Ultima oră

Un veteran de razboi din Cimpuri a implinit 100 de ani

Raluca Manolache
27 aug 2010 679 vizualizări
Vasile Vlad a trait pe timpul ambelor razboaie mondiale si a reusit sa-si intemeieze o familie de invidiat, cu sapte copii, 12 nepoti si 14 stranepoti u Chiar daca are 100 de ani a evoluat cu lumea , ne-a spus nepoata batrinului u in Vrancea, mai sint in viata 1.500 de veterani de razboi

Un batrin din comuna Cimpuri va putea spune de acum inainte ca a "batut suta". Pentru Vasile Vlad a fost ieri o zi mare, a implinit un secol de viata. Inconjurat de prieteni si familie, exact cum si-a dorit, batrinul si-a serbat venerabila virsta inchinind o cupa de sampanie. Primaria si Caminul Cultural au organizat in cinstea veteranului de razboi o masa festiva de la care nu au lipsit rudele, colegii de arme, nepotii si stranepotii. "A ramas de mic copil, in timpul Primului Razboi Mondial, orfan de mama. A trait cu greu alaturi de tatal sau. A facut armata la un regiment de infanterie din Bacau. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost incorporat la un regiment de jandarmi, a participat la construirea de cazemate, adaposturi si alte activitati pentru sustinerea militarilor de pe front", povesteste Costica Marasteanu, fost director al Caminului Cultural, care a iesit la pensie si care se cunoaste foarte bine cu sarbatoritul. Dupa ce a trecut prin cele doua Razboaie Mondiale, Vasile Vlad s-a angajat la CAP-ul din comuna, unde a muncit pina la desfiintarea acestuia. A trait pe timpul ambelor razboaie mondiale si a reusit sa-si intemeieze o familie care pe parcursul anilor a devenit din ce in ce mai numeroasa. Batrinul se poate mindri cu sapte copii, trei fete si patru baieti, 12 nepoti si 14 stranepoti.


"Ne-a fost si tata si prieten cind am avut nevoie"


Chiar daca existenta veteranului nu a fost lipsita de situatii limita, amintirile frumoase l-au facut sa mearga mai departe si sa puna pe primul loc familia. "Este foarte placut sa ai un bunic care a implinit 100 de ani. Este un bunic foarte bun. Ne-a fost si tata si prieten cind am avut nevoie. Am crescut alaturi de el si ne-a invatat foarte multe lucruri utile. Ne spunea povesti din Primul Razboi Mondial, cind avea sase ani si facea foamea, dar si din cel de-al Doilea Razboi Mondial cind a mers pe cimpul de lupta. Chiar daca are 100 de ani a evoluat cu lumea, nu a ramas impietrit in timp", ne-a spus Nicoleta Vlad, de 42 ani, nepoata batrinului. La evenimentul organizat de autoritati au participat si fostii colegi de arma. Generalul (r) Nicolae Zamfir, liderul veteranilor de razboi din Vrancea, i-a oferit sarbatoritului o diploma aniversara dar si un mic ajutor financiar. "L-am felicitat, i-am transmis multa sanatate. Marea majoritate a veteranilor au depasit 86-87 de ani, dar sint si multi care au fost pe front si au peste 90 de ani", ne-a precizat Nicolae Zamfir. In Vrancea, mai sint in viata 1.500 de veterani de razboi. In localitatea Cimpuri, Vasile Vlad nu este singura persoana care a implinit centenarul. Pe 10 iunie si Marioara Mihai a atins virsta de 100 de ani. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.