Ultima oră

POLITICA: Legea ANI a fost aprobata de Senat * Emil Boc: Cand se doreste, se poate

Ziarul de Vrancea
24 aug 2010 345 vizualizări
Legea ANI a fost votata, marti dupa-amiaza, de plenul Senatului, reunit in sedinta extraordinara. Documentul a fost adoptat cu 78 de voturi pentru, o abtinere si niciun vot impotriva

. Imediat dupa vot, premierul Emil Boc a afirmat ca "atunci cand se doreste, se poate" si ca "Romania recastiga o parte din credibilitatea pierduta data trecuta cand legea a fost respinsa". In cursul diminetii, Boc a declarat ca "legea ANI este o lege a Romaniei si in favoarea transparentei declararii averilor demnitarilor", adaugand ca este vorba despre " o lege ce nu apatine unui partid sau Guvernului, ci tarii".


Senatul este camera decizionala in ceea ce priveste aceasta lege.


Documentul a fost adoptat si cu voturile senatorilor liberali, care au anuntat in cursul diminetii ca o vor sprijini desi "e cam neconstitutionala".


Inainte de sedinta de marti, reprezentantii PSD+PC au anuntat ca nu vor vota proiectul legislativ, iar senatorul UDMR Gyorgy Frunda a spus ca nu va participa la dezbatere si vot in semn de proteste fata de presiunile exercitate asupra senatorilor de presedintele Traian Basescu si de unii membrii ai Guvernului.


Marti dimineata, presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca formatiunea sa isi pastreaza punctul de vedere la Legea ANI. Social-democratii au asigurat cvorumul necesar sedintei dar s-au abtinut de la vot.


Nici PDL nu a fost de acord cu raportul propus de Comisia juridica, cea care i-a eliminat din categoria persoanelor supuse controlului averilor pe liderii de sindicat. Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au adoptat, martea trecduta, raport favorabil la Legea ANI in forma votata de Camera Deputatilor, eliminand insa liderii sindicali din sfera de aplicabilitate a actului normativ, anunta Mediafax. Decizia a fost luata cu 9 voturi "pentru" si 7 abtineri.


Deputatii au adoptat lunea trecuta Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, in sesiune extraordinara, cu 204 voturi pentru, 2 voturi impotriva (liberalii Tudor Chiuariu si Mihaita Calimente) si 2 abtineri. Votul a avut loc prin apel nominal si in absenta din sala a reprezentantilor PSD, care au acuzat neconstitutionalitatea proiectului.


In textul Legii ANI a fost reintrodus termenul de trei ani in care institutia poate verifica averile dupa sfarsitul mandatului demnitarilor, obligativitatea membrilor Consiliului Economic si Social si a liderilor de sindicat de a publica declaratia de avere, dar si publicarea unui singur formular al declaratiei de avere, care sa puna sub anonimat anumite date cu caracter personal.


Presedintele Traian Basescu a decis, pe 20 iulie, sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara pentru a discuta legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, dar si alte proiecte.



de Redactia Stiri HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.