Ultima oră

Pacientii pot arde de vii in spitalele vrincene

Raluca Manolache
18 aug 2010 695 vizualizări
O parte din hidrantii interiori din spitale sint pusi de forma pentru ca nu sint dotati cu furtunuri si tevi de refulare a apei u la Spitalul Judetean Focsani nu exista indicatoare menite sa ii ajute pe bolnavi in cazul unei evacuari u pompierii au depistat si alte nereguli in spitalele vrincene

Cit de sigur este un spital in cazul producerii unui incendiu? O intrebare pe buzele tuturor mai ales dupa tragicul eveniment de la Maternitatea Giulesti, in urma caruia patru bebelusi si-au pierdut viata si alti sapte se afla in stare grava, cu arsuri severe, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti. Situatia la nivelul judetului nu este deloc roz in conditiile in care unitatile cu profil medical nu respecta intocmai regulile de baza pentru prevenirea incendiilor. Faptul ca unii pacienti pot arde de vii in patul de suferinta a fost constatat chiar de inspectorii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea, care au realizat pe parcursul acestui an o serie de controale de prevenire a incendiilor la spitale si institutiile din sanatatea publica. Verificarile au scos la lumina greseli majore, care pot oricind pune in pericol viata bolnavilor dar si a cadrelor medicale care au grija de sanatatea celor ce trec pragul spitalelor. "Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta este gata sa intervina in majoritatea situatiilor de urgenta care pot aparea la unitatile spitalicesti din judetul Vrancea. Cu toate masurile organizatorice privind apararea impotriva incendiilor luate de catre factorii de raspundere, pe timpul controalelor au fost constatate deficiente, o parte din ele fiind inlaturate prin activitati de indrumare si control desfasurate de inspectori. Toate spitalele din judet sint prevazute cu rezerve de apa, grupuri electrogene si hidranti interiori, exteriori functionali", ne-a precizat plutonierul major Florin Olaru, de la Biroul de Presa al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.


Nu stiu sa tina departe focul


Totusi, o parte din hidrantii interiori din spitale sint pusi doar de forma pentru ca nu pot fi folositi, dupa cum au constatat pompierii. Si asta pentru ca nu toate dispozitivele sint echipate cu furtunuri si tevi de refulare a apei. Aceasta situatie a fost constatata la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani, dar si la spitalele din Adjud, Dumbraveni si Panciu. De exemplu, la Spitalul Mare din Focsani, in corpul principal, pe fiecare etaj, exista cite patru hidranti iar in noua cladire au fost montati cite doi hidranti pe etaj. Inspectorii de la Pompieri au mai sesizat ca la Focsani traseele cailor de evacuare nu sint marcate cu indicatoare, astfel incit pacientii ar putea orbecai pe holuri in caz de urgenta. De asemenea, nu s-au ignifugat elementele combustibile din constructia podurilor la mai multe sectii si spitale din Focsani, Adjud, Marasesti, Panciu, Odobesti si Dumbraveni. Totodata, la Dumbraveni s-a constatat lipsa autorizatiei de securitate la incendii pentru sistemul de GPL, dar si lipsa unui cadru tehnic sau personal de specialitate cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor. Oameni neinstruiti corespunzator s-au gasit si la spitalele din Adjud si Focsani, la acesta din urma persoana in cauza neavind certificatul de competenta valabil. Dupa tragicul eveniment de la Maternitatea Giulesti, autoritatile centrale ar putea cere verificari suplimentare la spitale. Riscul de incendii creste si din cauza suprasolicitarii aparatelor de aer conditionat, in aceste zile caniculare, asa cum s-a intimplat se pare si la maternitatea bucuresteana. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.