Ultima oră

Preot, avocat, politician - noile meserii ale fostilor sefi ai Politiei

Dan Chiriac
25 aug 2010 4870 vizualizări
Scosi din cimpul muncii de politica de personal cel putin ciudata a Ministerului de Interne, fostii sefi ai politiei vrincene au renuntat la cariera la numai 55 de ani, virsta la care se declara inca buni de munca u ca dovada, aproape toti s-au reorientat spre alte activitati care sa-i mentina activi u unii au devenit mediatori, altii avocati sau au ales politica u sint si fosti care s-au retras si petrec linga familie orele pierdute la politie u fostul sef al Politiei Marasesti ar fi dorit sa devina preot, dar a renuntat in favoarea pensiei u ziarul nostru i-a intrebat pe fostii sefi din politie ce joburi si-au ales dupa iesirea la pensie u paleta de activitati este larga

Seful Politiei. Orice student care intra pe bancile Academiei de Politie spera ca intr-o zi sa ajunga sa conduca politia. Putini insa reusesc. Si nu pentru ca nu ar avea capacitatea necesara ci pentru ca in Romania cam totul se politizeaza. Pe linga calitatile de politist, cel care ajunge in fruntea politiei trebuie sa "cinte" dupa interesul celor aflati la putere. Cine ajunge intr-o asemenea functie pleaca in general dupa trei sau patru ani, odata cu partidul care l-a avansat. De multe ori, cei ajunsi in functie de conducere nu se mai intorc la munca de jos si prefera sa se pensioneze la o virsta la care altii continua sa traga din greu. Politistii renunta de cele mai multe ori la numai 50-55 de ani la munca de politist, din cauza unei politici de personal cel putin ciudate promovate de Ministerul de Interne. Se spune ca stresul acumulat si putinele ore petrecute cu familia ii determina pe cei ajunsi la aceasta virsta sa iasa la pensie si sa-si caute alte meserii, poate mai putin solicitante. Avind conditiile de pensie indeplinite, acestia aleg sa treaca in viata civila, unde sa-si continue activitatea ca avocat, consilier juridic, politician sau chiar preot.


Doaga face mediere, Iacob este consilier juridic


Dupa o cariera de 30-40 de ani, politistii sefi se obisnuiesc greu cu viata sedentara, chiar daca au o pensie consistenta. Dinamismul din anii de munca ii impinge pe fostii sefi sa-si gaseasca de lucru. Proaspatul pensionar Sandel Doaga, fostul sef al politiei vrincene intre 2008 si februarie 2010, nu a asteptat foarte mult pina sa inceapa o noua munca. Pensionat la finalul lunii februarie, Doaga a inceput pregatirile pentru o noua activitate. "Anul acesta m-am odihnit, mi-am dedicat timpul familiei. Am pierdut mult timp inainte si trebuie sa mai stau o perioada linga cei dragi. Totodata am inceput cursurile de mediere si am fost autorizat pentru acest lucru. Urmeaza sa-mi deschid un cabinet de mediere, in 2011", ne-a spus comisarul sef Sandel Doaga. Nici fostul prim-adjunct Gabriel Iacob, care a ocupat functia intre 2005 si 2009, nu a rezistat foarte mult sa stea fara munca. "Primele zile au fost mai usoare. M-am odihnit, dupa o activitate prelungita. Apoi am inceput sa-mi caut de treaba prin casa. Am reparat toate gardurile posibile si dupa aia mi-am dat seama ca e greu sa nu ai o activitate. Am avut o oferta de la o firma de securitate si am acceptat sa fiu consilier juridic", ne-a spus Gavril Iacob.


Din acuzator a devenit aparator


Chestorul in rezerva Crin Silviu Grosu a condus politia intre 2001 si 2005, pe vremea guvernarii PSD. Acesta a fost persoana care a rezistat cel mai putin fara sa munceasca. Dupa ce a fost schimbat din fruntea politiei in 2005, a devenit la distanta de citeva luni avocat. "Mi-am construit o a doua cariera, cea de avocat. Experienta acumulata ca politist de judiciar si apoi ca sef al politiei m-a ajutat foarte mult in activitatea de avocat. Daca ar fi sa o iau de la capat as alege acelasi traseu. Mai intii politist, unde esti acuzator, si apoi avocat, unde faci acelasi lucru, numai ca te transformi in aparator", ne-a spus Silviu Crin Grosu. Fostul ofiter a reprezentat multe persoane implicate in diferite dosare penale, fiind unul dintre cei mai cautati avocati de catre cei care au probleme care interfereaza cu politia. Cei care au nevoie de serviciile sale considera ca Grosu ii poate ajuta in conditiile in care a avut relatii de colegialitate cu cei care fac ancheta penala si cunoaste foarte bine bucataria interna a politiei. Chiar si fostul prefect Catalin Vrabie a apelat la serviciile lui Grosu atunci cind a avut probleme cu legea, mai exact in dosarul in care a fost acuzat ca braconat o caprioara.


Gheorghe Ivu: "Functia si gradul nu m-au lasat sa ajung la patron"


O parte dintre fostii sefi din politie aleg viata politica dupa ce se pensioneaza. Experientele lor in partidele politice nu sint insa dintre cele mai fericite. Generalul in rezerva Gheorghe Ivu a fost adjunctul politiei focsanene, dar dupa pensionare s-a inscris in Partidul Conservator, unde a activat o buna perioada. Totul pina cind a inceput sa deranjeze unele personaje din sfera politica prin declaratiile pe care le facea. "Am fost consilier local din partea Partidului Conservator, dar acum nu mai vreau sa am de a face cu politica. Cine se amesteca in tarita este mincat de porci. Din pacate tot ce s-a construit de catre noi, pensionarii, pe vremea dinainte de 89 este acum folosit de unii care au stiut sa profite de pe urma noastra", ne-a spus dezamagit Ivu. Acesta a refuzat ideea de a munci la patron. "Functia si gradul nu m-au lasat sa ajung la patron, desi altii poate s-au robit. Nu pot sa ajung sa cumpar ziarul sau un pachet de tigari pentru patron! Am o casa la Padureni, din partea sotiei, unde muncim, ne plimbam, mai facem un gratar cu rudele sau vecinii. Iarna stau in casa, citesc foarte multe carti, dar si ziare si pagini de internet. Ma dedic foarte mult cititului la biblioteca", ne-a spus generalul in rezerva Gheorghe Ivu, care a ramas un om activ si ancorat in realitatea zilei.


Ioan Dibus: "Am lipsit la 12 Revelioane de acasa. Imi ajunge!"


In schimb, comisarul sef Ionel Braileanu, fostul sef al Politiei municipiului Focsani, in perioada 2005-2008, este in prezent membru PNL. A incercat sa devina primar al comunei Garoafa, dar a iesit al doilea din cei 11 candidati. Nu a avut norocul fostului sau coleg de la IPJ Vrancea, Vasile Dantis, care a obtinut fotoliul de primar la Urechesti. "Mi-am gasit de treaba, la curte, la Rachitosu. Ajut familia cu ce pot, mai sparg lemne, mai pun cite ceva in ordine. Dupa pensionare am fost consilier juridic, timp de sapte luni, la CS Unirea Focsani. De asemenea am facut cursuri de membru vinator si agenti de paza. Oricum nu as putea sa ma mai angajez intr-un serviciu unde sa ma trezesc la 7 dimineata. M-am saturat de sefi, de ordine si de telefoane care sa sune non-stop. Am incercat si in politica, dar mi-am facut dusmani. Am candidat la Primaria Garoafa. Sint membru PNL, dar o sa analizez daca o sa mai candidez si peste doi ani", ne-a spus Ionel Braileanu. In lumea politica a ajuns o vreme si colonelul Ionel Dibus, cel care a condus politia din 1999 pina in 2001, pe vremea guvernarii CDR. Acesta a activat citiva ani ca membru al Partidului Democrat, dar a renuntat. "Am fost nevoit sa ma retrag din politica pentru ca sotia mea devenise judecator. Inainte a lucrat la Curtea de Conturi. Am decis sa renunt la politica pentru a nu se interpreta. Am o pensie linistita si chiar aveam nevoie de asa ceva. Am facut o retrospectiva dupa ce m-am pensionat si am vazut ca am lipsit la 12 Revelioane din sinul familiei. Nu mai spun ca primul Paste cu familia l-am facut la pensie. Cariera militara nu este una obisnuita. Timpul petrecut acolo, cite 16 ore pe zi, simbata si duminica, duc la un salariu cit jumatate din leafa unui gunoier. Vorbim de salariul orar, asa cum este in orice tara din occident. La pensie am calatorit foarte mult, am mai lucrat in asigurari si in constructii, dar acum m-am linistit si imi petrec timpul cu familia", ne-a spus colonelul Ioan Dibus, sef al IPJ Vrancea in perioada 1999-2001.


Nedelcu, responsabil cu paza


Fostul adjunct al IPJ Vrancea in perioada 1993-2001 si comandant al politiei municipiului Focsani, colonelul (r) Constantin Nedelcu s-a reorientat spre firme de paza dupa ce a iesit la pensie. A lucrat la Compartimentul de Paza la societatile Freeshtex si Metale International. De la ultima firma a plecat dupa ce a pus la punct un sistem de aparare dupa celebrul jaf de 200.000 de lei din incasarile companiei. "Acum imi petrec timpul mai mult in familie. Am grija de copiii mei, mai ales ca disponibilizarile din aceasta perioada au prins-o si pe fata mea, care lucreaza la Casa de Pensii. Mi-am gasit de treaba, e greu sa stau departe de activitate. Mi-am deschis un cabinet de mediere si totodata imi ajut copii sa-si construiasca locuinte. Dar muncesc efectiv, chiar pun mina pe lopata, pe roaba. Sint un exemplu pentru tineretul din ziua de azi care fuge de munca fizica. Sint un cititor inrait si am refuzat televizorul in favoarea cartilor. Imi place sa calatoresc foarte mult, am fost in Anglia, Franta, Italia. Vreau sa ajung si la Sankt Petersburg", ne-a dezvaluit Constantin Nedelcu, care nu ar refuza o noua oferta de lucru. Si generalul (r) Gheorghe Ocheselu, fost sef al Politiei intre anii 1992 "" 1997, indepartat de la sefie dupa ce dreapta a venit la putere, a continuat sa fie activ. Ofiterul a lucrat mai multi ani la firmele omului de afaceri Liviu Jitea, cu care s-a aflat intr-o buna relatie de colaborare.


Pensie mai mare decit leafa unui preot


Comisarul sef Petrica Duna este cel mai tinar pensionar din politia vrinceana. La 44 de ani acesta a renuntat la haina de politist si a dorit sa se hirotoniseasca preot, dupa cum ne-au spus colegii sai. Fostul sef al Politiei orasului Marasesti a iesit la pensie anul trecut, pe motive medicale. Cum a absolvit in tinerete Seminarul Teologic, fostul politist ar fi dorit sa imbrace hainele preotesti, demers care nu s-a concretizat insa. Pensia obtinuta de pe urma muncii depuse la politie, una destul de mare, nu se compara insa cu leafa modesta a unui slujitor al Domnului. Chiar daca s-au retras din activitate, fostii politisti mai pastreaza legatura cu politia, iar unii fac munca voluntara impreuna cu colegii din operativ. In ciuda acestui fapt, exista voci in interiorul politiei care spun ca ofiterii cu experienta sint fortati sa iasa la pensie, chiar daca ar mai putea fi de folos institutiei. Avind in vedere experienta, unii dintre acestia ar putea fi oricind angajati ca formatori pentru mai tinerii lor colegi. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 4 ore, 14 minute, 28 secunde
Da.Cei mentionati au lucrat numai la birou cum sa nu poata muncii.Daca lucrau in strada nu mai puteau sa stea nici in piciare.Traiasca ROMANIA plina de cretini!!!!!!!!!!!
, acum 739398 zile, 4 ore, 14 minute, 28 secunde
Sa ai incredere in cuvant de militian si-n transpiratie de paznic, cam asta e concluzia articolului. Costica Nedelcu e cel care l-a anchetat pe Portofel pentru furt de motorete si portofele. A pastrat citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 14 minute, 28 secunde
In toate vremurile acestia au trait bine si traiesc bine si acum, chiar nu-i pling pe ei.
, acum 739398 zile, 4 ore, 14 minute, 28 secunde
eu cred ca aliodor a fost pus la punct de militianul Costica pentru trai parazitar de poate indruga tampeniile alea...o fi faost si pe la mititica?cine stie...
, acum 739398 zile, 4 ore, 14 minute, 28 secunde
daca sunteti nemultumiti cei care va dati din noua generatie vreau sa vad si actiune nu numai comentarii de doi bani
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.