Ultima oră

Sfatul batrinilor cere preturi mici si produse naturale in Piata

Mihaela Beșleagă
20 aug 2010 791 vizualizări
Directorul Directiei Agricole a propus evaluarea productiei agricole in cimp, asa cum se facea si pe vremea lui Ceausescu , pentru a nu se mai declara productii fantoma u subprefectul Sorin Hornea a anuntat controale in Piata Moldovei incepind de saptamina viitoare

De la comercializarea produselor in Piata din Focsani, la economia agricola mondiala. Acestea au fost temele de discutie abordate ieri la sedinta lunara a Comitetului pentru Persoane Virstnice de la Prefectura, la care principalul subiect a fost "modalitati de sprijin a producatorilor agricoli pentru comercializarea produselor in Piata Focsani in vederea reducerii pretului de vinzare". Directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, Costica Neata, a prezentat setul de masuri trimis la Ministerul Agriculturii, care sa duca la diminuarea evaziunii fiscale pe lantul de comercializare a cerealelor, dar care sa imbunatateasca si conditia micului producator, care ar putea sa-si vinda productia la un pret mult mai bun, eliminind intermediarii. Printre propuneri se numara revizuirea conditiilor de licitatie pentru tarabele din Piata, prin gasirea de modalitati de favorizare a micilor producatori, dar si inspectarea certificatelor de producator eliberate de primarii. "Am propus si evaluarea productiei agricole in cimp, asa cum se facea de fapt si pe vremea lui Ceausescu, de exemplu la productia de struguri, de doua ori pe an. Ar insemna un lucru extraordinar sa avem si asa ceva in fisa postului. Prin astfel de evaluare in cimp nimeni nu ar mai declara productii fantoma. Atunci, se micsoreaza cantitatea de vin de pe piata, nu mai au baza legala care este productia de struguri. Inseamna rezolvarea unei probleme sociale pe viticultura, cresterea pretului unui kilogram de struguri. Am avut si declaratii de 40 de tone de legume pe 22 de arii, ceea ce este o anomalie", a exemplificat directorul Costica Neata. Si subprefectul Sorin Hornea a fost de parere ca trebuie delimitata afacerea de comercializarea produselor din gradina. "Sa separam griul de neghina, producatorul de comerciant", a spus subprefectul. O alta idee "aruncata" in discutii ieri a fost infiintarea unei piete en-gros, un siloz, unde producatorii sa vina sa-si vinda produsele, spatiul propus fiind fostul depozit Pomicola. S-a dat apoi cuvintul "sfatului batrinilor", care a cerut conditii civilizate in piata si eliminarea speculantilor, care vin cu produse la preturi mari. "S-a transformat Piata agroalimentara in tot ce vrei. Sint amarit de ceea ce vad in Piata. Trebuie sa scapam de acesti intermediari care frineaza dezvoltarea productiei agricole romanesti. Nu vrem sa fim speculati!", a spus Vasile Vilcu, reprezentantul virstnicilor in Comitetul pentru Persoane Virstnice. De asemenea, s-a propus delimitarea spatiului unde vind producatorii autohtoni, de zonele unde se comercializeaza produse de alta origine. Subprefectul Hornea a anuntat controale in Piata Moldovei incepind de saptamina viitoare, printr-o comisie mixta formata din institutiile de control din judet. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 26 minute, 15 secunde
Ai cui sunt acesti intermediari care stau cu marfa pina se strica si tin si la pret?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.