citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
is de apreciat oamenii care raman in tara si se lupta cu idiotii astia de la carma tarii,nu aia care fug din tara isi sup spatele la betoane si sterg strainii la fund si cand vin in Romania subit citeste integral
, acum 739371 zile, 8 ore, 17 minute, 35 secunde
Toate destinatiile turistice europene, dar absolut toate, sunt mai ieftine decat Romania. Si-atunci intrebarea logica este de ce mai vin acesti "neintelesi" in Romania ? Duceti-va fratilor in insulele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.