Ultima oră

ESENTIAL:Ping-pong diplomatic Romania - Rusia: MAE a expulzat un diplomat rus

Ziarul de Vrancea
18 aug 2010 503 vizualizări
Un diplomat din cadrul Ambasadei Ruse din Bucuresti a fost declarat persona non grata de catre MAE si trebuie sa paraseasca teritoriul Romaniei in 48 de ore, a anuntat marti MAE, ca reactie la decizia similara luata de Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse in cazul diplomatului Gabriel Grecu.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu regret de faptul ca, printr-o comunicare oficiala transmisa astazi, 17 august 2010, a Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, diplomatul roman Gabriel Grecu, secretar I in cadrul Ambasadei Romaniei la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitandu-se parasirea de catre acesta a teritoriului Federatiei Ruse in termen de 48 de ore. Diplomatul roman se va intoarce in Romania in termenul precizat.


Fata de aceasta situatie, Ministerul Afacerilor Externe a transmis astazi partii ruse decizia autoritatilor romane privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitandu-se, totodata, parasirea de catre acesta a teritoriului Romaniei in termen de 48 de ore," a precizat MAE intr-un comunicat.


Anterior, Ministerul a condamnat "incalcarea grava" de catre Rusia a prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961 prin retinerea diplomatului Gabriel Grecu, acuzat de spionaj. MAE denunta si "tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia".


Diplomatul roman Gabriel Grecu, arestat luni la Moscova sub acuzatia de spionaj, ar fi incercat sa obtina informatii militare secrete, potrivit unui comunicat difuzat marti de Serviciul Federal de Securitate (FSB), citat de Ria Novosti. Grecu a fost retinut luni, la Moscova, in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa.


Potrivit informatiilor oferite de FSB, predecesorul lui Grecu in postul de Secretar I al departamentului politic al Ambasadei romane la Moscova, care a parasit capitala rusa in 2008, a incercat sa obtina informatii analitice despre Moldova si Transnistria, precum si informatii compromitatoare despre lideri si oameni politici transnistreni.


Gabriel Grecu a fost retinut luni, la Moscova, in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa. FSB a spus ca asupra lui Grecu s-au descoperit "obiecte specifice activitatii de spionaj".



de I.R. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.