Ultima oră

Griul putin scumpeste piinea

Ziarul de Vrancea
19 aug 2010 1208 vizualizări
Seceta prelungita din Rusia dar si productia mica si slab calitativa din Vrancea aproape ca vor dubla pretul griului, dupa cum estimeaza cultivatorii de cereale u cei care au griu de panificatie prefera sa il pastreze in hambare, considerind ca un kilogram de griu ar putea ajunge pina la 1 leu u nici piinea nu va fi scutita de majorarile de pret, fiind estimate cresteri de pina la 30% sau chiar mai mari u daca pretul griului va atinge 1 leu pe kilogram, am putea ajunge chiar la dublarea pretului la piine , apreciaza managerul firmei Nisprod, care a cerut guvernului scutirea de TVA la piine, alaturi de alti producatori u cei care detin inca rezerve de griu spun ca pretul piinii nu va creste pina in septembrie

>Productiile mici obtinute la hectar, calitatea redusa a griului de panificatie, cresterea pretului la nivel mondial si seceta prelungita din Rusia sint tot atitea premise pentru un pret al griului care ar putea ajunge pina la valoarea de 1 leu. Asta fata de un pret mediu de 45-50 de bani, cu cit s-a vindut in medie griul de panificatie in 2009. Anuntul scumpirii piinii a fost facut deja de producatori, care pun aceasta majorare pe seama cresterii pretului la griu. Cultivatorii mai temperati vorbesc de o crestere de pina la maximum 70 de bani a kilogramului de griu insa piata este departe de a se fi asezat, asa cum apreciaza atit cultivatorii cit si procesatorii din domeniul moraritului si panificatiei. Pe de alta parte, privind o eventuala crestere a pretului piinii, principalii jucatori de pe piata locala au opinii diferite. Unii sustin o crestere de pina la 30% in timp ce altii vad o majorare a pretului cu doar 10 procente, in timp ce o alta categorie nu vede nici un motiv pentru scumpirea pretului la piine.


Pretul griului creste cu siguranta


In Vrancea au fost cultivate in cursul acestui an aproape 30.000 de hectare cu griu. Productia medie este cu mai bine de jumatate de tona la hectar mai mica decit estimarile initiale. "Productia de griu din Vrancea a avut de pierdut ca nivel in jur de 35 de procente dar si la capitolul calitate. Sint mai multi factori, respectiv ploile numeroase, fenomenul de imburuienire, respectiv incoltirea bobului de griu in spic care au dus la aceasta situatie. Pretul actual al griului, care este in crestere, a fost determinat mai mult de factorii externi. Daca se va ajunge la valoare de un leu pe kilogram, am putea considera ca sint acoperite cheltuielile si vom putea obtine si un profit minim, de 6-7%. O estimare a pretului la griu in acest moment este insa relativa", a declarat inginerul Constantin Bazon, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice din judet. Specialistul a declarat insa ca foarte putin din griul obtinut in judet in cursul acestui an se poate califica drept griu de panificatie, avind indicii calitativi destul de slabi. Un pret similar al griului a mai fost inregistrat in anul 2004, cind valoarea acestuia a ajuns la 90 de bani pe kilogram. Constantin Bazon considera insa, pe de alta parte, ca pretul piinii nu ar trebui sa fie modificat, deoarece acesta a fost format tocmai la valoarea griului din 2004. Un alt mare cultivator de cereale din judet spune ca va tine griul obtinut in hambar, desi are deja oferte tentante. "Am primit mai multe telefoane din porturile Braila si Constanta in ultimele 10 zile in care mi s-a oferit un pret destul de bun pentru a vinde. Prefer insa, in acest context, sa il pastrez in hambar pentru ca, in urmatoarele luni, cu siguranta vor mai fi cresteri de pret. In Vrancea, ma numar printre producatorii norocosi, care au griu in hambar pentru ca am si capacitate de depozitare", a declarat Constantin Grigore, administratorul Agrogrig Serv Maicanesti. Acesta a precizat ca in prezent s-a ajuns la un pret de peste 74 de bani pentru griul de panificatie insa prognozele pe bursa externa ajung la o valoare de circa 1 leu fara TVA.


Panificatorii cer scutire de TVA


Reprezentantii principalelor societati de panificatie din Vrancea au pareri diferite legate de o eventuala crestere a pretului piinii. Daca unii vorbesc de o crestere abia din luna septembrie cu maximum 10 procente, altii dau ca sigura o majorare de 30-35% incepind chiar de saptamina urmatoare. Cresterile de pret ar putea fi insa moderate chiar de concurenta puternica dintre societatile de morarit si panificatie. In plus, destul de multa piine se vinde si "la negru", fapt care afecteaza piata, ca sa nu mai vorbim de ingredientele de slaba calitate care ar putea fi folosite pentru a fenta scumpirile. "Piata nu este inca asezata, cel putin in ceea ce priveste pretul griului. Legat de pretul piinii, acesta este in acest moment format dupa o veche regula: faina este dublul griului, piinea este dublul fainii, vorbind, bineinteles de pret. Daca pretul griului va atinge 1 leu pe kilogram, am putea ajunge chiar la dublarea pretului la piine, care in prezent este de 2,3-2,4 lei pe kilogram", a declarat Constantin Nistoroiu, managerul firmei Nisprod. Acesta spune ca o scumpire a piinii este insa inevitabila. "Aceasta scumpire ar putea interveni chiar de saptamina viitoare si va fi de minimum 30%", a completat Constantin Nistoroiu, care crede ca singura solutie pentru a pastra cit de cit pretul actual ar fi scutirea de TVA. "Am propus acest lucru, alaturi de ceilalti colegi din domeniul panificatiei, de mai multe ori. Guvernul nu ne-a dat insa nici un raspuns si cred ca, in actualul context nu vom primi un raspuns favorabil", a mai spus Constantin Nistoroiu.


Consumam mai putina piine


Liviu Oloeriu, director comercial la "Cuptorul de Aur", brand detinut de compania Comcereal, spune ca pretul piinii va suferi cresteri minore, de pina la 10%. "In mod normal nu ar trebui sa avem o crestere semnificativa acum pentru ca piinea si-a format un pret la o valoare mai ridicata a kilogramului de griu. Datorita concurentei puternice, pretul kilogramului de piine a scazut, ajungind, in anumite situatii, si sub 2 lei pe kilogram", a declarat Liviu Oloeriu. Reprezentantul de la "Cuptorul de Aur" spune ca si consumul a inregistrat o scadere in aceasta perioada fata de lunile trecute, fiind insa justificat si de perioada de canicula dar si de plecarea multora in concedii. Omul de afaceri Nicu Epure, patronul Moripan Alex Jaristea, spune, de asemenea, ca piinea nu ar trebui sa se scumpeasca. "Nici nu stiu acum cu cit se va cumpara un kilogram de griu. Cred ca in aceasta luna nu va fi o scumpire a piinii, nu este justificata in acest moment. Se observa si o scadere a puterii de cumparare care a dus la o scadere a consumului", a punctat Nicu Epure. Cel mai probabil insa, cresterea pretului piinii va fi aminata pentru inceputul lunii septembrie, cind patronii din panificatie vor incepe sa foloseasca din griul din productia anului 2010. (Gabriel SAVA)


Mincam adesea "piine murdara"


în Romania, piata produselor alimentare din domeniul morarit si panificatie este acaparata inca de multi producatori si comercianti din asa numita "economie subterana", dupa cum atrag atentia chiar cei care lucreaza in domeniu. Se apreciaza ca volumul evaziunii fiscale in industria de morarit si panificatie la nivel national depaseste jumatate de miliard de euro anual. Acesti bani alimenteaza coruptia si competitia neloiala. Pe de alta parte, producatorii care lucreaza "la negru" din punct de vedere fiscal, o fac adesea si din punct de vedere sanitar. Pe acest fond, piinea si produsele de panificatie din Romania prezinta valoare nutritiva insuficienta pentru o alimentatie sanatoasa, datorita utilizarii de materii prime (griu, faina si ingrediente) care sint alese pe alte criterii decit cele recomandate in standardele de calitate. In conditiile in care pretul griului se va majora, tentatia de a lucra "la negru" si cu ingrediente de proasta calitate va creste, dupa cum atrag atentia producatorii. Cei care lucreaza in domeniu au iesit pe piata si cu o definitie a "piinii murdare" in cadrul unei campanii care a avut loc in urma cu citiva ani: calitate slaba a fainii; piine necorespunzatoare; valoare nutritiva redusa; adaosuri de ingrediente cu impact negativ asupra sanatatii; igiena insuficienta a spatiilor de productie, depozitare si comercializare; plata salariilor la negru; vinzarea fara documente legale; coruptie extinsa la nivelul autoritatilor; spalarea banilor proveniti din activitati de morarit si panificatie ilegale; lipsa specialistilor in unitatile de productie. (Z. V.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.