Ultima oră

ESENTIAL: Modificare importanta la legea Curtii Constitutionale: Procesele nu vor mai fi intrerupte de ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate

Ziarul de Vrancea
26 aug 2010 689 vizualizări
Marile cazuri de coruptie raman fara arma care omora dosarul

Exceptia de neconstitutionalitate ridicata intr-un dosar nu va mai intrerupe cursul procesului, cum se intampla pana acum in cazul proceselor de mare coruptie sau in orice alt dosar cu miza mare. Un proiect de lege care modifica organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a trecut ieri, la limita de Senat (69 de voturi pentru), urmand sa mearga la promulgare. In mai 2009, un proiect similar a picat cu 68 de voturi, cu unul mai putin decat necesar. Proiectul de lege adoptat, marti, de Senat, abroga un alineat din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care prevede ca "pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate judecarea cauzei se suspenda".


* HotNews.ro a realizat sectiunea Dosare de Coruptie, unde prezentam in detaliu etapele si durata fiecarui proces important. Cele mai multe sunt amanate ani de zile prin ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate, care intrerupea cursul procesului

* Citeste si un documentar realizat de HotNews.ro: Cazuri de exceptie. Cum scapa Copos de judecata in dosarul Loteria

* Vezi aici cum a trecut, la limita, proiectul de lege (in documentul atasat) si cine a votat impotriva.


Prin proiectul de lege adoptat marti seara de Senat se abroga alineatul 5, art 29 din legea nr 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Alineatul prevedea ca "Pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate judecarea cauzei se suspenda." Proiectul de lege a trecut la limita, cu 69 de voturi pentru, o abtinere, si 41 de voturi impotriva.


Din datele afisate pe site-ul Senatului rezulta ca au votat: de la PDL - 45 pentru, 1 impotriva si 1 abtinere , PSD - 35 impotriva , PNL - 11 pentru, 2 impotriva , UDMR - 6 pentru, UNPR - 7 pentru 3 impotriva. Votul impotriva care figureaza in dreptul grupului PDL este al senatorului Georgica Severin, care si-a anuntat chiar marti, in ziua votului, plecarea din partid. Tot din partea PDL s-a inregistrat o abtinere: Iulian Badescu.


Din grupul independentilor, au votat impotriva senatorii Serban Mihailescu (cu dosar de coruptie, suspendat in trecut pe baza exceptiei de neconstitutionalitate), Corneliu Grosu si Sorin Chivu. De la PNL, au votat impotriva senatorii Puiu Hasotti (avocat) si Marius Nicoara.


* "A fost nevoie de aceasta modificare pentru ca jurisprudenta a aratat ca acest drept era folosit in mod abuziv pentru tergiversarea solutionarii unor cauze. O dovada in plus este ca, la nivelul anului precedent, Curtea Constitutionala a fost sesizata cu aproximativ 2.000 de exceptii, iar procentul de admitere este total nesemnificativ. Prin adoptarea de catre Parlament si a modificarilor propuse de MJ, dupa ample consultari cu toti factorii din sistemul de justitie, prin ceea ce am numit ÃƒÅ Mica ReformaÃƒÅ  vom simplifica procedurile si vom elimina o serie de piedici birocratice sau procedurale ceea ce va conduce, in mod previzibil, la o reducere semnificativa a duratei de solutionare a unei cauze", a declarat pentru HotNews.ro ministrul justitiei, Catalin Predoiu.


Problema trenarii proceselor din cauza exceptiei de neconstitutionalitate a fost seizata si in ultimul raport al Comisiei Europene pe tema reformelor din justitie, in cadrul asa numitului Mecanism de Cooperare si Verificare, dat publicitatii in iulie 2010: "Procesele raman de lunga durata si nu au fost pronuntate inca decat putine hotarari in prima instanta impotriva unor politicieni cunoscuti. Exceptiile de neconstitutionalitate continua sa intarzie judecarea cauzelor de coruptie la nivel inalt, in timp ce un proiect de lege prin care se elimina obligativitatea suspendarii procedurilor judiciare atunci cand sunt invocate exceptii de neconstitutionalitate asteapta sa fie adoptat in Parlament".


Dovada ca exceptia de neconstitutionalitate este invocata in mod abuziv sunt cifrele statistice din care rezuta ca rata exceptiilor admise este extrem de mica, de 1% din total:


* 2008 - procent - admise - 1,93%. Exceptii invocate: 1394, dintre care: - admise+admise partial - 27, respinse - 1367

* 2009 - procent - admise - 1,54%. Exceptii invocate: 1686, dintre care: - admise+admise partial - 26, respinse - 1660

* 2010 (pana in prezent) - procent - admise - 0,99%. Exceptii invocate: 1008, dintre care: - admise+admise partial - 10, respinse - 998 (sursa: Ministerul Justitiei)


Proiectul de lege a fost depus in Parlament in septembrie 2009, fiind initiat de un grup de parlamentari PDL, asumat de Guvern si sustinut de ministerul justitiei, Catalin Predoiu. La sfarsitul lunii iunie 2010, ministrul justitiei a adresat o scrisoare presedintelui Senatului, Mircea Geoana, prin care a solicitat adoptarea de urgenta a modificarilor propuse.


Un proiect de lege similar a picat anul trecut, la limita.Fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu a initiat pe vremea cand facea parte din Guvernul Tariceanu un proiect de lege care prevedea ca judecatorii sa poata decide daca intrerup sau nu procesul atunci cand avocatii ridica exceptii de neconstitutionalitate. Proiectul a trecuse de Camera Deputatilor, dar a picat la un vot diferenta.


Au votat atunci pentru 68 de deputati. Pentru a trece, proiectul de lege avea nevoie de majoritate calificata, adica de voturile a jumatate plus unu din totalul senatorilor (69 din 137). Marti, 24 august, au votat in favoarea proiectului de lege 69 de senatori. Altfel spus, inca un vot in minus de la independenti sau PNL sau chiar partidul lui Emil Boc, si proiectul PDL ar fi inregistrat un esec.


"Dupa parerea mea, e mai importata decat toata mica reforma in justitie a domnului Boc. Revenim la o stare de normalitate, in care regula de drept urmeaza cele 99% dintre cazuri, in sensul ca aceasta exceptie, in 99% dintre cazuri era folosita in scopul intarierii cauzei, dezavantajand partea care avea dreptate. E un mare pas inainte", a declarat pentru Hotnews.ro Tudor Chiuariu (PNL), fost ministru al justitiei.


Aproape ca nu exista mare dosar de coruptie - Copos, Nastase, Mantog, Pacuraru, Remes, Mitrea, Serban Mihailescu etc - in care avocatii sa nu fi invocat cel putin o exceptie de neconstitutionalitate. Odata invocata, judecatorii trimiteau cauza spre solutionare Curtii Constitutionale iar procesul era suspendat. In unele cazuri, suspendarea se prelungea ani de zile, ca in cazul Copos.


Exceptiile de neconstitutionalitate deja invocate in dosare se vor solutiona dupa regula veche, adica judecarea procesului se suspenda pana la decizia Curtii Constitutionale, insa exceptiile ridicate dupa intrarea in vigoare a modificarilor la legea 47/1992 se vor solutiona fara ca procesul sa fie automat suspendat.


de D.Tapalaga, L.Parvu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.